07-17-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuru Patlıcan-Biber-Kabak Dolması
Kuru Patlıcan/Biber/Kabak/Dolması
Namaz, mü’min için bedendeki baş gibidir Müslümanlığın vazgeçilmez şartıdır Dinimizin direğidir namaz Başsız bir beden, ne zamandan beri ayakta durur oldu?Nasıl namaz kılmamak insanı azaba sürüklerse, namaz kılmak ta kişiyi kurtuluşa erdirecektir “O Gün kesinlikle kurtuluşa erecektir; günah kirlerinden arınan, Ve Rabb’inin ismini anıp namaz kılan!”(Mahmut Kısa, Kısa Açıklamalı Meal, A’la, 87/14-15)

Cahide ve jibek’in kuru dolması diye kaç kez aramışsınız Gelipte eli boş dönmeyin diye son yaptığım dolmanın tarifini paylaşayım dedim Resim akşama doğru çekildiği için pek iyi olmadı Bakalım Cahide Kuru dolmayı nasıl yaparmış
Malzemeler- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı bulgur
- 250 gr
yağlı kıyma varsa 50 gr kadar kuyruk yağı
- 1 orta boy soğan
- 3 diş sarmısak
- 1 yemek kaşığı biber, bir yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı nar veya erik ekşisi, sumakta olur

- 8-10 dal maydanoz,dereotu
- 1 tatlı kaşığı kişniş,1 er çay kaşığı kimyon,yenibahar, karabiber varsa biraz reyhan
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,tuz
- Ayrıca patlıcan,biber,kabak kuruları
Varsa 1 demet asma yaprağı
Yapılışı:- Pirinç ve bulguru yıkayın, eti ince doğranmış maydanoz, dereotu, sarmısak ve soğanı ekleyin

- Diğer malzemeleride ekleyip iyice yoğurun
İçi yumuşak olsun diri kalmasın istiyorsanız, 1 su bardağı kadar su ilave edin
- Bir tencereye kuruları ve yaprağı alıp üzerine sıcak su ekleyin
Hafif yumuşayana kadar haşlayın Ocaktan alınca suyunu süzüp üzerine soğuk su ekleyin ki, sıcaklığıyla erimesinler
- Hazırladığınız içten dolmaların içini doldurun
Çok doldurmayın, şişme payını hesaba katın Elinizle hafifçe yassıltın Ağızlarını bastırın
- Tencerenin dibine bir kaç yaprak serin
Dolmaları karışık olarak yerleştirin
- Yapraklarıda sarıp dizin

- Ayrı bir tavaya yarım kaşık salça, 3-4 yemek kaşığı zeytinyağını eritip sos hazırlayın
Biraz sulandırıp dolmaların üzerine dökün
- Varsa dolma taşı veya ısıya dayanıklı düz bir tabağı dolmanın üzerine kapatın
Üstten görünecek kadarsıcak su ekleyip pişmeye bırakın Kaynamaya başladıktan sonra 1 saat pişirmeniz yeterli
- Şükrünüz bol olsun

- cahideden alıntı
|
|
|