![]() |
Kişilik Gelişim Süreci |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kişilik Gelişim Sürecikişilik gelişimi - çocukta kişilik - kişilik kalıtım - kişilik çevre - sosyalleşme - ben olmayan - benlik sınırları - kişilik gelişim süreci hakkında Gelişim kavramını çeşitli alanlara bölümleyerek incelemek bilimsel açıdan nasıl bir kısıtlılık yaratıyor ve gelişimi gerçek anlamıyla ifade etmeye yeterli olmuyorsa; aynı durum kişilik gelişimi için de söz konusudur ![]() ![]() Konunun uzmanı olsun ya da olmasın, kişilik kavramı hakkında herkesin söyleyecek bir sözü vardır ![]() ![]() Doğumla birlikte, döllenmeden itibaren belirlenmiş kişilik özelliklerinin kalıtımsal bir öz üzerinde geliştiği (Altınköprü, 2002; Başaran, 1988; Kulaksızoğlu, 2003; Uğur, 1994) yaygın olarak kabul gören bir yargıdır ![]() Kişilik gelişimi üzerinde “kalıtım mı yoksa çevre mi etkilidir?” yönündeki soru, yıllardır süregelen bir tartışma konusudur ![]() ![]() ![]() Kalıtım ve çevrenin kişiliğin yapılanması üzerindeki yansımalarını istatistiksel verilerle sunması açısından Shutteworth’un yapmış olduğu araştırma dikkat çeker niteliktedir ![]() ![]() Bu görüşün aksini savunan birçok araştırmacı ise, kalıtımsal nitelikleri tamamen göz ardı etmemekle birlikte; çevre faktörünün etkisiyle doğuştan getirilen birçok özelliğin değişebileceğine dikkat çekmektedir ![]() Tüm araştırmacıların ve teorisyenlerin üzerinde fikir birliğine vardığı nokta ise, aile içi etkileşimin desteğiyle yapılanan ve kendine özgü bir nitelik kazanan kişilik özelliklerinin yaşamın ilk yıllarında geliştiğidir (Altınköprü, 2002; Alıcıgüzel, 1998; Aksoy & Mağden, 1993; Bowlby, 1999; Başaran, 1989; Güngör, 2001; Kulaksızoğlu, 2003; Uğur,1994) ![]() ![]() İlk çocukluk döneminde aile çevresinde meydana gelen yaşanmışlıkların durağan olmasından ötürü, çocukta görülen kişilik özelliklerinin çok fazla değişmediğini gösteren araştırmalar, bu dönemde kazanılan kişilik özelliklerinin yerleşik hale geldiğini doğrular niteliktedir ![]() Aynı zamanda bu araştırmalardan çıkarılan dikkat çekici bir husus da, ilk çocukluk döneminde yerleşen kişilik özelliklerinin temel eğitim döneminde de değişmeksizin özünü koruduğudur (Adler, 1996; Başaran, 1988) ![]() Tüm bu bilgiler, genel bir bakış açısıyla sayısal olarak değerlendirilecek olunursa; kişilik özelliklerinin neredeyse %70’inin yaşamın ilk 5 yılında şekillendiği ve bu dönemde kazanılan özelliklerin bireyin tüm hayatını büyük ölçüde etkilediği sonucunu ortaya çıkarmaktadır (Başaran, 1989; Güngör, 2001) ![]() Buradan yola çıkılarak, kişilik yapısındaki şekillenmenin, gelişimin ilk evrelerindeki deneyimlerle yakından ilintili olduğu (Williams, 2002) yanı sıra bireysel ve yaşantısal farklılıkların da kişilik gelişiminde büyük öneme sahip olduğu görülmektedir ![]() Bu bağlamda, bilimsel çalışmalarda yaygın olarak görülen “Ne kadar insan varsa, o kadar kişilik vardır ![]() ![]() Kişilik gelişimi bireyin doğumundan itibaren dönemlere ayrılarak incelediğinde; doğduğu andan itibaren “Ben” ve “Ben olmayan” ı birbirinden ayırt edemeyen, henüz kendi varlığının bilincinde olmayan bebeğin (Güngör, 1993; Tan, 1992; Tolman, 1996), ilk aylardan itibaren kendi fiziksel benliğine ilişkin duygular geliştirdiği ve dış görünüşünün farkına varmaya başladığı görülmektedir ![]() Duyuları yetkinleştikçe, çevresinde konuşulan dili algılamaya ve zamanla anlamaya başlayan bebeğin, psikolojik benliğine dair duyguları da geliştikçe kendini başkalarından ayırt etme özelliği kazandığı görülür ( Başaran, 1988; Güngör, 1993; Tan, 1992; Ülgen & Fidan, 2002) ![]() ![]() Çocuğun “Ben” kavramının, diğer bir ifadeyle “Benlik sınırları” nın belirlenmesinde, en önemli rol anne ve babanındır (Cüceloğlu, 2000; Tan, 1992) ![]() ![]() ![]() Kişilik gelişimi açısından önemli bir boyut olan benlik gelişiminin tamamlanmasında, yalnızca anne ve babanın değil; toplumunda bireyi çevreleyen diğer insanlarla olan etkileşimi bakımından, önemi yadsınamaz (Tolman, 1996) ![]() ![]() Buna göre, kişiliğin aile, akraba, arkadaş ve okul çevresi, derken genişleyen sosyal çevrenin etkisiyle kazanılan bir yapı olduğu ve bu sosyalleşme sürecinin kişiliğin şekillenmesinde büyük öneme sahip olduğu şüphesizdir ![]() Sosyalleşme sürecinin, kişiliğin gelişimi üzerindeki etkisini ise, tek faktör olarak algılamak yanlıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Gelişim evrelerinden temel eğitim döneminde çocuk, katıldığı yeni çevrede kurmuş olduğu ilişkiler doğrultusunda bireysel özelliklerini daha iyi değerlendirme şansına sahip olur ![]() KAYNAKÇA Adler, Alfred ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alıcıgüzel, İzzettin (1998) ![]() ![]() ![]() Altınköprü, Tuncel (2002) ![]() ![]() ![]() Aksoy, Ayşe & Mağden, Duyan (1993) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başaran, Fatma (1992) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başaran, İbrahim Ethem (1989) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başaran, İbrahim Ethem (1988) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bowlby,John ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cüceloğlu, Doğan (2000) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güngör, Abide (1993) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güngör, Abide (2001) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güngör, Abide (2001) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güngör, Abide (2001) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kulaksızoğlu, Adnan (2003) ![]() ![]() ![]() Önder, Alev (2000) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tan, Hasan (1992) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tolman, Barlas (1996) ![]() ![]() ![]() Uğur, M ![]() ![]() ![]() Ülgen, Gülten & Fidan, Emel (2002) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Williams, Lawrence (2002) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kişilik, kişilik gelişimi, çocukta kişilik, kişilik kalıtım, kişilik çevre, sosyalleşme, ben olmayan, benlik sınırları, kişilik gelişim süreci, kişiliğin gelişimi |
![]() |
![]() |
|