Soğuk Limon Sufle |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Soğuk Limon Sufle![]() Malzemeler 200 ml su 10 gr jelatin (toz ya da yaprak)4 adet büyük limon 4 adet yumurta 250 gr toz şeker250 ml krema2 adet yumurta akı Karamelize limon kabuğu için 30 ml tozşeker30 ml suKremşanti için 125 ml çiğ krema15-30 ml tozşeker2 5 ml vanilya esansı yada toz vanilyaHazırlanışı Bir sufle kabının (1litrelik) çevresinden 5 cm Daha uzun bir parça alüminyum folyo kesin Folyoyu uzunlamasına ikiye katlayın Folyoyu sufle kabının etrafına sarıp seloteyple tutturun Folyonun tepesi kabın kenarından yukarıda kalmalıdır Küçük bir tencereye 75 ml su (5 çorba kaşığı) koyun ve üstüne jelatini eşit olarak serpin Jelatinin yumuşayıp şişmesi için 5 dakika kadar bekleyin Limonlardan 3 adedinin kabuklarını rendeleyin Kalan limonun kabuğunu sebze soyacağı ile soyup karamelize etmek için saklayın Bütün limonları sıkın Yaklaşık 150 ml (2 5 kahve fincanı) limon suyu elde etmelisiniz Yumurtaların sarıları ile aklarını ayırın Orta büyüklükte bir tencerede yumurta sarılarını, limon rendesini, limon suyunu ve şekerin üçte ikisini iyice karıştırın Karışımı kaynama noktasına gelene kadar pişirip büyük bir kaseye dökün Çırpıcı ile 5- 7 dakika çırpın Karışım, çırpıcı çıkarıldığında iz bırakacak kadar koyulaşmalıdır Jelatini, tencereyi hafif sallayarak eriyene ve akışkan hale gelene kadar 1- 2 dakika ısıtın, sakın karıştırmayın Limonlu karışıma ilave edin ve iyice soğuyana kadar çırpmaya devam edin Çiğ kremayı soğuk bir kasenin içinde, yumuşak tepecikler oluşana kadar çırpın ve buzdolabına kaldırın Küçük bir tencerede suyun ve şekerin kalanını, şeker iyicene eriyene kadar ısıtın Karıştırmadan, şerbet ‘’sert top’’ kıvamına gelinceye kadar kaynatın Kontrol etmek için tencereyi ateşten indirip bir çay kaşığı ile biraz şerbet alın, bir iki saniye soğumasına izin verin Şerbeti başparmağınız ve işaret parmağınızla ufak bir top şekline sokabiliyorsanız şerbetin kıvamı tamamdır Şerbet kaynarken 6 yumurta akını bir kasede çırpın Çırpmaya yavaş yavaş başlayın, ancak yumurta akları köpükleşip beyazlayınca hızlanın Çırpıcı çıkarıldığında sert tepecikler oluşana kadar çırpın Yumurta aklarını sürekli çırparak sıcak şerbeti azar azar ilave edin Beze iyice koyulana ve soğuyana kadar, 5 dakika çırpmaya devam edin Buzlu su dolu bir kasenin içine limonlu karışımın bulunduğu kaseyi oturtun Karışım koyulmaya başlayana kadar yavaşça karıştırın Kaseyi buzlu sudan çıkarın Limonlu karışıma önce çırpılmış kremayı, daha sonra da iki seferde bezenin tümünü teryüz ederek karıştırın Sufle karışımını hazırlanmış sufle kabının içine dökün Sufle kaptan en az 5 cm daha yüksek, ancak alüminyum folyonun oluşturduğu ‘’yaka’’ dan alçak olmalıdır Sufle iyice donana kadar, en az 2 saat, buzdolabında bekletilmelidir Sakladığınız limon kabuğunu karamelize edin Kremşantiyi hazırlayın Kremayı yumuşak tepecikler oluşana kadar soğuk bir kasede çırpın Vanilya ve şekeri ilave edin Çırpıcı kremada belirgin izler bırakana kadar çırpmaya devam edin Alüminyum folyo ile yapmış olduğunuz ‘’yaka’’nın suflenin üst seviyesinden taşan kısımlarını mutfak makasıyla kesin Kremşantinin üçte birini suflenin üzerine sürün Bir çatal ile kremşantinin üzerine desen yapın Kalan kremşantiyi bir krema sıkacağına doldurun ve suflenin etrafına çember yapın Sıktığınız kremanın üstünü karamelize ettiğiniz limon kabukları ile süsleyin
|
|
|
|