Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dana, eti, pişirilir

Dana Eti Nasıl Pişirilir

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dana Eti Nasıl Pişirilir



dana etinin pişirilmesi - süt danasının pişirilişi - dana etinin bölümleriSütle beslendiği zaman içinde (süt danası) adı alır İki aylık olan dana eti yenebilir Kasaplar için en makbul yaşı budur


Daha küçükken etinin yeteri kadar besleme kabiliyeti yoktur, gevşek ve yapışkandır Sindirimi güçtür, kemikleri sünger gibidir, sağlığa zararlıdır


İyi cins dana etinin haziran ayı ile eylül, ayıdır Dana eti özellikle pehriz yemeklerine uygundur Fakat kullanılış yeri ne olursa olsun dana eti çok iyi pişirilmelidir


Değer taşıyan parçalan sırasile :

1 But, sırt, döş

2 Kol, sırt pirzolaları, göğüs

3 Gerdan, jarreler, baş ve paçalar


İç organları: Dil, baş, beyin, ciğer, yumurta, böbrek, işkembe, bel kemiği iliği But, bütüniyle, fırında, tavada, kızartılabilir Parça et olanı et eskalop şeklinde pişirilebilir


Sırt: Bu bölüm but ile döş arasında bulunur, tavada, fırında bütün olarak kızartılır Yemek listesinde önemli bir yer alır Sırt uzunlamasına ikiye ayrılır, kemikleri çıkarıldığında içine file minyon koyarak bir iple yuvarlak sarılır ve kızartılır Dilimlere kesildiğinde dana biftek elde edilir File minyondan kuşbaşı ette elde edilir


Döş (Böğür): Hayvanın sırtı ile boynu arasındaki bölümüdür Fırında bütünile pişirilir


Kol: Kolun kemiği çıkarılarak yuvarlak sarılır rosto gibi firında veya tencerede pişirilir


Jarre ve gerdan: Bu bölüm yahnilerde kıymalarda kullanılır


Göğüs: Yahnilerde kullanılır


Baş: Çorbalarda veya fırında kızartılır


Paça: Jelatinli salçalarda, çorbalarda kullanılır


Çiğer: Kızartma ve yahnilerde, bazı dolma içlerinin hazırlanmasında (pate) denilen Fransız yemeklerinde kullanılır


Beyin: Haşlama, graten, kızarmış veya suflelerde salatalarda garnitür olarak kullanılır


Dil: Haşlama, kızartma ve garnitür olarak kullanılır


İşkembe: Genellikle çorbalarda


Kemikler: Etsuları çıkarmakta, salça ve patelerde jelatin olarak kullanılır


Yumurta: Kızartma ve ızgara, beyaz veya esmer salçalarla servis edilir Pane olarak, eskalop garnitürlerinde kullanılır



alıntı


Etler Hakkında Genel Bilgiler

Dana Eti Pişirmenin Püf Noktaları

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.