Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hijyen, ipuçlar, mutfakta

Mutfakta hijyen için ipuçlar

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfakta hijyen için ipuçlar



Yemek hazırlanırken temiz bir mutfak önlüğü giyin

Masanızı sildiğiniz bez ya da süngerin temiz olmasına dikkat edin

Yemek hazırlarken saçınızın düşmesini önleyin; saçınızı örtün, toplayın veya bir bant takın

Yemek hazırlamaya geçmeden önce ellerinizi yıkayın

Tırnaklarınız ya kısa kesilmiş olmalı, ya da fırçayla temizlenmiş olmalı

Tuvalet çıkışı ellerinizi mutlaka sabunla ve hatta dezenfektanlı sabunla yıkayın

Evde herkesin kendi havlusu olmasını sağlayın

Bütün çabuk bozulabilir gıdaları buzdolabında saklayın Pişmiş yemekler, çiğ et, tavuk, balık, mezeler ve yoğurt çabuk bozulan gıdalar arasında yer alır

Mümkünse çiğ et ve pişmiş yemek için kullandığınız bıçak farklı olsun Çiğ et, tavuk, balık ya da sebze doğradıktan sonra kesme tahtasını mutlaka deterjanlı suyla yıkayın

Kullanım öncesi bütün meyva ve sebzeleri yıkayın

Buzdolabına koyduğunuz gıdaları ya kapalı kaplarda saklayın ya da alüminyum veya şeffaf folyo ile kapatın Özellikle çiğ et ve topraklı sebzelerin diğer gıdalara değmesini önleyin

Dondurulmuş gıdaları, çözmek için ya bir gün önceden buzdolabına çıkarın veya bu iş için tasarlanmış fırınlar kullanın Kesinlikle dış ortam sıcaklığında bırakarak çözdürmeyin

Yemek hazırlarken yumurta, balık, çiğ et ya da topraklı gıdaları ellediyseniz, yeni bir işe geçmeden önce mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın

Her kullanım sonrası çatal, bıçaklarınızı, tabak ve tencerelerinizi yıkayın

Mutfak zeminine ya da soğuması için balkona, yere doğrudan herhangi bir gıdayı ağzı açık olarak koymayın

Pişirdiğiniz yemekleri, 2-3 saaten fazla dış ortam sıcaklığında bırakmayın Buzdolabına koymadan önce, sıcak yemeklerin çabuk soğuması için küçük kaplara bölebilir, tencere kapağını yarı açık bırakabilir veya soğuk su ya da buzlu su dolu geniş bir kabın içine oturtabilirsiniz

Malzeme satın alırken, raf ömrüne ve son kullanma tarihine dikkat edin; ancak unutmayın, raf ömürleri genellikle ürünün ambalajı açılmadan ve belirtilen sıcaklıklarda saklanması koşulu ile geçerlidir Bu nedenle ambalajını açtığınız ürünleri en kısa zamanda tüketin

Tenceredeki yemeğin tadına baktığınız kaşığı, servis yapmak için kullanmayın

Yemeğe doğru hapşırmayın, aksırmayın Burnunuzu sildikten sonra, elinizi sabunla yıkamadan gıdayı ellemeyin

Mayonezli, vb soslu salataları, mezeleri, servisten hemen önce hazırlayın; bu tip yiyecekleri uzun süre dış ortam ya da buzdolabında saklamayın

Kullandığınız kızartma yağını, her 3-4 kullanımdan sonra değiştirin; et, balık, ya da yumurta sosuna batırdığınız şeyleri kızarttığınız zaman ise her kullanım sonrası değiştirin

Yemek hazırlarken sigara içmeyin

Pişirilerek hazırlanan yemeklerde, pişirme sıcaklığının ve sürecinin mikrop öldürmeye yeterli olmasına dikkat edin; az pişmiş ya da çiğ yenilen et ve deniz ürünlerinin başlangıçta içerdikleri mikrobu pişirirken tam olarak öldüremezseniz, bu mikropları siz veya konuklarınız yiyecek unutmayın

Mutfağa sinek, vb haşere girmesini önleyin: Ya kapı pencerenizi hep kapalı tutun, ya da pencerelerinize sineklik taktırın

Paslanmış çatal, kaşık ve bıçakları; kırık veya çatlak tabak ve cam bardakları kesinlikle kullanmayın

Mutfak lavabonuzu sık sık çamaşır suyu, vb ile dezenfekte edin Musluk ve açma kapama kollarını sık sık temizleyin

Çöp kovanızın içini ve dışını en az haftada bir kez temizleyin

Mutfaktan uzun süre ayrılırken, yanan bütün ocaklarınızın, fırınınızın kapalı olduğundan emin olun

Yukarıdaki konularla ilgili olarak çocuklarınızı eğitin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.