Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > Serbest Forum

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, genel, pratik

Pratik Bilgiler Genel

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Pratik Bilgiler Genel



MutfagInIz İcin Pratik Bilgiler


Mutfak, ev hanımlarının en çok ve zevkle vakit geçirdikleri yerdir Fakat genede küçük aksilikler bazen canımızı sıkabilir Mutfağınız için pratik bilgiler ve denenmiş ipuçları mutfak işilerinizi oldukça kolaylaştıracaktır

Et Kızartırken


İster ızgarada, ister tavada olsun büyük parça et kızartacaksanız etinizi önce akan soğuk suyun altında biraz tutun Böylece et suyunu salmaz, içinde kalır ve daha lezzetli olur

Yumurtaların Kaynarken Çatlamaması İçin

Yumurtalarınızın kaynarken çatlamaması için yumurtaları suya koymadan önce dibini toplu iğne ile delin Ayrıca yumurtalarınız kaynarken çatlıyorsa ve sıcak suyun içinde akıp dağılıyorsa, suyun içine çok az sirke koyarak dağılmasını önleyebilirsiniz

Buzların Çabuk Erimemesi İçin


Yemekte yemeğin yanında içeceğiniz içeklerinize koymak için buzluktan çıkardığınız buzların hemen erimesini istemiyorsanız buz kabının içini alüminyum kağıt ile kaplayın

Rendeniz köreldiyse

Rendeniz köreldiyse hemen atıp yerine yenisini almanız gerekmez Bir parça zımpara kağıdını bir şey rendeler gibi rendenize sürtün Rendenizin eskisi gibi olduğunu göreceksiniz

Fırın Tepsilerinizi Temizlerken


Börek veya kurabiye pişirdiğiniz fırın tepsilerini temizlemek o kadar zor değilTepsi henüz sıcakken biraz tuz serpip, gazete kağıdı ile kuru kuru ve yumuşak bir şekilde ovarsanız kolayca temizlenir

Bardakların Çatlamaması İçin

Özellikle ince cam bardaklar ısı değişikliğinde hemen çatlar Bunu önlemek için yeni aldığınız bardakları tuzlu, soğuk suya oturtun Bu şekilde tencereyi ocağa koyup kaynatın ve bardakları kendiliğinden soğumaya bırakın Böylece bardaklarınız ısı değişikliğine alışacak ve çatlamayacak

Gözlerinizin Soğandan Yanmaması İçin


Kullanacağınız soğanı bir saat önceden soyup soğuk suda bekletirseniz tüm acılığı gider ve gözleriniz yaşarmaz

Kızartma Yaparken Yağınız Sıçrıyorsa

Kızartma yaparken yağın sıçraması doğaldır Çünkü ne kadar kurularsak kurulayalım sebzelerin saldığı su yağın sıçramasına neden olur Bunun için yağın içine biraz bayat ekmek kabuğu koyun Yağınız sıçramayacak

Mutfaktaki Kokular


Kimimiz mutfakta duran çöp kovasının kokusu, kimimiz pişen yemek kokusu, kimimiz buzdolabının kokusu Kısacası mutfaktaki kokulardan bütün kadınlar hatta bütün ev halkı rahatsız olur Bu kokular bazı basit yöntemlerle giderilebilir

Karnıbahar, Lahana, Kereviz Kokusu

Karnıbahar Lahana, Kereviz gibi sebzelerin pişerken kokularının eve yayılmasını önlemek için haşlama suyuna bir parça mantar tıpası atarsanız tencereden koku yayılmaz

Kızartma Kokusu


Kızartma yaparken kokusunun yayılmaması için kızgın yağın içine bir tutam maydonoz atmanız yeterli

Balık Kokusu

Balık kokusunun eve yayılmaması içinse bir tutam çayı ateşin üzerine atarak yakın Veya ağzı açık bir kabın içinde sirkeli su kaynatın

Buzdolabındaki Kokular

Yiyeceklerinizin üzerini kapatmadan buzdolabına koyarsanız doğal olarak kokular birbirine karışır ve sonuçta kötü bir kokular ortaya çıkar Ama bazen yiyeceklerimizi üzerini kapatmadan dolaba yerleştirmek zorunda kalabiliriz Böyle bir durumda buzdolabınıza ağzını açık bıraktığınız bir miktar karbonat koyarsanız tüm kokulardan kurtulursunuz

