![]() |
Dünya Hasret Üzerine Kuruludur |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dünya Hasret Üzerine KuruludurDünya hasret üzerine kuruludur ![]() Bir hasretle öyle döner durur ![]() Sular hasretle akar, rüzgar hasretle eser, güneş hasretle doğar ![]() İnsan, bir hasretle, ama neye olduğunu bilmediği bir hasretle dolaşır durur ![]() Lakin kimi anlar vardır, ay ışığının aydınlattığı odalarda bir garip gönül kulluğunu anlar, hasretini çektiğiyle hasbi halleşir, zikreder, şükreder ![]() ![]() ![]() Suyun, rüzgarın , gecenin, sabahın, dünyanın o an hasreti diner ![]() ![]() ![]() Güneş, hep böyle bir gönüle doğmak ister ![]() Rüzgar , hep ondan yana eser ![]() Sular yönünü değiştirir, ona doğru akar ![]() Ve hayat pek çok parıltılı yerde söner, garip viranedeki yaralı gönüle doğar ![]() Zikreden, yeşil ağaç gibidir Ebu Said r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulallah , kıyamet günü Allah katında en üstün dereceye hangi kullar erişir? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Allah'ı çokça zikredenler ![]() ![]() ![]() - Ya Rasulallah , onlar Allah yolunda savaşan gaziden de mi üstün olacaklar? - Evet ; bir gazi kılıcıyla kâfirlerin ve müşriklerin arasına dalsa, kılıcı kırılıp kendisi kana boyanıncaya kadar savaşsa, yine de Allah'ı çokça ananlar derece bakımından ondan üstündür ![]() Ve yine Efendimiz s ![]() ![]() ![]() �Gafiller arasında Allah'ı zikreden gönül, kuru çalılar arasındaki yeşil ağaç gibidir ![]() Yeşil ağaçtır, yani diridir, hayattadır, meyve verir, besler ![]() Rasulullah s ![]() ![]() ![]() - Dünyada yüksek derecelere sahip olanlar, cennete önde gidenler, ilk girenler oldu ![]() Ashaptan birisi sordu: - Yüksek derecelere sahip olanlar kimlerdir ya Rasulallah ? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Allah'ı çok zikreden erkekler ve kadınlardır ![]() �Allah'ın zikrine sarılın� Bir gün Ebu Hureyre r ![]() ![]() - Burada böyle boşu boşuna ne duruyorsunuz? Mescide koşun, orada Rasul -i Ekrem'in mirası bölünüyor ![]() ![]() Oradakiler hemen mescide koştular ve böyle bir mal taksiminin olmadığını görerek geri döndüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ya ne gördünüz, orada ne yapılıyordu? - Kimisi Kur'an okuyor, kimisi zikrediyor ![]() Ebu Hureyre r ![]() ![]() - İşte Rasul -i Ekrem'in mirası bunlardır: Kur'an -ı Kerim ve zikir ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() �İnsanlardan söz ederek nefislerinizi oyalamayın ![]() ![]() ![]() İbn -i Mesud r ![]() ![]() �Allah'ı çokça zikredin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Habib bin Ubeydullah r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hadi bana öğüt ver! Ebu'd - Derda r ![]() ![]() - Sevinçli , huzurlu anlarında Allah'ı zikret ki, O da seni sıkıntıya düştüğünde ansın ![]() Dünyada cennet bahçeleri Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Cennet bahçelerine rastladığınızda orada oturun, oradaki nimetlerden faydalanın ![]() Dediler ki: - Ya Rasulallah , cennet bahçeleri nedir? Rasulullah s ![]() ![]() ![]() - Zikir halkaları cennet bahçeleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine ashaptan bir topluluğa hitaben Rasulullah s ![]() ![]() ![]() - Allah kıyamet günü birtakım insanları yüzleri nurlu olarak inciden minberler üzerinde diriltecek, halk onlara imrenecek ![]() ![]() Ashaptan birisi sordu: - Ya Rasulallah , peki onların özellikleri nedir? Vasıflarını söyle ki kendilerini tanıyalım ![]() Rasulullah s ![]() ![]() ![]() - Onlar değişik kabilelerden, muhtelif beldelerden oldukları halde birbirlerini Allah için seven ve Allah'ı anmak üzere bir araya gelen kimselerdir ![]() Nerede, kimlerleyiz? Bir çakıl taşı altın madeninde bulunmakla altına dönmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() �Yeryüzünde seyahat eden bazı melekler vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zikreden bir insan altından kıymetlidir, yanındaki çakıl taşını kendi cevherine döndürür ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() - Ne sebeple halka olup oturdunuz? - Allah'ı zikretmek üzere oturduk, dediler ![]() - Allah için söyleyin, sadece bu yüzden mi halka olup oturdunuz? - Evet , vallahi bundan başka bir sebepten dolayı oturmuyoruz ![]() Bunun üzerine Muaviye r ![]() ![]() - Ben sizi başka bir şeyle itham ettiğim için yemin ettirmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadece O biliyor Ağzımızdan çıkan sözlerdir ki, bizi hem vezir hem rezil eder ![]() Söz vardır dağlar aştırır, söz vardır düz yolda ayağımızı kaydırır ![]() Rasulullah s ![]() ![]() ![]() - İçinizde her gün Uhud Dağı büyüklüğünde amel yapabilecek bir kimse var mıdır? Ashab -ı Kiram sordular: - Ya Rasulallah , buna kim güç yetirebilir? Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - Buna hepinizin gücü yeter, buyurdu ![]() - Ya Rasulallah , o amel nedir? diye sorunca, Efendimiz s ![]() ![]() ![]() - � Sübhanallah ' Uhud Dağı'ndan büyüktür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - O , namazdan önce misvak kullanılarak kılınan namazı, misvak kullanılmadan kılınan namazdan yetmiş kat üstün tutardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her an, her durumda Kur'an -ı Kerim'de �Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üstüne yatarken Allah'ı zikreder ![]() ![]() ![]() Yani zikir diğer ibadetler gibi zamana, mekâna ve hale bağlı değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn -i Mesud r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rasulullah s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn -i Abbas r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyayı tutan ne? Sabit el-Bünanî r ![]() ![]() - Ben, Rabbimin beni ne zaman zikrettiğini çok iyi biliyorum ![]() Bu sözü duyanlar irkilerek sordular: - Bunu nasıl bilebilirsin? Sabit el- Bünani r ![]() ![]() - Ben onu zikrettiğim zaman, o da beni zikrediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya hasret üzerine kuruludur ![]() Rabbimiz'e duyduğumuz hasret üzerine ![]() ![]() ![]() Dünyayı ayakta tutan da, hasretlik çekenlerin sevgisidir ![]() Çünkü sevgi ve hasret birbirine her şeyden ziyade yakışır ![]() Seven, her an sevdiğiyle beraber olmanın hasretiyle kavrulur ![]() ![]() ![]() Zikir, O'nun yolunda en değerli, en kolay adım oldu ![]() Neden hem en kolay, hem en değerli oldu? Çünkü zikir dünyayı ayakta tutan sevgi üzerine kuruldu ![]() * Hanefî mezhebinde bir yerin kanaması abdesti bozar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|