![]() |
Mantarın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mantarın Faydaları YararlarıMantarın kanser tedavisindeki rolü Ağaç kökü ya da kuru dallar üzerinde üreyen mantarlar, vücudumuzu tehdit eden bakteri ve virüsleri yutuyor! İçeriğindeki kanser karşıtı maddeler ise ömrü uzatyor ![]() ![]() Kanser tedavilerinde etkin rol oynayan tıbbi mantarlar, bağışıklık sistemimize destek olarak vücudumuza temel bir katkıda bulunurlar ![]() ![]() ANAHTARLA KİLİT GİBİ Polisakkaridin uzun zincirli molekül tipine beta-glukan denir ![]() ![]() BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR Beta-glukan molekülleri, son zamanlarda meme kanseri tedavisinde çığır açacak kadar etkili olmuştur ![]() KEMOTERPİNİN ZARARLI ETKİLERİNİN AZALTIYOR ZHU LING (Polyporus Umbellatus) Ölü ağaç köklerinde ya da huş ağacı, akçaağaç, kayın ve söğüt köklerinde büyür ![]() ![]() SİROZA KARŞI ETKİLİ Akciğer ve diğer kanserlerin tedavisinde kullanılır ![]() ![]() ![]() Karaciğer sirozu olan 39 hastadan 17'sini iyileştirmiş ve diğer 19'unda anlamlı düzelme gerçekleştirmiş bitkisel bir formülün bileşeni olarak kullanılmıştır ![]() Avrupa, Çin, Kuzeydoğu Japonya ve ABD'nin ılıman ormanlarında yetişen Maitake; löseminin yanı sıra akciğer, mide ve karaciğer kanserine karşı olumlu etkiler sergilemiştir ![]() MAITAKE (Grifola Frondosa) Avrupa, Çin, Kuzeydoğu Japonya ve ABD'nin ılıman ormanlarında yetişen Maitake; löseminin yanı sıra akciğer, mide ve karaciğer kanserine karşı olumlu etkiler sergilemiştir ![]() METASTAZ DÜŞMANI Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, kemoterapinin zararlı etkilerine karşı koruyucu olduğu görül müştür ![]() ![]() Prostat, kolorektal ve akciğer kanserinin ilerlemesini önleyici etkisi araştırılmaktadır ![]() SHIITAKE (Lentinus Edodes) Shiitake; bin yıldır yetiştirilen ve muhtemelen tarımı yapılan ilk mantardır ![]() Açık kehribar rengi olan Shiitake, Asya'da yıkılmış ağaçların üzerinde büyür ![]() Kemoterapi ilaçlarıyla kombinasyon halinde kullanıldığı klinik çalışmalarda tümör karşıtı etki göstermiştir ![]() ![]() Kan basıncının düşürülmesine yardımcı olan Shiitake mantarı, AIDS tedavisinde yararlı olabilir ![]() HIV enfeksiyonunun ilk aşamalarını kesintiye uğratabilir ![]() ![]() BEYAZ KORU KULAĞI (Tremella Fuciformis) Yaprak döken ağaçların üzerinde büyüyen yarı saydam, jelatinimsi görüntülü bir mantar türüdür ![]() ![]() Kemoterapi uygulanan kanser hastalarında, kan hücrelerinin düzeyini stabilize ederek akyuvar aktivitesini uyarır ![]() KORU KULAĞI (Auricularia Auricular) Kolesterol, trigliseritler ve lipitlerin sağlıklı düzeylerde olmasını destekler ![]() ![]() ![]() ASLAN YELESİ (Hericium Erinaceus) Çin, Japonya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur ![]() ![]() Yemek borusu ve mide kanserlerinde tedaviye yardımcıdır ![]() ![]() PORIA COCOS (Wolfiporia Cocos) Bu mantar türünün içeriğindeki bir ekstrenin; kronik viral hepatitli 30 hastayla yürütülen bir çalışmada 11 hastayı iyileştirdiği ve diğer 16 hastada anlamlı düzelme sağladığı bildirilmiştir ![]() alnıtı Mantar faydaları Vitamin ve mineral açısından zengin olan mantar, son yıllarda kanseri önleyen besinler arasında ön plana çıkıyor ![]() ![]() Bahar aylarında mantar zehirlenmelerinin arttığını ve zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabileceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, “Zehirli