Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alma, besinleri, pişirme, satın

Besinleri Satın Alma Ve Pişirme

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Besinleri Satın Alma Ve Pişirme



besinlerin pişirilmesi - besinleri vitamin değerini kaybetmeden pişirme - besinler hakkında pratik bilgiler
Günümüzde harcadığımız paraya daha besleyici besinler almak ve bu besinlerin protein karbonhidrat yağ vitamin-mineral içeriklerinden daha fazla yararlanmak çok daha fazla önem kazanmakta Hem daha ucuza daha besleyici olanı nasıl alabiliriz? Hem de aldığımız besinin besleyiciliğinden daha fazla yararlanabilmek için neler yapabiliriz?



· Pekmez baldan daha ucuz ve daha besleyici


· Elma ve muz aynı besleyicilikte ama elma daha ucuz


· Yapraklı marul göbekli marula göre daha besleyici ve daha ucuz


· Bulgur prinçten daha besleyici ve daha ucuz


· İstavrit ve lüfer aynı besleyicilikte ama istavrit daha ucuz


· Yumurta ve et aynı besleyicilikte ama yumurta daha ucuz


· Mevsim sebze-meyve turfanda sebze-meyve den daha besleyici ve daha ucuz


· Süt koladan daha besleyici fiyatları aynı


· Ekmek ve etimek aynı besleyicilikte ama ekmek daha ucuz


Tabi tercih sizinnnnn


Besinleri satın alırken kalite ve sağlığa uygunluğu düşünüldüğünde:


· Kapalı kutu ve ambalajlarda satılan her türlü besinin ambalajının üzerinde imalatçı adı varsa TSE markası ve içerisine konulan maddeler yazılmalıdır


· Ambalajda yırtılma çatlama konserve kutularında bombeleşme varsa gıda satın alınmamalıdır


· Kontrol damgalı etler satın alınmalıdır


· Ele alındığında çok hafif olmayan hafif sallanınca ses gelmeyen kırık çatlak üzerinde kir olmayan yumurtalar satın alınmalıdır


· Meyvelerde orta boy çürük çatlak çok kirli küflü olmayanı tercih edilmelidir


· Yeşil yapraklı sebzelerde bol yapraklı olanları tercih edilmelidir


· Kuru ve taneli besinlerde tanelerin fazla kırık olmamasına küflenmiş ve böceklenmiş fazla taşlı topraklı olmamasına dikkat edilmelidir


· Özellikle UHT sütler pastörize yoğurt ve peynir tercih edilmelidirÇiğ süt ve sütten yapılan besinler tüketilmemelidir


· İyi pişmemiş et ve et ürünleri ile çiğ yumurta gıda zehirlenmesi yapabilir


· İyi yıkanmamış sebze ve meyveler barsaklarda bakteri ve parazit enfeksiyonu yapabilir


· Gıda saklamak amaçlı üretilmemiş plastik kaplar besin saklamada kullanılmamalıdır Gıda saklamak için en uygun kap cam kaplardır


· Yağlar serin ve karanlık yerde kapalı olarak saklanmalıdır


· Et ve kıyma satın alındıktan sonra dolapta en fazla 1 gün bekletilmeli sonrasında tek kullanımlık olarak paketlenerek derin dondurucuda saklanılmalıdır


· Yumurta yıkanmadan buzdolabına konulmalı kullanılacağı zaman yıkanarak kullanılmalıdır


· Sebze ve meyveler kağıda sarılarak delikli poşetlerde buzdolabında saklanılabilir


· Ekmek 2 günden fazla bekleyecekse buzdolabında saklanılmalıdır


Yemekleri hazırlarken veya pişirirken uyguladığımız işlemlerle besinlerin bakın besleyici değerlerine neler yapıyoruz:


· Ekmek börek çörek yaparken mayalı hamur kullanmak besleyici değeri artırırken kimyasal kabartıcılar besleyiciliği azaltır


· En besleyici ekmek dış kepeği biraz ayrılmış fakat özü ve iç kepeği ayrılmamış undan iyice mayalandırılarak yapılan ekmektir


· Tarhana yoğurt ve unun karışımıyla yapılan besleyici değeri yüksek bir besinidir Pişirirken içine pişmiş nohutmercimek havuç eklenmesi besleyiciliğini daha da artırır


1 Tarhana güneşte kurutulursa


2 Sütlü tatlı yapılırken şeker önceden konulur ve birlikte pişirilirse


3 Yoğurdun yeşilimtrak suyu dökülürse


4 Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse


5 Sebzelerin haşlama veya pişirilme suları dökülürse


6 Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa


7 Meyveler kesildikten veya suları sıkıldıktan sonra beklerse


8 Süt aşırı kaynatılırsa


9 Yumurta çiğ yenirse


10 yağ yakıldıktan sonra yemeğe konulursa


11 prinçşehriyebulgurun kavrulursa


besleyici değerleri azalmakta…





alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.