![]() |
Boza Ve Boza Yapımı Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Boza Ve Boza Yapımı HakkındaBoza Ve Boza Yapımı Hakkında - Boza Nasıl Hazırlanır - Boza Kültürü - Bıza Hazırlanışı - Boza Tarifi Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Uygun şartlarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 ya da 7 gündür ![]() Türkiye'de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek ![]() ![]() Boza, Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi içlerine ve Çin’e; İran ve Afganistan’a, Kafkaslar’dan kuzeye, Volga havzasına doğru geniş bir coğrafyaya yayılır ![]() İbn Battuta isimli Arap gezgini, 14 ![]() ![]() "Tattığında ekşilik hissettiğim için hemen bıraktım ![]() ![]() ![]() ![]() Evliya Çelebi, 17 ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye'de Boza Kültürü: Boza özellikle kış aylarında tüketimi tercih edilen bir içecektir ![]() ![]() Boza, sokakta ve dükkânlarda bozacılar tarafından satılır ![]() ![]() ![]() Hazırlanışı: Malzemeler: (12 Kişilik) * 2 bardak bulgur * 21 bardak su * 2 çorba kaşığı un * ½ bardak yoğurt * ½ tatlı kaşığı kuru maya * 2,5 çorba kaşığı şeker * ½ çorba kaşığı vanilya * 2 çorba kaşığı tarçın Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin ![]() ![]() Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin ![]() ![]() ![]() Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın ![]() ![]() Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın ![]() ![]() ![]() Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir ![]() |
![]() |
![]() |
|