07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Malatya Usulü Şekerpare
Malatya Usulü Şekerpare

“İnsanlar, yalnız inandık demeleriyle bırakılıvereceklerini, kendilerinin imtihana çekilmeyeceğini mi sandılar? Andolsun biz, onlardan evvelkileri de imtihan etmişizdir Allah elbet sadık olanları da bilir, yalancı olanları da bilir ” (Ankebut Suresi, 3-4 ayetler)Es-Selamu aleykum dostlar, Kızıltepe’de bile hava serinlemeye başladı Özellikle geceleri çöl iklimini andıran rüzgarlar oluyor Her mevsimin bir güzelliği var Kışa yaklaşınca ve yaz mevsiminde Rabbimizin bizlere ikram ettiği tatlı sulu meyveler azalmaya başlayınca insanın canı daha çok tatlı istiyor sanki Hicret ablamız Malatya şekerparesini öyle ballandıra ballandıra anlattı ki, hemen kalkıp yapasım geldi Hicret abla Danimarka’da oturuyor ama aslen Malatyalı bir ablamız Bu yüzden Malatya yemeklerini iyi biliyor Bu şekerpareyi de kim yese çok beğenir, tarifini alırmış Bende o zaman yayınlıyalım da bütün millet alsın tarifi dedim Yalnız Hicret abla fırın ısısını 90 derece olarak vermiş ama ben bu tür tatlıları 150 dereceden aşağı pişirmiyorum Benim fırın turbo olanlardan Hicret ablanın fırını nasılmış kendisine sorup öğrenelim inşaallah
Malzemeler:
- 250 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 1,5 çay bardağı pudra şekeri
- 2 yumurta
- 2 çay bardağı irmik
- Yarım çay kaşığı karbonat
- Yarım çay kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 şeker kaşığı limon suyu
- Aldığı kadar un
ŞERBETİ
- 4 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
Şekerpare nasıl yapılır?
- Yumuşak yağ, pudra sekeri ve yumurtalar derin bir kapta çırpılır

- Diğer malzemeler ilave edilip ve yoğurulur

- Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp oval şekil verilir, yağlanmış fırın tepsisine dizilir
Üzerine yumurta sarısı sürülüp sonra çatalla çizilir
- Önceden ısınmış! 190 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir
Sıcak tatlının üzerine ilk sıcaklığı çıkmış şerbet dökülür
alıntı
|
|
|