Adet Kanaması |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Adet KanamasıAçıklama : Bu bölümde tavsiye edilen sifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çay gibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmıs bitki suyu birer kahve fincanı içilir 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmıs bitki suyu, bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir Bitki karısımı kaynatılır buharına oturulur Veya lavman yapılır (Bitki sularının içine oturulur )Acı bakla (Yahudi baklası) : Kaynatılmıs suyu içilir ![]() Acı yonca (su yoncası) : Çayı içilir ![]() Ada çayı : Çayı içilir ![]() Akgünlük sakızı : Macunu yenir Suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Alıç : Suyu içilir ![]() Amber ağacı : 6 gram, tohumunun çayı içilir ![]() Andız otu (kökü) : Çayı içilir ![]() Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharınaoturulur ![]() At kuyruğu (kırk kilit) : ?nce kıyılmısı kurutularak çayı içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsazehirleyebilir ![]() Avsarotu (eğir otu) : Kökünün 2 gram tozu, sıcak su ile içilir ![]() Ayı üzümü (it üzümü) : Kuru yaprak ve kökünün, suyu içilir ![]() Aynı sefa (susi çiçeği) : Çiçeklerinin çayı içilir ![]() Ayrık otu : Çayı ve suyu içilir ![]() Bağ sarmasığı : Çayı içilir ![]() Bal : Yenir, sifalı bitkilerle macun yapılır, serbeti içilir ![]() Ballıbaba : Surubu içilir ![]() Besparmak otu : Çayı içilir ![]() Civan perçemi (akbaslı) : Çayı içilir ![]() Çan çiçeği : Kuru yapraklarının, çayı içilir ![]() Çemen otu : Kuru dal çiçek ve yapraklarının, çayı içilir ![]() Çiğdem (kardelen) : Çayı içilir ![]() Çoban çantası : Çayı içilir ![]() Çörek otu : Macunu yenir 5 gram yağı içilir 5 gram su ile yutulur![]() Çöven otu : Çöven toz haline getirilir ve üçer gram yutulur ![]() Dam koruğu (kaya koruğu) : Lapası sarılır Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Defne ağacı ve yemisi : Çayı içilir ![]() Demirli su : Sirkede söndürülür ve balla içilir ![]() Duvar sarmasığı : Tozundan demletilir içilir ![]() Eksi yonca : Çayı içilir ![]() Erik : Sekerle kaynatılır içilir ![]() Fındık : Kavrularak yenir ![]() Gelincik : ?çyağı ile fitil yapılır, rahime konduğunda adet kanaması söktürür, Lavman yapılır veya buharına oturulur ![]() Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Hardal (siyah) : Macunu yenir Suyu ve hülasası içilir![]() Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Çayı içilir ![]() Havuç : Tohumları su ile yutulur Suyu içilir![]() Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir ![]() Hint sümbülü (Mekke ayrığı) : Demletilir suyu içilir ![]() Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Kanarya otu : Çayı içilir ![]() Kantaron (sarı) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Karabas lavanta çiçeği : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharınaoturulur ![]() Karabiber : Kökü demletilir içilir ![]() Katran : Lavman yapılır veya buharına oturulur ![]() Kebere (kedi tırnağı) : Çayı içilir ![]() Kedi otu : Demletilir balla içilir ![]() Kekik : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Kereviz : Dalları, yaprakları, tohumu ve kökünün çayı içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Kestane : 80 gram yenir ve kullanılır ![]() Kıpti tası : Su ile karıstırılarak içilir ![]() Kırlangıç otu (temre otu) : Taze kökünden yapılan surup içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsazehirleyebilir ![]() Kuduz otu : Demletilir balla içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir![]() Kusburnu (yabani gül) : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir![]() Labada otu : Öğütülür 8 - 10 saat suda demletilir sabahları içilir ![]() Limon : Suyu içilir ![]() Loğusaotu (kurtluca) : 8 gram tozundan macun yapılır ve yenir Lavman yapılır veya buharınaoturulur ![]() Marul : Salatası yenir Haslanarak kullanılır Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Maydanoz : Haslanmısı iyi gelir Suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Melek otu : Kökü yenir ![]() Meyan kökü : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir![]() Mine çiçeği : Çayı içilir ![]() Misk otu (bostan karanfili) : Çayı içilir ![]() Nane : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Oğulotu (melisa) : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharınaoturulur ![]() Papatya : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Pelin otu : Çayı içilir Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir![]() Rezene : Macunu yenir Çayı, suyu ve hülasası içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Safran : Demlenir birer bardak içilir ![]() Sahlep : Meyvesi yenir ![]() Sarısabır : Yenir ![]() Sedef otu ve çiçeği : Kuru çiçek ve yapraklarının çayı içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Sırça otu (yapıskan otu) : Kaynatılarak ayaza bırakılır, üstüne bez örtülür her sabah içilir ![]() Sinameki : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir![]() Soğan : Yenir ![]() Söğüt (aksöğüt) : Kabuklarının çayı içilir ![]() Süpürge katırtırnağı : Kurusunun çayı içilir ![]() Sakayık (ayı gülü) : Çayı içilir ![]() Sapla : Lapasının buğusuna oturulur Lavman yapılır![]() Seker kamısı : Suyu içilir ![]() Serbetçi otu (maya otu) : Genç kızlar kullanırsa erken adet görme olayı olur Lavman yapılır veyabuharına oturulur ![]() Taflan (kara yemis) : Kırmızı tohumlarının, çayı içilir ![]() Tarçın (Çin tarçını) : Çayı içilir ![]() Tere otu ve tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Üyev ağacı : Surubu içilir ![]() Üzerlik tohumu : Macunu yenir Çayı ve suyu içilir Lavman yapılır veya buharına oturulur![]() Venüs saçı (baldırıkara) : Çayı içilir ![]() Yabani semiz otu : 40 gramının çayı ve suyu içilir
|
|
|
|