Servis Kuralları ve Sofra Düzeni |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Servis Kuralları ve Sofra Düzeniservis ederken nelere dikkat edilir - çatal kaşık nereye konur - masa düzeni - masa yerleşimi ![]() İyi bir yemek daveti vermek istiyorsanız, çağırdığınız konukların sağlık durumlarından, yaşlarına kadar tüm detayları göz önüne almalısınız 1 Yemek listenizi yaparken konuklarınızın yaşlarını, sağlık durumlarını ve cinsiyetlerini bilmeniz gerekir 2 Yemeklerinizi hazmı kolay olan yiyeceklerle yapmaya özen gösterin 3 Yemeklerinizde iki salçalı ya da birbirine benzeyen iki yemek bulunmamalı 4 Ziyafet sofrası ile aile sofrası arasındaki fark, yemek takımlarının lüks oluşudur 5 Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın Ancak bardaklar dört adet olabilir 6 Her yemek kendi takımıyla yenir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değiştirilir 7 Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilir 8 Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir 9 Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde konulur 10 Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilmelidir Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır Bardaklar her zaman sağda dururlar 11 Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırılır yerine tatlı kaşığı koyulur 12 Çiçek, şamdan gibi aksesuarlar, misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır 13 Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır 14 Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur 15 Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz Kullanılacakları yemekle beraber sofraya getirilir 16 Elle yenmesi gereken yemeklerde el tası eklenmelidir İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır Sol taraf çatalın önüne koyulur Meyve için el tası eklenecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir 17 Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır 18 İki kişinin omuz arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur 19 Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır 20 Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur Şekilli katlamalar doğru değildir 21 Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır 22 Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve salata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur 23 Yemekten önce içki servisini yapılır 24 Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz 25 Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir 26 Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir 27 Sofrada hastalık sebebiyle ya da özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsüz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır 28 Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle ya da inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır 29 Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez 30 Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler ya da sarımsaklı yemekler verilmez
|
|
|
|