Sadaka Kültürü |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sadaka KültürüDün 15 milyon öğrenci ders başı yaptı ![]() ![]() Bilecikli Ahmet ise, Mecidiyeköy’deki Profilo trafik ışıklarında elindeki kağıt mendilleri satmak için yeşil ışığın yanmasını bekleyen araçların camlarını tıklatıyordu ![]() “Sen okula gitmiyor musun” dedim, gerisi geldi: - İki sene önce dördüncü sınıfı bitirdim ve bıraktım ![]() - Neden? - Babam hapse girdi ![]() ![]() ![]() - Ne yaptı ki? - İnce iş ![]() ![]() Şimdi anlatamam![]() ![]() ![]() - Annen neden çalışmıyor peki? - O da çalışıyor, aha orda ![]() ![]() (Eliyle 10-15 metre uzakta kucağında bir bebekle dilenen kadını gösteriyor )- Oooo, iyisiniz ![]() ![]() Bu ışıklar sizin kontrolünüzde yani![]() ![]() ![]() - Kız kardeşim de cam siliyor ![]() ![]() ![]() - Vay, vay, vay ![]() ![]() İyi para götürüyorsunuzdur![]() ![]() ![]() - Üçümüz günde 200-250 liradan aşağı toplamıyoruz ![]() ![]() - Ayda 6 milyar eder ![]() ![]() ![]() - Geçiyor ![]() ![]() Ama pazar günleri çalışmıyoruz![]() ![]() Çünkü pazarları bu ışıklar tıkanmıyor İş olmuyor Ben de balık tutup satıyorum Sana da getireyim mi?- Boş ver balığı, o kadar parayı ne yapıyorsunuz? - Birazını babama gönderiyoruz, birazını yiyoruz, yarısını da biriktiriyoruz ![]() - Biriktirince ne yapacaksın, dükkân mı açacaksın kendine? - Manyak mıyım be abi, ne dükkânı ![]() ![]() Araba alacağız Babam hapse girmeden önce korsan (kaçak taksicilik) yapıyordu, büyüyünce ben de aynı işi yapacağım![]() - Ev almayacak mısınız? - Evimiz var, belediye verdi Kâğıthane’de![]() ![]() ![]() *** Bu sırada ışık yeşile dönüyor ve arkamdaki araçların sürücüleri kornalarına abanmaya başlıyor ![]() ![]() Ama muhabbet tatlı, Ahmet’le biraz daha konuşmak için arabayı iyice kenara çekiyorum![]() - Okulu tamamen bıraktın yani ![]() ![]() ![]() - Okusam ne olacak ki? Benim öğretmen yirmi yıl okumuş, bin lira kazanıyor Yaşanır mı o parayla? Hem ben her gün internete giriyorum, o yeter![]() - Bilgisayarın da mı var? - Niye olmasın ki? - Peki; arkadaşların okula giderken hiç mi üzülmüyorsun? - Önce üzülüyordum, ama artık sigara paralarını bile ben veriyorum En zenginleri benim şimdi![]() Ahmet işin kolayını bulmuş, yolunu çizmiş; ne söylesem nafile ![]() ![]() Vedalaşıp gitmek için hamle ediyorum, suratı asılıyor:- O kadar çene çaldık, bir beşlik bile atmayacak mısın? *** Dün 15 milyon öğrenci dersbaşı yaptı ![]() ![]() ![]() Şanslı olanlar üniversiteyi kazanıp, öğretmen, doktor, mühendis olacak ve Ahmet’in dediği gibi ayda bin liraya talim edecek Çoğu da işsizler kervanına katılacak![]() Ahmet ise o zamana kadar çoktan altına arabasını çekip, korsana başlamış olacak ![]() Belki de işleri iyice yoluna girecek ve “filo” kuracak ![]() ![]() ![]() Çoğumuz sokakta gördüğümüz o çocuklara acıyoruz ya ![]() ![]() Bence asıl kendi çocuklarımızın geleceği için kaygılanmalıyız! ***** |
|
|
|