Yaz Helvası Nasıl Yapılır |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yaz Helvası Nasıl YapılırYaz Helvası - Yaz Helvası Tarifleri - Yaz Helvası Yapımı Helva nasıl pişirilmeli ? Eğer ateşi biraz artırırsanız kehribar rengi olması gereken helva kurşun rengini alır ve tadı acılaşır Eski kaynaklardaki helva tariflerinde verilen reçetelerde tam yağlı süt ve tereyağı varken, bugün halk mutfağında bunlar yerini margarin ve suya bırakmıştır Oysa helvanın lezzetini tutturmak isteniyorsa, bu malzemelerden vazgeçilmemesi şarttır![]() Kış ayları gelip de helva denilince akla hemen evde yapılması pek de kolay olmayan tahin helvası gelir Tahin helvası susam ve şekerin muhteşem bileşiminden oluşan bir lezzet Geleneksel tahin helvası yüzyıllardır aynı biçimde yapılır Küçük kazanlarda ağır ateşte kıvamı tutuncaya kadar kaynatılır ve kalıplara dökülerek soğuması beklenir Soğuyan malzeme yoğurulur ve kalıplara aktarılır Tahin helvası sade olabildiği gibi içine susam ve kakao ilave edilerek de satılır Yine evlerde yapılması mümkün olmayan yaz helvası ve kağıt helva da Türkiye’nin değişmez lezzetleri arasında önemli bir yer tutar![]() PEKMEZLİ HELVA ![]() 5 su b un150 gr tereyağ1 su b pekmez1 su b toz şeker2 su b süt1oo gr ceviz2 çorba k hindistan cevizisıvuyağ HAZIRLANIŞI: Sıvıyağ ve tereyağı tavaya alınır tereyağı eriyince üzerineun ilave edilerek kavrulur bir süre kavrulduktan sonra cevizlerin bir kısmıiri kırılarak ilave edilir un kavrulurken diğer taraftan süt ve tozşekerbir tencereye alınarak kaynatılır un iyice kavrulunca ilk olarak pekmezdaha sonra kaynayan süt,tozşeker karışımı ilave edilerek arada karıştırılarak pişirilir servis tabağına alınır, üzerine ayrılan ceviz vehindistan ceviziyle servis yapılır ![]() MEYVELİ YAZ HELVASI TARİFİ: 1 s b un , yarım s b toz şeker , 100 gr tereyağ veya margarin , 2-3 s b su ,1 ç b meyve kurusu şekerlemesi ,1 paket vanilyaYAPILIŞI:yağ ile unu rengi dönene kadar karıştırılarak kavuruyoruz suyunu ilave ederek göz göz olana dek pişiriyoruz vanilyayı ,meyve kurusunu ve şekeri ekleyip ocağı söndürüyoruz iyice karıştırdıktan sonra dikdörtgen kalıba döküyoruz dolapta soğuttuktan sonra dilimleyerek servis ediyoruz AFİYET OLSUN![]() ![]() NOT:yağı , şekeri ve suyu kendi kıvam ve tad isteğinize göre azaltıp artırabilirsiniz ben yağlı ve az şekerli severim![]() ceviz , fındık vs eklentiler yapabilirsiniz![]()
|
|
|
|