Kütüb-İ Sitte Hadisler - Ölçüler Ve Tartilar Hakkinda |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kütüb-İ Sitte Hadisler - Ölçüler Ve Tartilar HakkindaÖLÇÜLER VE TARTILAR HAKKINDA 204 - İbnu Ömer anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "(Şer'i hukuku ödemek için) vezin'de Mekke halkının vezn'i esastır, keyl'de de Medine halkının keyl'i esastır "Ebu Dâvud, Büyû 8, (3340); Nesâî, Büyû 54, (7, 284) ![]() 205 - Mikdâm İbnu Ma'dikerb (radıyallahu anh) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın şu sözünü nakletti: "Yiyeceklerinizi kîle ile ölçün, sizin için mübarek kılınsın "Buhârî, Büyû 52 ![]() 206 - İbnu Abbas (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) mikyal (ölçek) ve mîzân (terazi) kullananlara şöyle hitab etti: "Sizler bizden önce gelip geçen kavimleri helâk eden iki işi üzerinize almış bulunmaktasınız"Tirmizî, Büyû' 9, (1217) ![]() 207 - İbnu Harmele (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ümmü Habib Bintü Züeyb İbnu Kays el-Müzenniyye, bize (ölçüm işlerinde kullanılan) bir sa' bağışladı Ümmü Habib bize rivayet etti ki, kendisine, İbnu Ahî Safiyye'den geldiğine göre, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın zevce-i pâkleri Safiyye vâlidemiz (radıyallahu anhâ) bağışlanan bu sâ'in, Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in kullandığı sâ' olduğunu söylemiştir Râvilerden Enes İbnu İyâz der ki: "Ben bu sâ'ı denedim, (kontrol ettim) gördüm ki bu sâ', Emevî Halifesi Hişâm İbnu Abdi'l-Melik'in kullandığı müdd'le iki buçuk müdd miktarında idi"![]() Ebu Dâvud, Eyman 18, (3279) ![]() 208 - es-Sâib İbnu Yezîd (radıyallahu anh) anlatıyor: "Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) devrinde bir sâ', bugün sizlerin kullanmakta olduğunuz müdd'le, bir müdden üçte bir müdd miktarında fazla idi Ancak bu miktara Ömer İbnu Abdilaziz merhum zamanında ilâve bulunuldu![]() Buhârî,, İ'tisam 16, Kefârât 5; Nesâî, Zekât 44, (5, 54) ![]() 209 - Hz Osman (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Sattığın zaman tart, satın alınca tarttır "Buhârî, Büyû' 51
|
|
|
|