Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgi, eti, kurban, pişirme, saklama, yöntemleri

Kurban Eti Pişirme ve Saklama Yöntemleri - Kurban Eti Bilgi

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kurban Eti Pişirme ve Saklama Yöntemleri - Kurban Eti Bilgi



Kurban eti pişirme tarifi - Kurban eti nasil pişirilir - kurban eti pişirme önerileri - kurban eti tüketimi




Diyet uzmanları, kurban eti pişirilmesiyle ilgili önerilerinde ilave yağ kullanılmaması uyarısında bulunuyor Ayrıca, kurban etinin salata ve sebzelerle tüketilmelisi gerekiyor

BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd Doç Dr Semahat Altuhul, kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle tüketilmesinin hazmı kolaylaştıracağını belirtti


Altuhul, yaptığı yazılı açıklamada, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan Kurban Bayramı'nda, dikkatsiz beslenmenin birçok sağlık problemine yol açabileceğine dikkat çekti


Kurban Bayramı'nda sağlığın korunması ve şişmanlamamak için alınabilecek önlemleri sıralayan Altuhul, sert, çiğnemesi ve hazım zor olduğu için taze etin tüketilmesinin çeşitli sindirim problemlerine neden olabildiğini bildirdi O nedenle kurbanın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Altuhul, şunları kaydetti:


''Özellikle bayramın ilk günü et tüketilecekse bunun kıyma olarak tüketilmesi daha doğru olur Parça et tüketimi en az 24, mümkünse 36 saat dinlendirilmiş et olarak yenmesi daha uygun olur 48 saat içinde de tüketilemeyecek miktardaki etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gramlık paketler halinde sarılarak daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuya koyulmalıdır Mümkünse aile yemeklerini öğlen yemeği olarak organize edilmeli Bu şekilde geçireceğiniz bir günde sabah kahvaltısını tahıl gevreği, yoğurt ve meyve ile yapın Öğlen yemeğinde 150-200 gramı geçmeyecek şekilde et tüketebilirsiniz Beraberinde bol salata ve biraz pilav yiyebilirsiniz İçecek olarak yüksek kalorili gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayran iyi bir seçimdir İkindi öğününde meyve yemek iyi olur Akşam yemeklerinde muhakkak etsiz sebze yemeği ve yoğurt tüketmeye çalışın''

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR


Et pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini öneren Altuhul, bayram yemeğinde yağsız etin uygun olacağını, kavurma yapılırken de etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmaması gerektiğini bildirdi


Kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketiminin hazmı kolaylaştıracağını, beraberinde taze sıkılmış meye suyu içmenin de hem et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltacağını hem de sindirime yardımcı olacağını vurgulayan Altuhul, şöyle devam etti:


''Tansiyon ve kalp hastalığı problemi olmayan kişiler maden suyu içebilir Etin hemen üzerine çay-kahve içmek de etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltır O nedenle çay-kahve tüketiminin yemekten 2-3 saat sonra olması daha sağlıklıdır Kurban Bayramı'nda normal hayata nazaran günlük alınan protein miktarı çok arttığı için dikkatli olmak gerekir Proteinlerin doymuş yağ oranları fazla olduğu için yüksek kolesterolü ve kalp hastalığı olanlarda vücuda ekstra yük getirir Hipertansiyonu olan hastalarda kavurmalarla birlikte fazla yağ ve tuz tüketimi kan basıncını çok artırarak hipertansif krizlere, beyin kanamalarına ve kalp krizi gibi istenmeyen klinik durumlara yol açabilir Ayrıca gut hastalarının da fazla protein alımı, protein metabolizmasının son ürünü olan ürik asit birikimine ve buna bağlı gut atağının ortaya çıkmasına neden olur Bu üç grup hastanın tükettiği et miktarını çok kısıtlı tutması iyi olur''


Altuhul, Kurban Bayramı'nda günde en az dört öğüne bölerek az az, sık sık yeme prensibinden ödün verilmemesi gerektiğini bildirdi

BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd Doç Dr Semahat Altuhul, kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle tüketilmesinin hazmı kolaylaştıracağını belirttiİşte Ayrıntılar:Altuhul, yaptığı yazılı açıklamada, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan Kurban Bayramı’nda, dikkatsiz beslenmenin birçok sağlık problemine yol açabileceğine dikkat çekti

Athul, et pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini önerdi

Altuhul, bayram yemeğinde yağsız etin uygun olacağını, kavurma yapılırken de etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmaması gerektiğini bildirdi

Kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketiminin hazmı kolaylaştıracağını, beraberinde taze sıkılmış meye suyu içmenin de hem et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltacağını hem de sindirime yardımcı olacağını vurgulayan Altuhul, şöyle devam etti:

