Prof. Dr. Sinsi
|
&Quot;Psikoloji Bilimi&Quot;Nin Geçmişine Yolculuk
"Psikoloji Bilimi"nin Geçmişine Yolculuk
ZAMAN TÜNELİ
"Psikoloji Bilimi"nin Geçmişine Yolculuk
387-335

Plato: Kimi bilgilerimizi doğuştan getiririz ve beynimiz, zihinsel işleyişlerin gerçekleştiği yerdir

Aristotle: Doğuştan getirdiğimiz herhangi bir bilgi yoktur ve zihinsel işleyişlerimizin merkezi kalptir
17 YÜZYIL

Descartes,R : Zihnimiz ve bedenimiz etkileşim içindedir ve doğuştan itibaren getirdiğimiz bilgiler vardır

Locke,J : Zihnimiz, doğduğumuzda boş bir levha (Tabula Rasa) gibidir, doğuştan getirdiğimiz hiçbir bilgi yoktur Sahip olduğumuz her bilgi tecrübelerimize dayanır (empirisizm)
18 YÜZYIL

Mesmer,F : "Hayvan Manyetizması" adını verdiğim tedavi yöntemim, tarihe "Mesmerizm" olarak kazındı Ancak 1977 yılında Viyana'da, tıp uygulaması yapma hakkım elimden alındı
Pinel,P : Fransa'daki Bicetre barınağında acımasızca bakılan akıl hastalarını, daha insani şartlarda tedavi görmeleri adına serbest bıraktım
19 YÜZYILIN BAŞLARI VE ORTALARI

Young,T : İngiltere'de yayınladığım çalışmam daha sonra tarihe "Üçlü Renk Kuramı" olarak geçti
Darwin,C : "Evrim Kuramı"nı ortaya atarak türlerin kökeni hakkında pek çok iddiada bulundum Çalışmalarım, çağdaş evrim psikologlarına da ilham verdi
19 YÜZYILIN İKİNCİ YARISI

Broca,P : Beynin sol frontal lobunda, konuştuğumuz dilin üretilme aşamasında önem kazanan spesifik bir alan olduğunu keşfettim; beyindeki bu alan tarihe benim adımla geçti
Wernicke,C : Beyninizin sol temporal lobuna bir zarar gelirse, yazılı ya da sözlü dili anlamanız ya da o dili üretmenizde de sorunlar yaşarsınız İşte temporal lobdaki o bölge, bugün benim adımla anılıyor
19 YÜZYILIN SONLARI

Wundt,W : Tarihteki ilk psikoloji laboratuvarını Almanya'da kurdum Aşağıda bilgilerine ulaştığınız Stanley Hall ise benim öğrencimdi
Hall,S : Amerika'da ilk psikoloji laboratuvarını kurdum Amerikan Psikoloji Birliği'ni kurarak, birliğin ilk başkanı oldum
Dewey,J : "Refleks Arkı" kavramını ortaya atarak psikolojide işlevselcilik ekolünün gelişmesine katkıda bulundum
Thorndike,E L: Bilmecemsi labirentlerde kedilerle çalışarak öğrenme deneyleri yaptım 1905 yılında "Etki Yasası"nı ortaya koydum
20 YÜZYILIN BAŞLARI

Freud,S : Psikanalizin kurucusu olarak anılıyorum Konuyla ilgili olarak yaptığım en önemli kuramsal çalışmalarımdan biri de "Rüyaların Yorumu"dur
Pavlov,I P : Hayvanlarla koşullanma çalışmaları yaptım Tarihe klasik koşullanma deneylerimle geçtim
Binet,A & Simon,T : Okul çağındaki çocukların yeti ve akademik gelişimleriyle ilgili çalışmalar yaparken, tarihte ilk zeka testini oluşturduk
Watson,J : Psychological Review isimli dergide "davranışçılık" ekolünün hatlarını açıkladım "Küçük Albert" isimli bir bebekle, "koşullanılmış korku tepkisi" kavramı üzerinde çalıştım

Rorschach,H : Günümüz psikanalist terapilerinde oldukça sık kullanılan Rorschach Mürekkep Testi'ni geliştirdim
Piaget,J : Bir gelişimsel psikolog olarak "Çocuklarda Dil ve Düşünce" isimli çalışmamı yayımladım Zihinsel gelişimle ilgili olarak kendi kuramımı ortaya koydum
Freud,A : Babamın yolunda giderek, "Çocuk Analizi Tekniğine Giriş" adlı çalışmamı yayımladım ve psikanalizin çocukların tedavisinde nasıl uygulanabileceğini tartıştım
Morgan,C &Murray H : Psikanaliz sırasında insanların hayal dünyalarını ortaya koyabilmeleri adına Tematik Algı Testi'ni
geliştirdik
Skinner,B F : "Organizmaların Davranışları" adlı yapıtımda edimsel koşullanma kavramını ortaya koydum Ödül ve ceza konusunda çalışmalarım oldu
Horney,K : Sigmund Freud'un, kadınların cinsel gelişimi hakkındaki kuramını eleştirdim
20 YÜZYILIN ORTALARI

Kinsey,A : "Erkeklerde Cinsel Davranış" adlı yapıtımı yayımladım
Cattell,R B : 16 adet kişilik faktörü barındıran bir anket oluşturdum Yanı sıra, birikimli zeka ve akıcı zeka kavramlarını ortaya koydum
Ash,S : İnsanların birbirlerini duyabildikleri ve görebildikleri bir ortamda, çizgilerin boyları konusundaki tahminlerini aldım Sosyal uyma davranışı hakkında önemli ipuçları veren bir çalışma oldu
Erickson,E : Çocukların psiko-sosyal gelişimleri hakkında gelişimsel dönemler ortaya koyan kuramımı ortaya attım
Rogers,C : Merkeze "danışan"ı koyduğum terapimi ortaya oluşturdum Psikoloji tarihine, "Danışan Merkezli Psikoterapi" olarak geçti

