Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hamur, mayalı, noktaları, püf, yapmanın

Mayalı Hamur Yapmanın Püf Noktaları

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mayalı Hamur Yapmanın Püf Noktaları



iyi hamur nasıl mayalanır - hamur mayalamanın incelikleri - lezzetli hamur mayalamanın püf noktaları


MAYALI HAMUR PÜF NOKTALARI

Maya ile yapılan pişirmeler genellikle karışık ve güç iş olarak düşünülür Gerçekte ise, çoğu kimsenin düşündüğünden daha kolay olduğu gibi diğer pişirme biçimlerinden de ayırımlı değildir Ekmeğin sıcak bir yerde kabarması gerektiği konusundaki eski fikir, şimdi tümüyle değişmiştir Daha yavaş olmakla birlikte düşük ısılarda da ekmek hamurunun kabardığı kanıtlanmıştır
Çoğu mayalı ekmekleri pişirmede uygulanan yöntem birkaç temel ilkeden oluşur İlk olarak maya, süt ya da suda değil, avuç içinde eritilerek, üstü köpüklenene dek, 10 dakika ılık bir yerde tutulur Taze maya bulmak çoğu zaman güç olduğundan, toz maya kullanılabilir Toz maya da taze maya gibi eş görevi yaptığı gibi, her yerden sağlanabilmektedir Bir yararı da, aylarca saklanabilmesidir Maya köpüklenince, un ile karıştırılıp hamur yapılır Ekmek yapımında normal un da kullanılabilmekle birlikte, iri çekilmiş un sağlayabilirseniz, sonuç daha başarılı olur
Un ile maya karışımından oluşan hamur, yumuşak ve esnek olana dek, 10 dakika kadar yoğurulur Hamur yoğurma ucu olan elektrik mikseriniz varsa onu kullanır, yoksa ellerinizle yoğurabilirsiniz Hamuru hafif unlanmış bir düzeye koyup, parmaklarınızla kendinize doğru katlayıp avuç içlerinizle kendinizden uzağa iterek yoğurmaya girişin Hamuru biraz çevirip eş işlemi sürdürün
Yoğurulan hamur, hafif yağlanmış plastik torbaya ya da üstünü ıslak bezle örteceğiniz çukur bir kaba konularak kabarmaya bırakılır 600 gr un ile yapılmış bir hamurun iki kez büyük boyuta ulaşana dek kabarması için, ılık bir yerde 45-60 dakika bekletilmesi gerekir Hamurun çabuk kabarmasını istediğinizde onu sıcak bir yere koymaya kalkışmayınız (fırına örneğin) Böyle yaptığınızda maya öleceğinden, hamur hiçbir şekilde kabarmaz Hamurun kabarması için aceleniz olmadığında olağan oda ısısında 2 saatte, buzdolabında ise ancak 12 saatte kabarır Buzdolabında sakladığınızda, hamuru biçimlendirmeden önce olağan oda ısısına dönmesini beklemelisiniz
Hamuru 6 saat kadar buzdolabında tutup, daha sonra bir süre de oda ısısında bekletip kullanabilirsiniz de
Kabarma işlemi bittikten sonra, hava kabarcıklarının çıkması için hamuru birkaç dakika daha yoğurup, sonra biçimlendirmeniz gerekir Hamuru biçimlendirdikten sonra, iki kez büyüyene dek oda ısısında ya da ılık bir yerde tekrar kabarmaya bırakıp, sonra fırına koymalısınız Ekmeğin pişip pişmediğini anlamak için, kalıptan alıp tersini çevirin ve parmak eklemlerinizle vurun Eğer pişmişse, boş bir ses çıkacaktır
Ekmeği soğuttuktan sonra, alüminyum kağıda ya da plastik torbaya koyup, kullanana dek ekmek kutusunda saklayabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.