Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
geçmişte, günümüzde, saklanması, yiyeceklerin

Geçmişte ve Günümüzde Yiyeceklerin Saklanması

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Geçmişte ve Günümüzde Yiyeceklerin Saklanması



Geçmişten Günümüze Kadar Besinlerin Korunması - Yiyeceklerin Saklanması - Taze Besinlerin Buzdolabında Saklanması - Yiyecekler Nasıl SaklanırYeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için her gün çeşitli besinlerden yeteri kadar alınmalıdır Ancak bazı besinlerin hasat edildikten sonra kısa zamanda kullanılması olanaksızdır Ayrıca her mevsimde, her çeşit besine ulaşılamamaktadır Bu nedenle; bazı besinleri çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamak zorunlu olmuştur


Taze besinler , hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kalırlar Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler Besinlerin saklanabileceği buzdolapları, soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır Buzdolabının buzluk kısmı sıfır derece civarındadır Aşağıdaki tablo buzdolabında besinlerin taze olarak saklanabilme sürelerini göstermektedir



Taze Besinlerin Buzdolabında Saklanması

Besin Saklama Süresi


Meyveler:

1 Portakal, limon, elma, armut 1-2 hafta

2 Üzüm, şeftali, kayısı 4-5 gün

3 Kiraz 1-2 gün

Sebzeler:

1 Ispanak, marul, domates 2-3 gün

2 Lahana, havuç, kereviz 6-7 gün

3 Taze fasulye, bakla ve bezelye 3-4 gün


Etler:

1 Kıyma ve küçük parça et 1 gün (Eğer et taze ise)

2 Büyük parça et, salam, yürek 2-4 gün (Eğer et taze ise)

3 Kasaptan alınan et bir günden fazla bekletilmez


Süt ve ürünleri:

1 Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün

2 Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün



Diğerleri:

Yumurta 1-2 hafta

Pişmiş et yemekleri 1-2 gün

Kremalı pastalar 1-2 gün

Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün

Taze sebzeler bekletilmez


Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir

Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir


Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.