![]() |
Mayalı Hamurla Yapılan Pastalar ve Hazırlama Şekilleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mayalı Hamurla Yapılan Pastalar ve Hazırlama Şekillerimayalı hamurlar hakkında - mayalı hamurla neler yapılır - hamuru kabartmanın özellikleri - mayalı hamur nasıl hazırlanır - hamur mayalama çeşitleri - ekmek hamuru nasıl yapılır Kullanılacak Malzemeler sirke veya limon şeker süt veya su yaş veya kuru maya un Hazırlanma Şekli Mayalı hamurları hazırlamak için içersine toz maya konur ![]() ![]() En çok kullanılan yaş ve kuru olarak toz mayadır ![]() ![]() ![]() Hamuru kabartmanın özelikleri * Fermantasyon yolu ile kabartma: Bakteri olan maya uygun sıcaklıkta ısıda çoğalır un nişastasını parçalar bu parçalama sonucu çıkan gaz hamuru kabartır ![]() * Mekanik yolla kabartma: Şeker yumurta ile çırpılırken (bu çarpma sonucu hava maddelerin içine girer ![]() ![]() ![]() *Karbonat, Baking powder, Amonyak tuzu, Krem tartar denen kimyasal maddelerle kabartma: Bisküvi, bazı kek ve çöreklerin kabartılmasında bu maddeler kullanılır ![]() ![]() Bu maddeleri yazdığı miktar kadar kullanmak yeterlidir ![]() ![]() * Yağla kabartma: Hamurun içersine konan yağ ve çalışma tekniği hamuru kabartır ![]() ![]() Mayalı Hamurun Hazırlama Şekli * Hangi mayalı hamur hazırlayacaksak o miktardaki unu bir kaba koyarız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * İstenirse maya ılık su veya süt içersinde şeker ile cam bir kaba konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Mayalı hamuru parmaklarınızla iki yana perde gibi açin, kopmazsa, esnek ve zar gibi, tul perde gibi ince acilirsa, mayali hamurunuz yeterince yogurulmustur; ama bu karıştırıcı makinelerde olursa daha iyi sonuç elde edilir ![]() ![]() ![]() Mayayı çoğaltma işleminde unun üzeri 4-5 yerinden çatladığı zaman hemen diğer gereçleri ilave edip hamuru yoğurmak yoğurma işlemi bittikten sonra hazırladığınız şekil verdiğiniz çeşitleri ılık bir yerde bekletin ilk koyduğunuz büyüklükten bir misli büyüklüğe gelince fırına koyup pişirecek olursanız mayalama miktarı tamdır ![]() ![]() ![]() * Mayalı hamuru bir gece buz dolabında bekletir ![]() ![]() * Mayalı hamurlarının hazırlanmasında dikkat edilecek husus mayalandırma zamanıdır ![]() ![]() ![]() * Mayalanan hamuru 1-1,5 saat 24-27 c ısıda bir yerde bekletin ![]() * Mayayı una karıştırdıktan sonra 5-10 dakika yoğurun ikinci yoğurmamanızı da aynı şekilde en az 10-15 dakika olsun ![]() * Tuzu tam kıvamında olmazsa fırında hamur kabarır ama bolon gibi söner ![]() * Hemen kabarıp inmemesi için içine limon,sirke ve limon tozu tarifindeki miktar kadar konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Ekmeginiz pistikten sonra,firini kapatin sicak firinda 5-10 dakika daha birakin( ekmeginizi ![]() ![]() ![]() * Mayalar daima ılık süt veya su içersine un kg göre şeker atılarak mayalanır ![]() * Ortalama ölcünüz ürünün bu son mayalanmasından sonra, fırına girmeden önce 2 misli gibi olmasıdır ![]() (yumurta sarısının içine ,şeker,bal , susam veya kayısı mermelatı karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|