![]() |
Biz Farklıyız, Biz Beraberiz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Biz Farklıyız, Biz Beraberiz“Onlar, yüzyıllardır aynı topraklardan beslenip, aynı havayı soluyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Aldıkları farklı, verdikleri farklı ama amaçları ortaktı ![]() ![]() Çeşitlilik, toprağa bereket ve zenginlik getirmişti ![]() Sonra, bir gün bahçeyi talan etmek isteyenler geldi; Gelenler, bereketin ve zenginliğin sadece topraktan ileri geldiğini zannedenlerdi; Kurnaz ve bir o kadar kördüler ![]() ![]() ![]() Her birine gizlice ilişip zehirlemek istediler; Dediler ki ona; Sen, farklısın! Dedi ki; Bunda ne var? Dediler ki; Sen farklısın ve bu seni üstün yapar ![]() Dedi ki; Ben zaten avantajlıyım, dahası ne isterim? Dediler ki; Herkes için yapacağına, kendine yapsan daha güçlü olursun ![]() Dedi ki; Ben zaten kendim için yapıyorum, yoksa nasıl paylaşırım? Dediler ki; Sen farklısın, sana ayrıcalık lazım ![]() Dedi ki; Ben zaten hak ettiğimi alıyorum, ayrıcalık bana ne lazım? Bunun üzerine daha bir şey diyemediler ![]() ![]() Kurnazların mayası o topraklarda tutmamıştı ![]() Ta ki, ortak amaçlarından şüpheye düşünceye kadar ” … İnsanlar neden bir arada yaşar? İnsanların bir arada yaşaması mı gerekir? Madem, bir arada yaşayabiliyorlar o zaman neden dağılırlar? İnsanların dağılması mı gerekir? Peki, yüzyıllardır birlikte yaşamış bir halkı birbirinden ayıran nedir? İnsanları birbirinden ayıran farklı olmaları mıdır? Peki bunca zamandır insanlar farklı değildi de şimdi mi farklı oldular? Onca zaman farklı olduğumuzu göremedik, şimdi mi gözümüz açıldı? Ne oldu sahi? Aynı topraklarda doğmuş, yaşamış, üretmiş, sevmiş, sonra aynı topraklara gömülmüş, insanların birbirinden nefret etmesi için ne olmuş olabilir ki? Türk’ün, Kürt’ün, Ermeni’nin, Gürcü’nün, Musevi’nin, Müslüman’ın, Hıristiyan’ın, beraber yaşayamaz hale gelmesi için ne olmuş olabilir ki? Bu ülkenin insanları birbirine tahammül edemez hale nasıl gelebildi? Hiç düşünüyor musunuz? Yoksa düşünmeye gerek yok yapılan haksızlıklar ortada mı diyorsunuz? Kızgınız, öfkeliyiz ve canımız çok sıkkın öyle değil mi? Ne yapacağımızı, kime gideceğimizi bilemiyoruz… Haklıyız, kardeşi kardeşe vurdurdukları için kızmakta haklıyız ![]() Verdiğiniz tepkiler işe yarıyor mu peki? Bir şeyler iyi yönde değişiyor mu? Ne için tepki verdiğinizi biliyor musunuz? Tepkileriniz farklılıkları birleştiriyor mu, yoksa ayırıyor mu? Baktığınız zaman insanlar bir arada olmak zorunda değillerdir ![]() ![]() ![]() Ta ki, ortak bir faydada buluşuncaya kadar ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanların çıkarları farklıysa, çatışma olur, yoksa doğuştan özelliklerinin farklı olması onları ayırmaz ![]() İşaret edilenle niyet edilen farklıysa insan yanılabilir… İnsanları ortak amaçlarından şaşırtmak için, onları şüpheye düşürmek için, gereken tek şey fitnedir ![]() Fitne, mevcut düzeni, işleyen bir sistemi bozmak demektir ![]() ![]() Bu sistem, insanların beraber yaşayabildiği bir ülkeye ait olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir martıya, -Sen ne saçma uçuyorsun, kanatlarını öyle çırpmaman lazım, dediğinde onun sistemine fitne sokmuş olursun ![]() ![]() Martı tuzağa düşmez ama insanoğlu bunu yapamaz ![]() ![]() ![]() Neden birlikte bir amaç için hareket ettiklerini bilmiyorlarsa, Neden farklılıkları kabul ettiklerini bilmiyorlarsa, Neyi neden yaptıklarını bilmiyorlarsa, fitneyle karşılaştıklarında, yaptıklarından şüpheye düşerler ![]() ![]() İnsanlar dağılmaya ve ülkeler bölünmeye başlar ![]() Peki insanlar farklılıklarına rağmen ortak bir amaçta nasıl buluşabilirler? Herkes farklı bir yaşam tarzına sahipken, bu farklılıklar nasıl beraber yaşayabilir? Bir yerde farklılıklara saygı duyulmuyorsa orada zenginlik yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Baktığınız zaman çok ince bir nüans vardır; İnsanların yanlışa saygı duyması başka, farklılıklara saygı duyması başka bir şeydir ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç kimse kimliğini, rengini değiştiremez ![]() -Ben Türk’sem Türk’ümdür ve bunu değiştiremem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, arabanın lastiği patladı diye bütün arabayı hurdaya atmaya benzer ![]() Düğmesi koptu diye bir gömleği çöpe atmaya benzer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaldı ki insan her zaman hata yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok şükür ki insanoğlu istediğinde hatalarını düzeltebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() kendisinden farklı olandan öğreniyor ![]() ![]() Bizde olmayan bir beceriyi, olandan öğrendik ![]() ![]() Hiç kullanmadığımız bir kelimeyi, kullanandan öğrendik ![]() Yeni bir düşünceyi, davranışı bizde olmayıp, başkasında olandan edindik ![]() Bizi bir araya getiren aramızdaki farktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir aileyi büyütebilmek, bir şirketi yükseltebilmek, bir ülkeyi kalkındırabilmek içindi… Kamer Gündüz |
![]() |
![]() |
|