Kütüb-İ Sitte Hadisler - Nasr Suresi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kütüb-İ Sitte Hadisler - Nasr SuresiNASR SURESİ 884 - Hz Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "İzâ câe nasrullahi ve'l-feth" süresi Kur'ân-ı Kerim'in dörtte birine denktir "Tirmizî, Sevâbu'l-Kur'ân 10, (2897) ![]() 885 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Hz Ömer (radıyallahu anh) beni Bedir şeyhleri ile birlikte (sohbet ve istişâre meclislerine) alıyordu Bu hâl, sanki, birilerinin ağrına gitmişti: "Bunu niye bizimle birlikte cemaate alıyorsun, bizim onun kadar oğlanlarımız var?" diye Hz Ömer'e târizde bulundu Hz Ömer kendilerine: "Onun kimlerden olduğunu biliyorsunuz" diye cevap ver(ip geçiştir)di![]() Bir gün beni çağırıp yine onlarla birlikte meclise aldı Bu sefer, sırf beni(m liyâkatımı) onlara göstermek için beni çağırdığını anlamıştım Hz Ömer (radıyallahu anh): "Cenab-ı Hakk'ın İzâ câe nasrullah ve'l-feth (Nasr 1) kavl-i şerifı hakkında ne dersiniz?" diye sordu Cemaatten bazıları:"- Yardıma ve fethe mazhar olduğumuz zaman Allah'a hamdetmek ve istiğfarda bulunmakla emrolunduk" diye cevap verdi Bazıları hiçbir şey söylemedi![]() Hz Ömer (radıyallahu anh) bana yönelerek:"Ey İbnu Abbâs, sen de mi böyle söylüyorsun?" dedi Ben:"Hayır" dedim ve sustum Hz Ömer:"Öyleyse söyle, sen ne diyorsun?" diye bana söz verdi ![]() Ben şu açıklamayı yaptım: "- Bu süre Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın ecelidir, kendisine bu süre ile haber verilmiştir Bu sürede Cenab-ı Hakk (Resûlüne şöyle demiştir): "Allah'ın nusreti ve fethi geldiği zaman, bil ki bu senin ecelinin artık yakınlığına alâmettir Öyle ise hamdederek Rabbini tesbih et ve ona istiğfàrda bulun O tevbeleri kabul edicidir "Bu yorumun üzerine Hz Ömer: "Bundan ben de senin söylediğini anlıyorum" dedi![]() Buharî, Tesfır 4, Menâkıb 25, Meğâzî 50, 85; Tirmizî, Tefsir, Feth (Nasr) 3359
|
|
|
|