--- Sonraki mesaj ---

Balik Kokusu
Balik kizarttiktan sonra mutfaga sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardagi su ve 2 çorba kasigi sirkeyi kaynatiniz

Limon Kabuklari
Suyunu siktiginiz limon kabuklarini atmayinizÇelik esyalarin, biçaklarin parlatilmasinda kullanabilirsiniz

Domates Kabukları
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin

Soğan Soyarken
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun

Mayonez Hazırlama
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin

Kuru Bakliyat
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin

Soslar
Tuz bazen sütü keser Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz

Kahve Nemli Ise
Türk kahvesinin nem aldigini farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme seker koyun

Tuzluk Tikaniyorsa
Tuzluklariniza biraz pirinç koyunuz


Kolay Sogutma
Buzdolabiniz bozuldu, ya da artik bos yer yok Temiz bir kovayi musluk suyu ile doldurun Içine bir çorba kasigi sofra tuzu atin Siseleri daldirin Yeterince soguyacaklardir

Yemeginizin Tuzunu Fazla Kaçirinca
Tencereye birkaç parça çig patates atin Fazla tuzu çekecektir

Patetes Pisirmenin Püf Noktası

Pisirme suyuna bir kasik sirke koyun Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur

Ceviz Lekesi Elden Nasil Çikarir?
Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batirilmis bir pamukla ovulur Sonra da soguk suyla ovulur Ardindan soguk suyla yikanir Ceviz lekesi tamamen çikar

Bakir Kaplarin Parlatilmasi
Bir bezi sirke ile hafifce islatip, bakiri ovun Kaplariniz piril piril olur

Sıktıgınız Limonlari Atmayin
Degersiz olarak gördügünüz limon kabuklarini günesli bir yere koyup kurutursaniz, iyi bir temizleme aracina sahip olursunuz Bu kurumus kabuklarla, özellikle isli ve yagli mutfak esyalarinizi ovarken, sasirtici sonuçlar alirsiniz

Yagli Siseler Nasil Temizlenir?

Önce deterjanla yikayin Sonra durulanan sisenin içine sodali su koyarak sallamaya baslanir Bes dakika kadar sallanan sise çalkalanip bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir Bir süre bu sekilde sallanan sise kisa bir zaman sonra yaglardan tamamen temizlenmis duruma gelecektir

Sogan Kokusu Ellerden Çikarilabilir
Evvelden hasladiginiz patatesi mutfaktaki isiniz bitince elinize sürerek ovusturunuz Bu isleme bes dakika kadar devam ediniz Ellerinizdeki kokulari alip götürecektir

Ekmek
Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlaniriz, özellikle taze ekmek hemen hamur olur Oysa biçagimizin ucunu biraz atese tutarsak daha kolay yapabiliriz

--- Sonraki mesaj ---

Bayat ekmekleri ziyan etmemek için, ufalayıp, hava almayacak şekilde bir naylon poşete koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz Köftelerde rahatlıkla kullanabilirsiniz

* Çorbanız çok tuzlu olduysa, bir patatesi dörde bölerek içine atın Patatesler pişince yemeğin tuzunu da emecektir

* Et pişirirken dağılmaması için, suyuna birkaç damla sirke koyun

* Kesik limonun kurumasını önlemek için, küçük bir tabağa su koyup, limonun kesik tarafını suyun üzerine yerleştirin

* Patateslerin haşlarken dağılmaması için suyuna 1 kaşık sirke ilave edin

* Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, soğanları soymadan 1 fincan sirkeyi üzerlerine serpip biraz sallayın

* Maydanozlarınızı uzun süre buzdolabında aynı tazelikte koruyabilmek için, bir kavanoza doldurarak ağzını sıkıca kapatın

* Mantarları pişirirken kararmaması için, suyuna tuz ve limon suyu ilave edin

* Katı yumurtayı 10 dakikadan fazla haşlamayın Fazla haşlanan yumurtanın sarısı siyahlaşır ve dilimlerken dağılır

* Yumurtalı bulaşıklar ılık suyla yıkanmalıdır Çünkü yumurta kokusu ılık suda daha çabuk yok olur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.