![]() |
Tanrı Ve Fani'nin Hayali Diyaloğu... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tanrı Ve Fani'nin Hayali Diyaloğu...Özgür irade üzerine Tanrı ve Fani'nin hayali diyalogu ![]() Raymond M ![]() ![]() ------------------------------------------------------------ ---------------------- FANİ: İşte bu nedenle Yüce Tanrım, sana dua ediyorum, belki bu acı çeken zavallı yaratığına merhamet eder de özgür bir iradeye sahip olma günahımı affedersin! TANRI: Sana verdiğim en büyük hediyeyi red mi ediyorsun? FANİ: Benim üzerimde bu kadar zorlayıcı etkisi olan birşeyi nasıl hediye olarak adlandırabilirsin? Özgür bir iradem var, ama bu benim seçimim değil ![]() ![]() ![]() TANRI: Neden özgür bir iradeye sahip olmayı istemiyorsun? FANİ: Çünkü özgür irade, ahlaki sorumluluklar anlamına geliyor ve ahlaki sorumluluklar da benim taşıyamayacağım kadar ağır! TANRI: Ahlaki sorumlulukları neden bu kadar dayanılmaz buluyorsun? FANİ: Neden mi? Dürüstçe söylemem gerekirse bunun nedenini açıklayamayacağım; bildiğim tekşey böyle olduğu ![]() TANRI: Pekala, bu durumda seni tüm ahlaki sorumluluklarından kurtarıyorum, ama yine de seni özgür iradenle bırakıyorum ![]() FANİ: (Bir süre durakladıktan sonra): Hayır, korkarım ki etmez ![]() TANRI: İşte, tam düşündüğüm gibi! Öyleyse senin özgür irade kavramında karşı çıktığın şey yalnızca ahlaki sorumluluklar değil ![]() FANİ: Özgür iradeye sahip olunca günaha girebilirim ve günahkar olmak istemiyorum! TANRI: Eğer günahkar olmak istemiyorsan neden olasın? FANİ: Yüce Tanrım! Neden günaha girdiğimi bilmiyorum, yalnızca günaha giriyorum! Şeytan beni günaha teşvik ediyor ve ne kadar çabalarsam çabalayım buna karşı direnemiyorum ![]() TANRI: Eğer ona karşı gerçekten dayanamadığın doğruysa, o halde kendi özgür iradenle günaha girmiyorsun ve bu nedenle de (en azından bana göre) günaha girmiş olmuyorsun ![]() FANİ: Hayır, hayır! Ben yalnızca, eğer daha fazla çabalarsam günaha girmekten uzak durabileceğimi hissediyorum ![]() ![]() ![]() TANRI: Peki günaha girmemek için elinden geldiğince çabalıyor musun? FANİ: Dürüst olmam gerekirse bilmiyorum! Bazen elimden geldiğince çabaladığımı hissediyorum, ama geçmişe baktığımda belki de elimden geldiğince çabalayamamış olmaktan endişeleniyorum ![]() TANRI: O zaman başka sözcüklerle ifade edersek, günaha girip girmediğini bilmiyorsun ![]() FANİ: Tabii ki böyle bir olasılık var, ama belki de günaha girdim ve bu düşünce de beni korkutuyor! TANRI: Neden günaha girmiş olabileceğin düşüncesi seni korkutuyor ![]() FANİ: Nedenini bilmiyorum ![]() ![]() TANRI: Hay allah, demek ki seni rahatsız eden şey bu! O halde neden önceden bunu söylemek yerine konuyla ilgili olmayan özgür irade ve sorumluluk gibi şeylerden bahsediyorsun? Neden basit bir şekilde benden, seni günahların için cezalandırmamamı istemiyorsun? FANİ: Böyle bir isteği kabul etmeyeceğini bilecek kadar gerçekçiyim ![]() TANRI: Hangi istekleri kabul edeceğimi bilecek kadar gerçekçi olduğunu düşünüyorsun öyle mi? Pekala şimdi sana ne yapacağımı söyleyeceğim ![]() ![]() FANİ (Büyük bir korkuyla): Hayır, hayır, ne olur bunu yapma TANRI: Neden? Benim kutsal sözüme güvenmiyor musun? FANİ: Tabii ki güveniyorum ![]() ![]() ![]() TANRI: Bu durumda senin için daha iyi birşey yapacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FANİ: