Prof. Dr. Sinsi
|
Tohumla Gelen Sağlık
Dünyada, nüfus artışına paralel olarak besin tüketiminin de arttığı bilinen bir gerçektir Ülkemizde doksanlı yılların sonunda nüfus sayısı 56 473 035 iken 2000 yılında 67 844 903 olduğu (% 18 34’lük bir artış) görülmüştür
Yapılan bilimsel çalışmada ülkemizde 2003 yılında kişi başına yağ tüketimi 17,6 kg/yıl olarak belirtilmiştir Yağın tüketiminde miktar kadar türü de önem taşımaktadır Sağlık için en elverişli yağ kullanımlarından biri yağlı tohumlardır Litatatürde yağlı tohum, beslenme dilinde sert kabuklu meyveler ve halk dilinde kuruyemiş olarak ifade edilen bu grup da ayçiçeği, ceviz, yerfıstığı, badem, fındık, kestane, susam yer almaktadır Bu besinler zamanlı ve miktarlı kullanıldığında sağlığınızda olumlu gelişmeler gösterebilir İyi protein kaynağı olan yağlı tohumlar vücut için önemli yağ asitleri, posa, mineral ( özellikle potasyum, çinko, bakır, magnezyum) ve E vitamini içermektedir Önemli ölçüde protein içermesine rağmen bu proteinin biyoyararlılığı düşüktür
AYÇEKİRDEĞİ
Ayçekirdeği iyi bir E vitamini kaynağıdır Kolesterol ve damar sertliğine karşı olumlu etkileri görülebilmektedir Biyoyararlılığı yüksek yağ içermektedir Beyin gücüyle çalışanların ve çocukların enerjilerini sağlayabilmesi için önem taşımaktadır Hormonların dengeli çalışmasını sağlayabilir Kalp ve sinir hastalıklarına karşı yardımcı olabilir İçerdiği B6 vitamini bağışıklık gücünün artmasına ve kan şekeri düşüklüğünün düzenlenmesine yardımcı olabilir Posalı bir besin olmasıyla kansorejen maddelerin bağırsakta kalma sürelerini kısaltarak kansere karşı faydalı olabilir Cilt yaşlanmasını geçiktirebilir İçerdiği E vitamini ile prostat kanserine yardımcı olabilir
PATLAMIŞ MISIR
Haşlanmış veya közlenmiş mısırın glisemik indeksi yüksektir yani kan şekerinizi hızla yükseltip çabuk acıkmanıza neden olur Oysaki patlamış mısırın, yüksek posa içeriği sayesinde glisemik yükü azdır Besinlerin taşıdıkları kalori kadar glisemik indeksleride önemlidir Yağsız ve tuzsuz olarak hazırlanmış patlamış mısır, zayıflama diyetlerinde veya canınız abur cubur istediğinde sınırsız tüketilebilir
CEVİZ
Kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum, folik asit, E vitamini, omega 3 ve 6 yağ asitlerinin iyi kaynaklarıdır Sağlıklı yağ asidi içeriyle kolesterolü düşürücü etkileri vardır Yapılan bir çok çalışmada cevizin kalp sağlığına olumlu etkileri, iyi huylu kolesterolü arttırıcı(HDL), kötü huylu kolesterolü(LDL) ve kan yağlarını düşürücü etkisi görülmüştür Fitokimyasal etkisiyle(quercetin ve kaempfenol içermesiyle fitokimyasal özellik taşır) çağın hastalığı olan kanserin oluşum riskini azaltabilir Yemek öncesi yenen ceviz tokluk hissi yaratabilir
FINDIK
Başta oleik asit olmak üzere vücut için önemli yağ asitleri içermektedir Protein, diyabetik lif, fitosterol(kan dolaşımına katılıp kolesterolün atılmasına yardımcı), antioksidant bileşikler, kalsiyum, fosfor, Bl, B2, B6 ve E vitaminleri taşır Alyuvar parçalanmasını önlemede etkili olan fındık kansızlığa karşı iyi gelebilmektedir Kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır İçerdiği kalsiyumla gelişme çağındaki çocukların kemik ve diş gelişimine yardımcı olabilir Tekli doymamış yağ asidiyle vücut ısısının ayarlanmasında, yağda eriyen vitaminlerin taşınmasında etkili olabilir
YER FISTIĞI
Yer fıstığı içerdiği protein, yağ, vitamin ve minerallerle önemli bir besin kaynağıdır Yer fıstığında yağ oranının çok yüksek olması bitkisel yağ üretiminde sık kullanılmasına neden olmaktadır Bitkisel yağların kızartıldıktan sonra saklanması karsinojen madde taşıması nedeni ile önerilmemektedir Yerfıstığı yağında yoğun şekilde bulunan antioksidan maddelerden dolayı kızarmış yerfıstığı yağı bir süre saklanabilmektedir Yüksek oleik asit içeriği ile zeytinyağına en yakın bitkisel yağ çeşidi yerfıstığı yağıdır
KESTANE
100 gr da 194 kalori: 2,9 gr protein; 42,1 gr karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,5 gr yağ; 1 gr lif; 88 mgr demir: 6 mgr sodyum; 454 mgr potasyum: fosfor: 27 mgr kalsiyum; 1,7 mgr 0,22 mgr B1 vitamini; 0,22 mgr B2 vitamini içermektedir
Asya, Afrika ve Amerika olmak üzere dünyada 3 kıtada kestane yetişmektedir Nişasta, protein, sakkaroz(sofra şekerinin bilimsel adı) deposu ile çoçukların gelişiminde önemli bir besindir Potasyum düşüklüğünden yakınanlar için ideal bir besindir Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağıdır Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyebilir
|