|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| bilgi, eti, kurban, pişirme, saklama, yöntemleri |
Kurban Eti Pişirme ve Saklama Yöntemleri - Kurban Eti Bilgi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kurban Eti Pişirme ve Saklama Yöntemleri - Kurban Eti BilgiKurban eti pişirme tarifi - Kurban eti nasil pişirilir - kurban eti pişirme önerileri - kurban eti tüketimi ![]() Diyet uzmanları, kurban eti pişirilmesiyle ilgili önerilerinde ilave yağ kullanılmaması uyarısında bulunuyor Ayrıca, kurban etinin salata ve sebzelerle tüketilmelisi gerekiyor![]() BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd Doç Dr Semahat Altuhul, kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle tüketilmesinin hazmı kolaylaştıracağını belirtti![]() Altuhul, yaptığı yazılı açıklamada, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan Kurban Bayramı'nda, dikkatsiz beslenmenin birçok sağlık problemine yol açabileceğine dikkat çekti ![]() Kurban Bayramı'nda sağlığın korunması ve şişmanlamamak için alınabilecek önlemleri sıralayan Altuhul, sert, çiğnemesi ve hazım zor olduğu için taze etin tüketilmesinin çeşitli sindirim problemlerine neden olabildiğini bildirdi O nedenle kurbanın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Altuhul, şunları kaydetti:''Özellikle bayramın ilk günü et tüketilecekse bunun kıyma olarak tüketilmesi daha doğru olur Parça et tüketimi en az 24, mümkünse 36 saat dinlendirilmiş et olarak yenmesi daha uygun olur 48 saat içinde de tüketilemeyecek miktardaki etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gramlık paketler halinde sarılarak daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuya koyulmalıdır Mümkünse aile yemeklerini öğlen yemeği olarak organize edilmeli Bu şekilde geçireceğiniz bir günde sabah kahvaltısını tahıl gevreği, yoğurt ve meyve ile yapın Öğlen yemeğinde 150-200 gramı geçmeyecek şekilde et tüketebilirsiniz Beraberinde bol salata ve biraz pilav yiyebilirsiniz İçecek olarak yüksek kalorili gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayran iyi bir seçimdir İkindi öğününde meyve yemek iyi olur Akşam yemeklerinde muhakkak etsiz sebze yemeği ve yoğurt tüketmeye çalışın ''KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR Et pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini öneren Altuhul, bayram yemeğinde yağsız etin uygun olacağını, kavurma yapılırken de etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmaması gerektiğini bildirdi ![]() Kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketiminin hazmı kolaylaştıracağını, beraberinde taze sıkılmış meye suyu içmenin de hem et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltacağını hem de sindirime yardımcı olacağını vurgulayan Altuhul, şöyle devam etti: ''Tansiyon ve kalp hastalığı problemi olmayan kişiler maden suyu içebilir Etin hemen üzerine çay-kahve içmek de etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltır O nedenle çay-kahve tüketiminin yemekten 2-3 saat sonra olması daha sağlıklıdır Kurban Bayramı'nda normal hayata nazaran günlük alınan protein miktarı çok arttığı için dikkatli olmak gerekir Proteinlerin doymuş yağ oranları fazla olduğu için yüksek kolesterolü ve kalp hastalığı olanlarda vücuda ekstra yük getirir Hipertansiyonu olan hastalarda kavurmalarla birlikte fazla yağ ve tuz tüketimi kan basıncını çok artırarak hipertansif krizlere, beyin kanamalarına ve kalp krizi gibi istenmeyen klinik durumlara yol açabilir Ayrıca gut hastalarının da fazla protein alımı, protein metabolizmasının son ürünü olan ürik asit birikimine ve buna bağlı gut atağının ortaya çıkmasına neden olur Bu üç grup hastanın tükettiği et miktarını çok kısıtlı tutması iyi olur ''Altuhul, Kurban Bayramı'nda günde en az dört öğüne bölerek az az, sık sık yeme prensibinden ödün verilmemesi gerektiğini bildirdi ![]() BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd Doç Dr Semahat Altuhul, kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle tüketilmesinin hazmı kolaylaştıracağını belirtti İşte Ayrıntılar:Altuhul, yaptığı yazılı açıklamada, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan Kurban Bayramı’nda, dikkatsiz beslenmenin birçok sağlık problemine yol açabileceğine dikkat çekti![]() Athul, et pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini önerdi ![]() Altuhul, bayram yemeğinde yağsız etin uygun olacağını, kavurma yapılırken de etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmaması gerektiğini bildirdi ![]() Kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketiminin hazmı kolaylaştıracağını, beraberinde taze sıkılmış meye suyu içmenin de hem et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltacağını hem de sindirime yardımcı olacağını vurgulayan Altuhul, şöyle devam etti: “Tansiyon ve kalp hastalığı problemi olmayan kişiler maden suyu içebilir Etin hemen üzerine çay-kahve içmek de etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltır O nedenle