Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
elmanın, yararları

Elmanın Yararları

Eski 07-22-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Elmanın Yararları



Elma, her zaman en kolay ulaşılabilen, sarısı, kırmızısı ve yeşili gibi türlü renk ve tatlarda çeşitleri olan bir meyve

Bu kadar bol olmasının bir sebebi olmalı İşte sebepleri
Elma, tüm dünyada çok eskiden beri bilinen ve sevilerek yenen bir meyve
Yurdumuzda her çeşidi en yüksek kalitede yetiştiriliyor Eski Çin tıbbında elmanın ateş düşürücü olduğuna inanılır ve akciğerin ateşli hastalıklarında serinletici bir etkisi olduğu kabul edilirdi

Tarih boyunca herkes tarafından kabul edilen ve şu anda bilimsel olarak ispat edilen etkisi ise, içerdiği posadan dolayı bağırsakları iyi çalıştırdığıdır

İçerdiği elma asidinin zararlı bazı bağırsak bakterilerinin üretimini frenlediği düşünülüyor
Eski Romalılar elmanın bağırsak çalıştırıcı özelliğini bildiklerinden dolayı kabızlık durumunda ilaç gibi kullanmışlar

Önlemede faydalı olduğu hastalıklar,, bağırsak kanseriDüzenli tüketilmesi durumda içerdiği posadan dolayı bağırsakları çalıştırıyor Posalı yiyecekleri çok tüketen akdeniz ülkelerinde kalın bağırsak kanseri, bunları az tüketen Orta ve Kuzey avrupa ülkelerinden çok daha az görülüyor

Meyve, sebze, salata, baklagiller ve doğal tahıl ürünlerini az tüketen zengin Kuzey Amerika'da kalın bağırsak kanseri oranı yüksektir Kabızlık, kalın bağırsak kanserinin en önemli sebeplerinden biri

İçerdiği antioksidanların kanseri önlediğine inanılıyorsigara nın tüm kanser çeşitlerine sebep olduğu bilimsel bir gerçek Bunlardan bir tanesi de mesane kanseri
Elmanın içindeki antioksidanlar sigara içenlerde mesane kanseri riskini azaltıyor kolestrol düşürücüElma, posa ve antioksidan maddeleri içeren çok değerli bir meyve Her posalı yiyecek gibi kolesterolü iki yoldan doğal bir şekilde düşürüyor

- Dışarıdan aldığımız yağlı hayvansal gıdaların içerdiği kolesterolün bir kısmını içine hapsederek bağırsakta emilimini engelliyor ve dışkı ilevücut dışına atılmasını sağlıyor

- Sindirim için karaciğerden oniki parmak bağırsağına akıtılan safra asitlerinin bir kısmını emerek dışkı ile vücut dışına atılımını sağlıyor Artan safra asitleri ihtiyacı, kanda bulunan kolesterolün safra asitlerine karaciğer tarafından çevrilmesi ile karşılanıyor Bu durumda kandaki kolesterol miktarı az oranda da olsa düşmüş oluyorKalp-damar hastalıkları Kandaki ve dışardan alınan kolesterolü düşürme etkisi kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde yardımcı rol oynuyor
Kandaki kolesterol, serbest radikaller (değişime uğramış oksijen molekülleri) tarafından okside olmadıkça damar çeperine yapışıp damar sertliği yapmaz
Elmanın içindeki antioksidan maddeler, özellikle de Quercetin, kandaki kolesterolün okside olup damar çeperine yapışmasına engel oluyor Böylece yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve felci önlüyor

Şeker hastalığıŞeker ve şekere dönüşen beyaz ekmek beyaz makarna, beyaz undan yapılan tüm besin maddeleri, ayrıca patates ve mısır kan şekerini çok hızlı yükselttiğinden dolayı şeker hastalığının baş düşmanlarıdır Buna karşılık posalı yiyecekler, kan şekerinin ani yükselmesini önlüyorlar

Elmanın içindeki pektin maddesi şekeri içine hapsederek bağırsakta hızlı emilimi dolayısıyla kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini önlüyor
doktorunun tavsiyesi dahilinde elma, şeker hastalarının tüketebileceği en faydalı meyvelerden biriŞişmanlık Tatlı yerine elma yemeyi seçen kişilerin kilo almamalarında yardımcı rol oynuyor Çünkü ani kan şekeri yükselişine sebep olmuyor Dolayısıyla aşırı insülin salgılanmasına, buna bağlı olarak kan şekerinin çok hızlı düşüp sık acıkmalar yaşanmıyor

Diyet esnasında meyve saatinde elma tüketimi tokluk hissinin uzun sürmesini sağlıyorNe kadar yenmeli? Günde, bir orta boy elma yemek yeterli Asla kabuğunu soymayın Elma her mevsim bulunan bir meyve Buzdolabında iki hafta bozulmadan saklanabilir

Şeker hastalığı
Şeker ve şekere dönüşen beyaz ekmek beyaz makarna, beyaz undan yapılan tüm besin maddeleri, ayrıca patates ve mısır kan şekerini çok hızlı yükselttiğinden dolayı şeker hastalığının baş düşmanlarıdır
Buna karşılık posalı yiyecekler, kan şekerinin ani yükselmesini önlüyorlar
Elmanın içindeki pektin maddesi şekeri içine hapsederek bağırsakta hızlı emilimi dolayısıyla kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini önlüyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.