Yoğurt Nasıl Yapılır |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yoğurt Nasıl YapılırYoğurt Nasıl Mayalanır - Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları - Yoğurt Tutmadıysa Ne Yapılır Malzemeler: 1 lt organik süt1 yemek kaşığı organik yoğurt 1 tatlı kaşığı şeker bir fiske tuz Yoğurt Nasıl Mayalanır: Öncelikle sütünüzü 5 dakika boyunca kaynatın Paket sütlerle yoğurt mayalanmaz![]() Kaynayan sütü ılımaya bırakın Ara sıra sütün sıcaklığını kontrol edip,fazla ılımasına müsade etmeyin ![]() Sütün içine küçük parmağınızı batırıp kontrol edin Eğer süt elinizi rahatsız edecek bir sıcaklığa gelmişse tamamdır Çok ılık olursa süt mayalanmaz![]() Bir kaseye bir yemek kaşığı ev yoğurdunu koyunüzerine şeker ve tuzu da atıp karıştırın İçine biraz sütten koyup iyice çırpın![]() Sütün içine döküp,maya her yerine dağılana kadar karıştırın ![]() Kenarlarını bir atkı veya ısısını muhafaza edecek bir bezle sarın Yazın çok sarmayın ki,yoğurt fazla sulanmasın![]() Üzerine delikli bir süzgeç veya un eleği gibi hava aldıracak bir kap ile kapatın ![]() Onun üzerinede bir bez örtün Kenarlarını bastırın3-4 saat sonra üzerini açıp kontrol edin mayalanan yoğurdu hemen buzdolabına kaldırın ki sulanmasın![]() Tercihen 24 saat sonra yoğurdunuzu kullanabilirsiniz ![]() Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları 1 Eğer yağlı süt kullanırsanız,yoğurdunuz daha iyi tutar2 koyun,keçi gibi küçük baş hayvanların sütünden yapılan yoğurt sert olur![]() 3 Eğer inek çok fazla yeşillik veya süt artıran süt yemi yemişse yoğurdu cıvık olur![]() 4 Paket sütlerle mayalanan yoğurt tutmuyor Denemeyin derim![]() 5 Yoğurt mayalamada kullanacağınız yoğurt mayası yine ev yoğurdundan olmalı ki hem daha kolay tutsun Hemde organik yoğurt elde edebilesiniz![]() 6 ineğe antibiyotik verilmişse sütü bir hafta on gün kadar mayalanmaz![]() 7 Yazın yoğurt yapacaksanız üzerini çok az örtün ki yoğurt sulanıp ekşimesin8 Kışın üzerini daha sıkı sarın9 Mayanın içine katılan şeker mayalanmayı hızlandırır,tuz ekşimeyi geciktirir![]() 10 Her yeni yoğurda başladığınızda diğer sefer kullanacağınız kadar mayayı bir kaba alıp derin dondurucuya koyun ki mayanız tatlı olsun Bu mayayı çözülmesi için buzluktan,yoğurt mayalamadan bir kaç saat önce çıkarın![]() Yoğurt Tutmadıysa 1 Eğer sütteki bir problemden dolayı yoğurt tutmadıysa yapılacak bir şey yok Fakat bu sütün içine biraz daha yoğurt katıp ateşte bir taşım kaynatarak süt kesiği elde edilebilirsiniz![]() 2 Sütü çok ılık mayaladığınız için tutmadıysa,yoğurt kabını sıcağa yakın su dolu bir leğenin içine oturtup üzerini kapatın Dikkat edin içine su girmesin Birer saat arayla kontrol edin Tutmuşsa sudan çıkarın![]() 3 Unutmayın ki her işte olduğu gibi,yoğurt mayalamakta tecrübelerle daha iyi sonuç verir Yılmadan denemeye devam edin
|
|
|
|