çay-kahve tüketiminin yemekten 2-3 saat sonra olması daha sağlıklıdır Kurban Bayramı’nda normal hayata nazaran günlük alınan protein miktarı çok arttığı için dikkatli olmak gerekir Proteinlerin doymuş yağ oranları fazla olduğu için yüksek kolesterolü ve kalp hastalığı olanlarda vücuda ekstra yük getirir Hipertansiyonu olan hastalarda kavurmalarla birlikte fazla yağ ve tuz tüketimi kan basıncını çok artırarak hipertansif krizlere, beyin kanamalarına ve kalp krizi gibi istenmeyen klinik durumlara yol açabilir Ayrıca gut hastalarının da fazla protein alımı, protein metabolizmasının son ürünü olan ürik asit birikimine ve buna bağlı gut atağının ortaya çıkmasına neden olur Bu üç grup hastanın tükettiği et miktarını çok kısıtlı tutması iyi olur ”Altuhul, Kurban Bayramı’nda günde en az dört öğüne bölerek az az, sık sık yeme prensibinden ödün verilmemesi gerektiğini bildirdi ![]() BAYRAMDA ETİ BOL LİMONLU SALATAYLA TÜKETİN Kurban Bayramı’nda sağlığın korunması ve şişmanlamamak için alınabilecek önlemleri sıralayan Altuhul, sert, çiğnemesi ve hazım zor olduğu için taze etin tüketilmesinin çeşitli sindirim problemlerine neden olabildiğini bildirdi O nedenle kurbanın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Altuhul, şunları kaydetti:“Özellikle bayramın ilk günü et tüketilecekse bunun kıyma olarak tüketilmesi daha doğru olur Parça et tüketimi en az 24, mümkünse 36 saat dinlendirilmiş et olarak yenmesi daha uygun olur 48 saat içinde de tüketilemeyecek miktardaki etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gramlık paketler halinde sarılarak daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuya koyulmalıdır Mümkünse aile yemeklerini öğlen yemeği olarak organize edilmeli Bu şekilde geçireceğiniz bir günde sabah kahvaltısını tahıl gevreği, yoğurt ve meyve ile yapın Öğlen yemeğinde 150-200 gramı geçmeyecek şekilde et tüketebilirsiniz Beraberinde bol salata ve biraz pilav yiyebilirsiniz İçecek olarak yüksek kalorili gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayran iyi bir seçimdir İkindi öğününde meyve yemek iyi olur Akşam yemeklerinde muhakkak etsiz sebze yemeği ve yoğurt tüketmeye çalışın ”Alinti Kurban eti nasıl pişirilir ve saklanır Kurban Bayramında misafirlere et ikram etmek ezeli gelenelek Ancak et pişirmek kolay gibi görünse de yemeğin lezzeti ve besin değeri pişirme yöntemlerine bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir![]() Kurban Bayramı'nda kesilen kurbandan misafire ikram etmek bir gelenektir Ancak bu ikramın, ev sahibini mahcup etmeyecek kadar lezzetli olması önemlidir Et pişirmek kolay gibi görünse de etin lezzeti ve besin değeri pişirme yöntemlerine bağlı olduğu için oldukça zor bir iştir Usta aşçılara göre, et yavaş yavaş pişirilmeli ve tuzu, piştikten sonra ilave edilmeli Aşçıların dikkat çektiği bir başka nokta da etlerin saklanması Çiğ et ve pişmiş et birbirine değmeyecek şekilde saklanmalı Öte yandan yemek yaparken et suyu kullanmayı seviyorsanız, et sularını günlük tüketin Et suyunun defalarca kaynatılması, lezzetinin bozulmasına sebep olur![]() Halk arasında Ümit Usta olarak bilinen aşçı Ümit Ömer Sevinç, etin ilk başta orta ateşte pişirilmesini, kendi suyunu bırakmaya başladığı andan itibaren kısık ateşte pişirilmesi gerektiğini söylüyor Samanyolu Televizyonu'ndaki Yeşil Elma yemek programını sunan Oktay Aymelek ise yumuşak olması için etin terbiye edilmesi tavsiyesinde bulunuyor Etin ince dövülmesi gerektiğini söyleyen Oktay Usta, "Et, soğan rendesi, zeytinyağı, tuz, karabiber ve yoğurt suyu karışımı ile terbiye edilmelidir Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar '' diyor![]() Kurban etinin daha lezzetli olması için: Pişirmeden önce eti soğuk suda 20 dakika bekletin Böylece etin kanı çıkacak ve rengi açılacak![]() Küçük dilimler şeklinde kesin ![]() Tavayı veya ızgarayı etleri yerleştirmeden önce ısıtın ![]() Yüksek ateşte pişirmeyin Hem daha geç pişer hem de lezzetli olmaz![]() Tuzu et piştikten sonra ilave edin Tuzu baştan katarsanız, etin geç pişmesine, suyunu salmasına sebep olur![]() Etin yumuşak olmasını istiyorsanız, haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke katın ![]() Yoğurt suyu ile eti terbiye edin Yoğurt suyu, asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlar![]() Baharatları, et yemek çeşidine göre pişme öncesinde veya sonrasında ilave edin Örneğin tas kebabında baharatları etle birlikte, orman kebabında ise yemek piştikten sonra ilave edin![]() Pişmiş et ile çiğ etin birbirine değmeyecek şekilde saklanması gerekiyor Çiğ et, buzdolabın en alt rafında, pişmiş et ise en üst rafta saklanmalı Böylece çiğ et suyunun pişmiş et içerisine damlaması sonucunda oluşabilecek riskler önlenecektir![]() Ayrıca, dondurulacak etleri tek kullanımlık porsiyonlara bölün ![]() Pişmiş etleri sıcak iken derin dondurucuya bırakmayın Hangi amaçla kullanılacağına dair et poşetlerinin üzerine not yazarsanız daha sonra kolaylık olacaktıralıntıdır |
|
|
|