Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bayat, bayramda, dikkat, lokum, uyarısı

Dikkat !! Bayramda 'Bayat Lokum' Uyarısı

Eski 07-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dikkat !! Bayramda 'Bayat Lokum' Uyarısı



Bayramda 'bayat lokum' uyarısı,Bayat lokum,Bayat lokum nasıl anlaşılır,Kaliteli lokumlar,Lokum nerden alınır,Taze lokum




Gıda Mühendisleri Odası'ndan bayat lokumun, insan sağlığı açısından ciddi risk taşıyabileceği uyarısı geldi

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Ramazan Çelebi, bayramların vazgeçilmezi olan şekerlemelerin ikram kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle piyasada sağlık açısından risk oluşturabilecek ürünler bulunabileceğini söyledi

Bayram öncesi satışı artan şekerlemelerden lokumun taze olup olmadığının kolaylıkla anlaşılabileceğini ifade eden Çelebi, şöyle konuştu:

''Kaliteli ve taze lokum üzerine baskı uygulandığında yayılmaz ve bu baskı kalktığında tekrar eski halini alır Lokum elle iki kenarından çekildiğinde lastik gibi uzar ve bu sırada ele yapışmaz İyi pişmiş lokum yeme sırasında dişe yapışmaz Bu yüzden lokum alırken mutlaka bir tane denenmelidir Çiğ nişasta tadının geldiği lokum damak tadı açısından iyi olmaz ve bu ürünün iyi üretilmediğini gösterir''

Ramazan Çelebi, bayram öncesi ''merdiven altı üretim''in arttığına işaret ederek, nerede üretildiği belli olmayan lokumlara, ucuzluğu nedeniyle kesinlikle itibar edilmemesini istedi

Çelebi ayrıca çikolata yapımında kakao yerine leblebi tozu, fındık kabuğu ve harnup kullanıldığına dikkati çekerek, ''Üzerinde küçük beyaz noktacıklar halinde çiçeklenmeler oluşan çikolatalar bayattır'' dedi

AÇIKTA SATILAN YERLERDEN ALMAYIN

Ramazan Çelebi, vatandaşlara şeker, lokum ve çikolata satın alırken şu önerilerde bulundu:

''Halkımız şekerlemeleri açıkta satılan yerlerden alınmamalı Açıkta satışa sunulmuş olan hiçbir gıda maddesi insan sağlığı için faydalı olamaz Çünkü açıkta kaldığı sürece fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bulaşmaya maruz kalacaktır Bu bulaşmalar sonucunda insanlara fayda yerine zarar verir nitelik kazanacaktır Ambalajlı ürünler tercih edilmelidir

Dikkat edilecek önemli bir husus da alınacak olan şeker, çikolata ve lokum tarzı ikram edilecek, tüketilecek ürünlerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından verilen üretim izin numarasına sahip olmasıdır Üretim izini olmayan hiçbir ürün satın alınmamalı, tüketilmemelidir

Satışa sunulan ortamlara, satıcının kişisel hijyenine, eriyebilir özellikte olan gıdaların (özellikle çikolata grubu) muhafazasına dikkat edilmeli Her erimiş ve tekrar katılaşmış ürünün mikrobiyolojik açıdan tehlikeli olduğu unutulmamalı''



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.