Hayır, hayır! TANRI: Mantıksız davranmıyor musun? Senin için en son engel olan günaha karşı duyduğun nefreti bile ortadan kaldırıyorum ![]() FANİ: Gene de bu hapı yutmayacağım TANRI: Neden? FANİ: Bu hapın, benim gelecekte günaha karşı duyacağım nefreti ortadan kaldıracağını biliyorum, ama şu anki nefretim beni bu hapı yutmaktan alıkoyacak kadar güçlü ![]() TANRI: Sana bu hapı içmeni buyuruyorum ![]() FANİ: Reddediyorum! TANRI: Ne? Kendi özgür iradenle mi reddediyorsun? FANİ: Evet! TANRI: Yani özgür iraden oldukça kullanışlı bir hale geliyor öyle değil mi? FANİ: Anlayamıyorum ![]() TANRI: Böyle korkunç bir teklifi reddedecek özgür bir iradeye sahip olduğuna memnun değil misin? Bunu isteyip istemediğine aldırmadan eğer seni bu hapı yutmaya zorlasam bundan hoşlanır mısm? FANİ: Hayır! Ne olur bunu yapma TANRI: Tabii ki yapmayacağım; sadece bir noktayı anlamanı sağlamaya çalışıyorum ![]() ![]() ![]() FANİ: Ama özgür iradem gidince , bu hapı yutmayı nasıl seçebilirim ki? TANRI: Sana bunu seçeceğini söylemedim; sana yalnızca o hapı yutacağını söyledim ![]() ![]() FANİ: Halen bunu reddediyorum ![]() TANRI: O halde özgür iradeni ortadan kaldırma önerimi reddediyorsun ![]() FANİ: Şimdi ne anlatmaya çalıştığını anlıyorum ![]() ![]() ![]() TANRI: Tabii ![]() FANİ: Söylediğin iki şey bana karşıt gibi göründü ![]() ![]() ![]() TANRI: Tartışmamızın iki bağımsız parçasını birbirine karıştırıyorsun ![]() ![]() FANİ: Ne yazık ki biraz aklım karıştı ![]() TANRI: Pekala, o zaman taze bir başlangıç yapalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FANİ: Hayır, ama bu eylemlere karşı şu an bir nefret duyuyorum ve şu anki nefretim senin bu önerini kabul etmemi engelleyecek kadar güçlü ![]() TANRI: Hmm ![]() ![]() ![]() FANİ (Gönülsüzce): Hayır, sanırım bunu istemiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FANİ: Fakat eğer şu an özgür iradeden kurtulmayı seçersem, o zaman bundan sonraki tüm kötü eylemlerim günah olacak; bu da gelecekte değil, özgür iradeden kurtulmayı seçtiğim şu anda olacak ![]() TANRI: Çok kötü bir şekilde tuzağa düşmüşsün gibi görünüyor öyle değil mi? FANİ: Tabii ki tuzağa düştüm ![]() ![]() ![]() ![]() TANRI: Ama aynı nedenle sen de beni ikili bir çıkmazın içine soktun ![]() ![]() ![]() FANİ: Doğru ![]() TANRI: Ama bu benim hatam olmadığına göre neden halen bana kızıyorsun? FANİ: Beni ilk elden böyle kötü bir duruma soktuğun için ![]() TANRI: Fakat sana göre, seni tatmin etmek için yapabileceğim hiçbirşey yoktu ![]() FANİ: Şu an yapabileceğin tatminkar birşeyin olmadığını söylemek istiyorsun, ama bu, bir zamanlar beni tatmin edecek birşeyler yapamayacağın anlamına gelmiyor ![]() TANRI: Neden? Ne yapabilirdim? FANİ: Bana özgür bir irade vermeyebilirdin ![]() ![]() ![]() TANRI: Haa, demek ki bu! Sana özgür bir irade vermemiş olsaydım neden daha iyi olurdu? FANİ: Çünkü o zaman günaha girmem mümkün olmayacaktı ![]() TANRI: Eh, daima yaptığım hataları öğrenmekten memnun olurum ![]() FANİ: Ne? TANRI: Biliyorum, biliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FANİ: Bu kötü bir şaka ![]() ![]() ![]() ![]() TANRI: Güzel, bunu mantıklı bir düzeyde farkettin ![]() ![]() FANİ: Tabii ki şaşırdım ![]() ![]() ![]() TANRI: Ben bunun mümkün olduğunu iddia etmedim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|