Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dağları, toros

Toros Dağları...

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Toros Dağları...

Toros Dağları ya da kısaca Toroslar, Türkiye'nin Akdeniz kıyılarına paralel olarak, Teke Yarımadası'ndan Suriye'ye, hatta iç kesimlerede uzayarak Irak sınırına varan, içinde bir çok sıradağı da barındıran bir dağ zinciridir Bu zincirin en yüksek noktası 3767 metrelik Kızılkaya zirvesidir
Toroslar 3 kısımda incelenir Bölümleri ve zincirdeki sıradağlar batıdan doğuya şöyledir;
  • Batı Toroslar
    • Akdağlar, Bey Dağları, Katrancık Dağı, Geyik Dağları
    Orta Toroslar
    • Akçalı Dağları, Bolkar Dağları, Aladağlar, Tahtalı Dağları
    Güneydoğu Toroslar
    • Nurhak Dağları, Malatya Dağları, Maden Dağları, Genç Dağları, Bitlis Dağları

Demirkazık

Batı Toroslar

Batı Toroslar veya Antalya Toros Dağları, Teke Yarımadasından başlayarak Antalya Körfezi'nin çevresinde bir yay çizer Doğuda Taşeli Platosu ve Göksu Nehri ile Orta Toroslardan ayrılmaktadır

Alanya ve Çevresindeki dağlar

Antalyadan gün batımı ve batıdaki dağlar

Termessos antik kenti Batı Toroslarda, dağlık bir alana kurulmuştur

Orta Toroslar

Orta Toroslar, kabaca Mersin, Antalya sınırından başlayarak kuzeydoğu yönünde Binboğa Dağlarına kadar devam eder

Tren yolu geçiti, Adana

Gülek Boğazı

Tahtalı Dağları

Aladağlar

Güneydoğu Toroslar

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ve Kuzey Mezopotamya'nın coğrafi olarak kuzey sınırını oluşturur Dicle Nehri kaynağını bu kısımdan alır

Karakaya Barajı

Malatya'nın Kale ilçesi ve Güneydoğu Toroslar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com