![]() |
Sirke ve Sirke Yapımı Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sirke ve Sirke Yapımı HakkındaSirke ve Sirke Yapımı Hakkında Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya salamura gibi koruyucu olarak kullanılan ekşi meyve suyudur ![]() ![]() ![]() Bir diğer şekilde anlatılacak olursa 'sirke', şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren sulu çözeltidir ![]() Bilimsel incelemeciler Lavoisier, Chaptal, Persoon, Liebig, Pasteur'dür ![]() ![]() ![]() Üretimi Sirke üretimi için 3 temel şart vardır: Havanın sirkeleştirilecek sıvı ile teması 20-30 derece arası sabit sıcaklık Ortamda sirke bakterilerinin bulunması Beyaz veya kırmızı şarap sirkeleştirilir ancak alkol derecelerinin 8-9 derece arasında olması gerekir, bu dereceye ulaşmamış şarap katma yoluyla bu dereceye yükseltilir ![]() Sirke üretimi fıçılarda yavaş sirkeleşmeyle yahut düşey kazanlarda çabuk oksitlenmeyle yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alman veya Schützenbach metodunda düşey meşe tekneler veya jeneratörler kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka usulde, güçlü bir havalandırma ortamında, daldırma kültür metoduyla sirke üretilirken tahta veya paslanmaz çelik fıçılar kullanılır ![]() ![]() Elde edilen sirkeler meşe fıçılarda dinlendirilir, kokusu geliştirilir, süzülür ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sirke ve Sirke Yapımı Hakkında |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sirke ve Sirke Yapımı HakkındaSirkenin marifeti: Dondurulmuş eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini sağlar ![]() Şişelerin dibindeki yosunlar: Su şişelerinin dibi zamanla yosun tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabaklardaki minik çatlaklar: Yemek takımınızdaki tabakların çatlaklar sebebiyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız, çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip süt ile doldurun ![]() ![]() ![]() ![]() Tereyağı lekesi: Kaynatılabilen kumaşlardaki tereyağı lekeleri, sabunlu suda kaynatılarak çıkarılır ![]() ![]() ![]() Toprak kaplar: Toprak kaplarınızın içinde patates kabuklarını kaynatarak, sararan kısımların eski görünümüne kavuşmasını sağlayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çay lekesi: Çayla lekelenen bir kumaşı temizlemenin en iyi yolu, hiç vakit geçirmeden üzerine kaynar su dökmektir ![]() Yumuşak havlular: Eski havlularınızı yumuşatabilmek için, yıkadıktan sonra bolca mutfak tuzu dökülmüş sıcak suda bir saat bekletin ![]() ![]() Beyaz tül perdeler: Beyaz tül perdeler, pencerede dura dura kararır ![]() ![]() ![]() Ütünüz leke bırakıyorsa: Ütü yaparken zaman zaman tabanı yapışır ya da leke tutar ![]() ![]() ![]() Uzun ömürlü mumlar: Mumlar, özellikle romantik yemeklerin vazgeçilmez unsurudur ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|