Maslow,A : "Motivasyon ve Kişilik" isimli çalışmamda fizyolojik ihtiyaçlarımızdan, kendimizi gerçekleştirme motivasyonuna uzanan bir yelpazeden söz ettim
Olds,J &Milner,P : Bizler, nöropsikologlar olarak, farelerin hipotalamuslarına verilen elektrik akımının ödüllendirici etkisini açıkladık
Choamsky,N : Dil ile ilgili önemli çalışmalar yaptım
Gibson,E &Walk,R : "Görsel uçurum" düzeneğini kullanarak minik çocukların görsel algıları üzerine çalışmalar yaptık
Harlow,H : Yukarıda gördüğünüz gibi yavru maymunlarla "bağlanma" konusunda araştırmalar yaptım Çalışmalarımı, "Sevginin Doğası" adlı makalemde anlattım
20 YÜZYILIN İKİNCİ YARISI

Peterson,L & Peterson,M: Zihnimizden geçirdiğimiz tekrarlamaların kısa süreli belleğimiz üzerindeki etkilerine dair çalışmalar yürüttük
Sperling,G : Çok kısa bir süre gösterilen görsel uyaranların barındırdığı bilginin ne kadarına ulaşabiliriz? İşte çalışmalarımda, bu sorunun yanıtını bulmaya çalıştım
Schachter,S &Singer,J : "İki Etmenli Duygu Kuramı"nı ortaya koyduk Herhangi bir uyaran bizlerde genel bir uyarılmışlık hali yaratır ve bu uyaranı zihnimizde nasıl etiketlediğimize bağlı olarak ona karşı öznel bir duygu hissederiz
Ellis,A : "Akılcı Duygusal Davranış Terapisi"nin gelişiminde çok büyük katkılarım oldu Bu terapi, "Psikoterapide Akıl ve Duygu" adlı yayınımdan ilham aldı
Milgram,S : Sosyal psikoloji tarihine, yaptığım "itaat" çalışmalarıyla geçtim Yapmış olduğum çalışma, etiksel yönden hala eleştirilmekte Yukarıda fotoğrafımı görüyorsunuz

Gardner,A & Gardner,B : Nevada Üniversitesi'nde bir şempanzenin işaret dili eğitimine başladık
Neisser,U : Ben diyorum ki, psikoloji "davranışçılık" ekolünden uzaklaşarak, dümenini "bilişsel" ekole doğru çevirmelidir
Seligman,M &Maier,S : Köpeklerle "öğrenilmiş çaresizlik" kavramı üzerine çalıştık Hoşlarına gitmeyen, rahatsız edici bir uyarana sürekli maruz bırakılıp kaçmaları engellendiğinde, umutsuzluk geliştirdiler
Attkinson,R & Schiffrin,R : Bellekle ilgili üç aşamalı kuramımızı gelişirdik Bugün adları sıkça geçen "Duyusal bellek, kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek" kavramlarını ortaya koyduk
Bandura,A : Sosyal Öğrenme Kuramı'nı oluşturdum Yaptığım çalışmada, tüm çocuklar kendilerine gösterilen şiddeti öğrendi
Rescorla,R &Wagner,A : Ivan Pavlov tarafından ortaya atılan klasik koşullanmanın çağrışımsal modelini ortaya koyduk
Frish,K ,Lorenz,K&Tinbergen, : Biz, etnolojistler olarak, hayvan davranışları üzerine yaptığımız çalışmalarla 1973 yılında Nobel Ödülü'ne layık görüldük
Maccoby,E &Jacklin,C : Cinsiyet farklılıklarının psikolojisi üzerine yayın yaptık
Nader,R : Psikolojinin tüketici davranışları konusunda çalışmalar yapmasını tetikledim Konuyla ilgili, Amerikan Psikoloji Birliği'nin yıllık toplantısında bir sunum yaptım Yıl 1976'ydı

Loftus,E : Başımızdan bir olay geçtiğinde, onu net olarak,doğru bir şekilde hatırlayabilir miyiz? İşte bu sorudan yola çıkarak görgü tanığı şahitliği hakkında çalışmalar yaptım
Sperry,R : Beyinlerinin iki yarım küresi ayrılmış hastalar üzerinde çalışmalarım oldu 1981 yılında, Nobel Ödülü aldım
20 YÜZYILIN SONLARI VE 21 YÜZYIL

Sternberg,R : "Zeka Uygulaması" başlıklı çalışmamda, Üçlü Zeka Kuramı'nı ortaya attım
Beck,A : Bilişsel terapinin gelişimine dair önemli noktalara değinen ve psikopatolojiyi anlama ve tedavisi hakkında önemli önerilerde bulunan çalışmam Amerikan Psikoloji Birliği'nce ödüle layık görüldü
Seligman,M : Yayımladığım "Öğrenilmiş İyimsercilik" adlı çalışmamla daha sonra gelecek olan "pozitif psikoloji" hareketine ilham verdim
Kahneman,D : "Karar verme" mekanizmalarıyla ilgili yaptığım çalışmamla 2002 yılında Nobel Ödülü'ne layık görüldüm
|