“Tansiyon ve kalp hastalığı problemi olmayan kişiler maden suyu içebilir Etin hemen üzerine çay-kahve içmek de etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltır O nedenle çay-kahve tüketiminin yemekten 2-3 saat sonra olması daha sağlıklıdır Kurban Bayramı’nda normal hayata nazaran günlük alınan protein miktarı çok arttığı için dikkatli olmak gerekir Proteinlerin doymuş yağ oranları fazla olduğu için yüksek kolesterolü ve kalp hastalığı olanlarda vücuda ekstra yük getirir Hipertansiyonu olan hastalarda kavurmalarla birlikte fazla yağ ve tuz tüketimi kan basıncını çok artırarak hipertansif krizlere, beyin kanamalarına ve kalp krizi gibi istenmeyen klinik durumlara yol açabilir Ayrıca gut hastalarının da fazla protein alımı, protein metabolizmasının son ürünü olan ürik asit birikimine ve buna bağlı gut atağının ortaya çıkmasına neden olur Bu üç grup hastanın tükettiği et miktarını çok kısıtlı tutması iyi olur

Altuhul, Kurban Bayramı’nda günde en az dört öğüne bölerek az az, sık sık yeme prensibinden ödün verilmemesi gerektiğini bildirdi


BAYRAMDA ETİ BOL LİMONLU SALATAYLA TÜKETİN


Kurban Bayramı’nda sağlığın korunması ve şişmanlamamak için alınabilecek önlemleri sıralayan Altuhul, sert, çiğnemesi ve hazım zor olduğu için taze etin tüketilmesinin çeşitli sindirim problemlerine neden olabildiğini bildirdi O nedenle kurbanın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Altuhul, şunları kaydetti:

“Özellikle bayramın ilk günü et tüketilecekse bunun kıyma olarak tüketilmesi daha doğru olur Parça et tüketimi en az 24, mümkünse 36 saat dinlendirilmiş et olarak yenmesi daha uygun olur 48 saat içinde de tüketilemeyecek miktardaki etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gramlık paketler halinde sarılarak daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuya koyulmalıdır Mümkünse aile yemeklerini öğlen yemeği olarak organize edilmeli Bu şekilde geçireceğiniz bir günde sabah kahvaltısını tahıl gevreği, yoğurt ve meyve ile yapın Öğlen yemeğinde 150-200 gramı geçmeyecek şekilde et tüketebilirsiniz Beraberinde bol salata ve biraz pilav yiyebilirsiniz İçecek olarak yüksek kalorili gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayran iyi bir seçimdir İkindi öğününde meyve yemek iyi olur Akşam yemeklerinde muhakkak etsiz sebze yemeği ve yoğurt tüketmeye çalışın



Alinti

Kurban eti nasıl pişirilir ve saklanır

Kurban Bayramında misafirlere et ikram etmek ezeli gelenelek Ancak et pişirmek kolay gibi görünse de yemeğin lezzeti ve besin değeri pişirme yöntemlerine bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir


Kurban Bayramı'nda kesilen kurbandan misafire ikram etmek bir gelenektir Ancak bu ikramın, ev sahibini mahcup etmeyecek kadar lezzetli olması önemlidir Et pişirmek kolay gibi görünse de etin lezzeti ve besin değeri pişirme yöntemlerine bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir Usta aşçılara göre, et yavaş yavaş pişirilmeli ve tuzu, piştikten sonra ilave edilmeli Aşçıların dikkat çektiği bir başka nokta da etlerin saklanması Çiğ et ve pişmiş et birbirine değmeyecek şekilde saklanmalı Öte yandan yemek yaparken et suyu kullanmayı seviyorsanız, et sularını günlük tüketin Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetinin bozulmasına sebep olur


Halk arasında Ümit Usta olarak bilinen aşçı Ümit Ömer Sevinç, etin ilk başta orta ateşte pişirilmesini, kendi suyunu bırakmaya başladığı andan itibaren kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini söylüyor Samanyolu Televizyonu'ndaki Yeşil Elma yemek programını sunan Oktay Aymelek ise yumuşak olması için etin terbiye edilmesi tavsiyesinde bulunuyor Etin ince dövülmesi gerektiğini söyleyen Oktay Usta, "Et, soğan rendesi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve yoğurt suyu karışımı ile terbiye edilmelidir Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar'' diyor




Kurban etinin daha lezzetli olması için:

Pişirmeden önce eti soğuk suda 20 dakika bekletin Böylece etin kanı çıkacak ve rengi açılacak


Küçük dilimler şeklinde kesin


Tavayı veya ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın


Yüksek ateşte pişirmeyin Hem daha geç pişer hem de lezzetli olmaz


Tuzu et piştikten sonra ilave edin Tuzu baştan katarsanız, etin geç pişmesine, suyunu salmasına sebep olur


Etin yumuşak olmasını istiyorsanız, haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke katın


Yoğurt suyu ile eti terbiye edin Yoğurt suyu, asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar


Baharatları, et yemek çeşidine göre pişme öncesinde veya sonrasında ilave edin Örneğin tas kebabında baharatları etle birlikte, orman kebabında ise yemek piştikten sonra ilave edin


Pişmiş et ile çiğ etin birbirine değmeyecek şekilde saklanması gerekiyor Çiğ et, buzdolabın en alt rafında, pişmiş et ise en üst rafta saklanmalı Böylece çiğ et suyunun pişmiş et içerisine damlaması sonucunda oluşabilecek riskler önlenecektir


Ayrıca, dondurulacak etleri tek kullanımlık porsiyonlara bölün


Pişmiş etleri sıcak iken derin dondurucuya bırakmayın Hangi amaçla kullanılacağına dair et poşetlerinin üzerine not yazarsanız daha sonra kolaylık olacaktır

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.