olan ve olmayan mantarlar arasındaki dış görünüş farkları, deneyim sahibi olmayanlar için ayırt edici özellikler değil, bu nedenle doğadan toplananların değil, kültür mantarlarının yenmesini öneriyoruz” diyor ![]() ![]() SELENYUM VE POTASYUMDAN ZENGİN Taylight Sağlık Merkezi’nden Diyetisyen Berrin Yiğit mantarın, başta göğüs olmak üzere pek çok kansere karşı koruduğunu ve zengin bir içeriğe sahip olduğunu söylüyor: “Selenyum, vitamin B2, potasyum, pantetonik asit, bakır, niasin ve fosfor kaynağı olan mantar, kanserin yanı sıra astım, romatizma ve kalp hastalıklarına da yatkınlığı azaltır” HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR Günde 1 kase mantar tüketiminin migren ağrılarını da azalttığını söyleyen Yiğit, çinkodan zengin olan mantarın, bağışıklık sistemini güçlendirme, yara iyileştirme ve sağlıklı hücre bölünmesi gibi etkileri olduğunu vurguluyor: “Niasinden zengin olan mantar türlerinin Alzheimer ve yaşa bağlı bilişsel becerilerin azalmasını önlediği, ve güçlü bir antioksidan olduğu çalışmalarla kanıtlandı ![]() PİKNİK ALANLARINDAKİ MANTARLAR ZEHİRLEYEBİLİR Türkiye’de 115 mantar cinsi ve 280 mantar türü bulunuyor ![]() “Ancak zehirlenmeler genellikle mantarı tanımayan, mantar yeme alışkanlığı olmayan ve mantar yetişen ortamlara göçler sonucunda taşınan ailelerde ya da piknik yapanlarda oluyor ![]() MANTAR TURŞULARI DA TEHLİKELİ Zehirlenmeler çoğu zaman, yağmur mevsimi sonrasında çocukların doğada buldukları zehirli çiğ mantarları yemesi, ailelerin zehirli mantarları toplayıp pişirmesi gibi nedenlerle aniden ortaya çıktığını söyleyen Gökhan Günaydın, “Bunların yanında zehirli mantarlardan yapılan turşular nedeniyle de aylar sonra dahi zehirlenmeler olabiliyor” dedi ![]() ŞAPKALI BEYAZLARA DİKKAT Günaydın, ülkemizdeki mantar zehirlenmelerinin en önemli kaynağını Amanita Phalloides denilen beyaz renkli, şapkalı ve 5-10 cm boyundaki mantarın oluşturduğunu söylüyor: “Yuvarlak saplı olup, sapın tabanında Volva adı verilen şişkin bir kısım, şapkanın biraz altında ise Annulus denen zarımsı, sarkık bir oluşum bulunur ![]() ![]() BÖBREK YETMEZLİĞİ SONUCUNDA ÖLÜME NEDEN OLABİLİR Zehirlenme belirtileri mantar yendikten 6 ile 24 saat sonra ortaya çıkıp üç evre halinde seyrediyor ve ciddi sonuçlar doğurabiliyor: “İlk evrede bulantı, kusma, karın ağrısı, sulu ishal görülür ![]() ![]() ![]() ZEHİRLİ MANTARI AYIRT ETMEK ZOR Kültür mantarlarının zehirli olmadığını ancak uygun olmayan koşullarda saklanıp pazara sunulan mantarlarda mikroorganizmaların ürediğini söyleyen Günaydın, “Bu mantarları tüketenlerde bulantı, karın ağrısı ve ishalle seyreden gıda zehirlenmesi tablosu görülür” diyor ![]() ![]() ![]() MANTAR ALMANIN PÜF NOKTALARI Doğadan toplananların değil kültür mantarlarının yenmesini, ancak pazarlarda ve sağlıksız koşullarda satılan kültür mantarlarından uzak durulmasını öneren Günaydın, mantar satın alırken dikkat edilecek noktaları şöyle sıralıyor ![]() Mantar parlak rengini ve canlılığını yitirmemiş olmalı Belirli oranda nem içermeli ancak küf kokusu barındırmamalı Taze görünümlü, sıkı dokulu, temiz ve tombul olmalı Pörsümüş, üzerinde yumuşak dokular oluşmuş mantarlardan uzak durulmalı Bekledikçe mantarın rengi koyulaşır ![]() Mantarı ağzı hafifçe kapatılmış, kahverengi karton veya bez torbalar ile cam kaplarda buzdolabında saklayın ![]() |
![]() |
![]() |
|