06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Püf Noktalar
Tuz rutubetsiz yerde saklanmalıdır Tuzluklarınızın içinde 15-20 adet pirinç bulundurursanız rutubeti alır
Kullanacağınız un beyaz olmalı ve rutubetsiz yerde saklanmalıdır
Süt taze olmalı ve tercihen inek sütü kullanılmalıdır Pek çok yumurtalı yemek taze olmayan yumurta ile istenilen lezzette olamazlar
Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır Fakat iki - üç kilo kadar tereyağı da su içinde bir süre bozulmadan tazeliğini koruyabilir
Baharatların bulunduğu yerler, fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutulmalı ve yağmur altında bırakılmamalıdır
Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabiliriz 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar uzatabiliriz
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz
Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda dondurabilirsiniz Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup buzlukları su ile doldurarak da dondurabilirsiniz Ayrıca ince kıyılmış otları kavanozlara koyup sıkıştırdıktan sonra üstüne sirke, kaya tuzu ya da sıvı yağ koyarak buzdolabında bekletebilirsiniz
Domatesler yemeğe konulurken önceden kaynar suya batırılıp kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır
Kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, kapağı çok iyi kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın Böylece orada kaldıkları sürece elma gerekli olan nemi sağlar ve kurabiyeleriniz sertleşmeden uzun süre taze kalır
Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış olursunuz Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız, küçük bir kabın içine bir miktar tuz koyup ekmek kabınızın bir köşesine yerleştirin Ekmekleriniz daha geç bayatlamış olur
Kahvenin zamanla tadı bozulur Bayat bir kahve ikram sırasında sizi zor durumda bile bırakabilir Bunu engellemek için kahve kavonozuna 2-3 tane kesme şeker atarsanız, farkı görürsünüz
Sucukları serin bir yerde asmak yetmez Zamanla üstleri beyaz bir küf kaplar Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kestiğiniz bir limonla silin Küflenmesini önlersiniz
|
|
|