Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akıntılar, dalgalar

Dalgalar Ve Akıntılar...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dalgalar Ve Akıntılar...

DALGALAR

Rüzgarların etkisiyle deniz ve göl yüzeylerinde meydana gelen salınımlardır Dalga boyu rüzgarın hızı arttıkça artar

Dalgalar sığ kıyılarda (kıta sahanlığının geniş olduğu) biriktirme, derin kıyılarda ise aşındırma yapar

Dalgalar ayrıca denizlerde meydana gelen volkanizma ve depremlerin etkisiyle de oluşur Bu dalgalara Tsunami dalgası denir

DALGA AŞINIM ŞEKİLLERİ
FALEZ (YALIYAR)
Alanya-Antalya

Dağların kıyıdan dik bir şekilde yükseldiği alanlarda dalgaların yamacın altını oyması ve üst kısmın çökmesiyle oluşan yer şeklidir Kıyıdaki diklik kara içlerine doğru geriler
Yurdumuzda Doğu ve Batı Karadeniz kıyılarında , Akdeniz kıyılarında (Teke yarımadası-Taşeli Platosu ) ve Marmara Bölgesinde,Tekirdağ-İstanbul arasında görülür

DALGA BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ

KUMSAL (PLAJ)

Dalgaların aşındırarak taşıdığı malzemeleri sığ kıyılarda biriktirmesiyle oluşan kum depolarıdır Yurdumuzda en fazla Egekıyılarında görülür

KIYI OKU

Dalgaların taşıdığı malzemeleri deniz içinde veya kıyıya paralel bir şekilde biriktirmesiyle oluşan yer şeklidir

KIYI KORDONU (SETTİ)

Kıyı oklarının koy ve körfezin ağız kısmını kapatacak kadar büyümesiyle oluşan yer şekilleridir
Kıyı settinin gerisinde oluşan göle kıyı set gölü veya lagün gölü denirÖrnek: Büyük ve Küçük Çekmece gölleri

TOMBOLO (SAPLI ADA)

Kıyı yakınında bulunan ada ile kara arasında dalgaların getirdiği malzemeleri biriktirmesi sonucu ada karaya bağlanır Bu şekilde oluşmuş yer şekillerine Tombolo denirÖr: Kapıdağ Yarımadasıve Sinop –İnceburundur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com