07-13-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kalp Nakli Sonrası Kişi Değişirmi?
Jamie Sherman’ın hikayesi
Genç kadın bütün hayatı boyunca spordan nefret etmişti Tucson’da doğup büyümesine rağmen Meksika yemeklerinden nefret ediyor, İtalyan mutfağı ve tüm hamur işlerine bayılıyordu Fakat üç yıl once 28 yaşındaki Jamie Sherman için her şey bir anda değişiverdi Doğuştan sahip olduğu kalp hastalığı ile daha fazla mücadele edemeyip Tıp Merkezi Hastanesi’nde kalp nakli için masaya yattı Uyandığında ise bambaşka biriydi Birden hayatında en sevdiği şeyler futbol, basketbol, ve Meksika yemekleri olmuştu Arizona Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencisi olan Sherman daha evvel de buna benzer hikayeler duyduğunu söylüyor
Gerçekten böyle bir şey olabilir mi?
Organ bağışlayan kimsenin karakteristik özelliklerini organ nakli aracılığıyla bir başka kişiye devretmesi ile ilgili hiç bir bilimsel kanıt yok Bir organın yaşarken hücresel olarak hafızaları sakladığına dair bazı teoriler geliştiriliyor Bazıları organ nakli sırasında kullanılan ilaçların toksik etkisinin bir sonucu, bazısı ise transplantasyon sırasında kullanılan ağır anesteziden olabileceğini söylüyor En çok savunulan ise bir kişinin yaşaması için bir kişinin ölmesi gerektiğini hafızasına kabul ettiremeyen alıcıların yaşadığı psikolojik travma…
UMC Cerrahi Kardioloji Şefi G Copeland, bugüne kadar Sherman’ınki dahil 700 transplant gerçekleştirmiş O, bu olaya “ Tartışmaya açık ama kabul etmiyor da değilim ” diyor
Jamie Sherman iki yıl önce vericinin ailesi ile tanışmış Aile Jamie ile tanıştıktan sonra uzun bir sure sadece yüzüne bakakalmışlar Daha sonra annesi ölen oğluna ne kadar benzediğini söylemiş İşte bu sırada Jamie, Phoenix’de bir barda çıkan kavga sırasında başından aldığı yara sonucu ölen 29 yaşındaki Scott Phillips’in bir spor fanatiği olduğunu ve Meksika yemeklerine bayıldığını öğrenmiş Hatta kendisi de bir sure Kansas Eyalet Üniversitesi’nde futbol oynamış
Sherman’ın karakter değişimi metamorfozu aile ile tanışmadan önce olsa da Kansas takıntısı da üstüne eklenmiş
Sherman, Scott ile rüyasında tanıştığını da söylüyor Ona teşekkür ettiğini, Scott’unda onun için çok mutlu olduğunu söylediğini, Scott’ın harika bir insan olduğunu iddia ediyor
Sherman sözlerini şöyle bitiriyor; “Ben psikoloji okuyorum…Profesorlerim bana bunun benim sadece beynimde yarattığım bir hayal olduğunu söyleyeceklerdir Fakat onların içinde başkasına ait bir kalp çarpmıyor Ben de müthiş bir Allah inancı var ve bu dünyadaki herşeyin açıklanamayacağına inanıyorum Bu da onlardan biri işte”
Çok ilgimi çekti sizinle paylaşayım dedim
|
|
|