![]() |
Mutfakta hijyen için ipuçlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfakta hijyen için ipuçlarYemek hazırlanırken temiz bir mutfak önlüğü giyin ![]() Masanızı sildiğiniz bez ya da süngerin temiz olmasına dikkat edin ![]() Yemek hazırlarken saçınızın düşmesini önleyin; saçınızı örtün, toplayın veya bir bant takın ![]() Yemek hazırlamaya geçmeden önce ellerinizi yıkayın ![]() Tırnaklarınız ya kısa kesilmiş olmalı, ya da fırçayla temizlenmiş olmalı ![]() Tuvalet çıkışı ellerinizi mutlaka sabunla ve hatta dezenfektanlı sabunla yıkayın ![]() Evde herkesin kendi havlusu olmasını sağlayın ![]() Bütün çabuk bozulabilir gıdaları buzdolabında saklayın ![]() ![]() Mümkünse çiğ et ve pişmiş yemek için kullandığınız bıçak farklı olsun ![]() ![]() Kullanım öncesi bütün meyva ve sebzeleri yıkayın ![]() Buzdolabına koyduğunuz gıdaları ya kapalı kaplarda saklayın ya da alüminyum veya şeffaf folyo ile kapatın ![]() ![]() Dondurulmuş gıdaları, çözmek için ya bir gün önceden buzdolabına çıkarın veya bu iş için tasarlanmış fırınlar kullanın ![]() ![]() Yemek hazırlarken yumurta, balık, çiğ et ya da topraklı gıdaları ellediyseniz, yeni bir işe geçmeden önce mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın ![]() Her kullanım sonrası çatal, bıçaklarınızı, tabak ve tencerelerinizi yıkayın ![]() Mutfak zeminine ya da soğuması için balkona, yere doğrudan herhangi bir gıdayı ağzı açık olarak koymayın ![]() Pişirdiğiniz yemekleri, 2-3 saaten fazla dış ortam sıcaklığında bırakmayın ![]() ![]() Malzeme satın alırken, raf ömrüne ve son kullanma tarihine dikkat edin; ancak unutmayın, raf ömürleri genellikle ürünün ambalajı açılmadan ve belirtilen sıcaklıklarda saklanması koşulu ile geçerlidir ![]() ![]() Tenceredeki yemeğin tadına baktığınız kaşığı, servis yapmak için kullanmayın ![]() Yemeğe doğru hapşırmayın, aksırmayın ![]() ![]() Mayonezli, vb ![]() ![]() Kullandığınız kızartma yağını, her 3-4 kullanımdan sonra değiştirin; et, balık, ya da yumurta sosuna batırdığınız şeyleri kızarttığınız zaman ise her kullanım sonrası değiştirin ![]() Yemek hazırlarken sigara içmeyin ![]() Pişirilerek hazırlanan yemeklerde, pişirme sıcaklığının ve sürecinin mikrop öldürmeye yeterli olmasına dikkat edin; az pişmiş ya da çiğ yenilen et ve deniz ürünlerinin başlangıçta içerdikleri mikrobu pişirirken tam olarak öldüremezseniz, bu mikropları siz veya konuklarınız yiyecek unutmayın ![]() Mutfağa sinek, vb ![]() ![]() Paslanmış çatal, kaşık ve bıçakları; kırık veya çatlak tabak ve cam bardakları kesinlikle kullanmayın ![]() Mutfak lavabonuzu sık sık çamaşır suyu, vb ![]() ![]() ![]() Çöp kovanızın içini ve dışını en az haftada bir kez temizleyin ![]() Mutfaktan uzun süre ayrılırken, yanan bütün ocaklarınızın, fırınınızın kapalı olduğundan emin olun ![]() Yukarıdaki konularla ilgili olarak çocuklarınızı eğitin ![]() |
![]() |
![]() |
|