Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
arjantinde, mevlana, okumak

Arjantin'de Mevlânâ Okumak

Eski 07-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Arjantin'de Mevlânâ Okumak

Arjantin'de Mevlânâ Okumak Yazısı - Arjantin'de Mevlânâ Okumak Elif Şafak - Elif Şafak Yazıları

FRANSA'nın kuzeyinde yağmurlu, rüzgârlı, düzenli bir kasaba burası İsmi Deauville "Ne işin var orada?" dediğinizi duyar gibiyim, elden geldiğince anlatayım Her sene ekim ayında, emekli cenneti olarak görülen bu sakin ve sessiz bölgeye apayrı bir canlılık geliyor Dünyanın 80 ülkesinden toplam binin üzerinde kadın, buraya adeta akın ediyor Afrika'dan, Japonya'dan, Güney Amerika'dan, Ortadoğu'dan, Rusya'dan Dört bir yandan kadınlar Zira "alternatif Kadın Davos'u" olarak da tanımlanan Kadın Forumu burada düzenleniyor

Her şey bir işkadının vizyonuyla başlamış aslında Ve pek çok girişim gibi bu da engellerden ilham almış Aude Zieseniss de Thuin isimli başarılı bir Fransız işkadını, bundan üç sene evvel Davos'a katılmak için başvurduğunda beklemediği bir ret cevabıyla karşılaşmış Ama bu durumda pek çoğumuzun yapacağı gibi, "Eh ne yapalım, artık seneye giderim" ya da "Demek ki kısmet değilmiş" diye konuyu kapatmaktansa, kendi Davos'unu kurmaya karar vermiş

Önce kendisi gibi idealist ve girişken kadınlardan bir ekip oluşturmuş Sonra tüm dünyadan siyaset, ekonomi, sanat, tıp, biyoloji, mühendislik, fizik, edebiyat gibi alanlarda üretken kadınlara kapısını açan bir forum kurmuş Uluslararası konferanslarda ve girişimlerde kadınların rolü hâlâ son derece sınırlı Bilhassa belli bir sosyal zümreden gelmeyen kadınların Buna dikkat eden Kadın Forumu, dünya üzerinde daha çok sayıda kadının ekonomik, toplumsal ve kültürel konularda daha fazla söz hakkına sahip olması için çalışıyor Bugün dördüncüsü düzenlenen foruma her yerden katılım var Her sektörden

*

Toplu fotoğraf çekimi esnasında ufak tefek kumral bir kadın yanıma yaklaşıyor, utangaç bir edayla kendini tanıtıyor Arjantinli (ve sonradan öğrendiğime göre mesleğinde hayli tanınmış ve başarılı) bir biyologmuş Buenos Aires'in kuzeyinde dağlık bir bölgede organik tarım yapıyormuş Kendini kısaca tanıttıktan sonra gülümseyerek, "Her şey bir yana, ben aslında bir Mevlânâ âşığıyım" diyor "Şimdiye değin üç kez Konya'ya geldim, Hazreti Pir'in mezarını ziyaret ettim Mevlânâ'nın İspanyolca'ya çevrilen her şeyini okudum Ama tabii onu anlamak için daha çok yolumuz var"

Şaşırıyorum Bir an için ne diyeceğimi bilemiyorum Halbuki şimdiye değin Mevlânâ'nın çağrısına kulak vermiş pek çok Batılıyla karşılaştım Kanada'da, Amerika'da, İngiltere'de, Portekiz'de, Danimarka'da yaşayıp da Mevlânâ dendi mi gözlerinin içi gülen insanlar tanıdım Ama bu kadın, hepsinden daha fazla şaşırtıyor beni Çünkü medeniyetten uzak, şehir hayatına sırtını dönmüş, alabildiğine sakin ve basit bir hayatı seçmiş, adeta kendini yalıtmış Böyle münzevi ve coğrafi açıdan uzak bir insanın Mevlânâ'yı keşfetmiş olması ve kendini onun âşığı olarak tanıtması beni ürpertiyor

Modern insanın maneviyat arayışı bugün her zamankinden daha derin, daha belirgin Adeta manyetik bir çağrısı var Hazreti Mevlânâ'nın Nasıl bir tılsımdır ki bu, nasıl bir esrar perdesi, bunca yüzyıl, bunca değişimden sonra bile aynı kalıyor, eskimiyor, tavsamıyor Arjantin'de bir dağ köyünde organik tarım yapan bir kadının, geceleri yatmadan evvel Rumi'den İspanyolca dizeler okuduğunu bilmek garip bir ürperti veriyor insana Ve insanlık adına müthiş bir umut ve inanç

Elif Şafak

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com