06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Evde Milföy Hamuru Hazırlanışı
milföy hamuru nasıl yapılır - milföy hamuru yapımı

Milföy Hamuru Tarifi 1
Malzeme:
* 10 çorba kaşığı un
* 250 gr margarin
* 1 kahve kaşığı limon suyu
* 1 kahve kaşığı tuz
* açmak için un
* Yoğurmak için su
Hazırlanışı:
Unu mermer veya fayans üzerine eleyin Oltasını açarak, 1 kahve kaşığı limon suyunu, etrafına da tuzu serpip suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın Hamuru kestiğiniz zaman gözenekler olmayacak şekilde özleştirin Özleşen hamurun üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat dinlendirin Dinlenen hamuru yine un serpilmiş taş üzerinde üzerine un serpilerek ortası kalın kenarları ince 4 kulak şeklinde açın Kalın olan yere merdane ile vurarak inceltip kare şekli verin Yağ koyup kulakları çekerek yağın üzerine kapatıp yağı bohça şekline getirin Bu şekilde hamuru yarım saat dinlendirim Sonra hamuru yine un serpilmiş taş üzerinde merdane ile vura vura uzunlamasına bir santim kalınlıkta açın 15 santim eninde 30-35 santim boyunda olunca hamurun her iki ucunu ortada birleşecek şekilde kıvırıp tekrar ikiye katlayın Böylece dörde katlanmış hamur tekrar aynı şekilde açılıp katlanır Bu şekilde bir defada hamuru iki defa açmış olursunuz Hamurun üzerine tekrar nemli bez örtüp soğuk bir yerde hamuru yarım saat dinlendirin Dinlenen hamuru alıp yine aynı şekilde açıp kapatıp dinlenmeğe bırakın Dinlenen hamuru tekrar açıp kapatıp dinlendirin Bu üçüncü tur olacaktır Sonra yine yarım veya bir saat arasında dinlendirdikten sonra istediğiniz kalınlıkta açıp çeşitti yerlerde kullanın
Milföy Hamuru Tarifi 2
Malzeme:
* 1 su bardağı su
* 1 adet yumurta
* 1 fincan sıvı yağ
* 1 kaşık sirke veya limon suyu
* 1 paket margarin
* Un
* Tuz
Hazırlanışı:
Yağ hariç, diğer malzemelerden bir hamur yoğurun Bir saat buzdolabında bekletin 35 cm ve 2-3 mm genişliğinde hamuru açın Margarini 4′e bölüp, 1/4′ünü hamurun içine sürün Sonra 4′e katlayın 1 saat sonra aynı işlemi yine yapın Bunu yağ bitene kadar tekrarlayın En son hamuru yuvarlak masa büyüklüğünde açın 4-5 parmak genişliğinde şeritler halinde kesip, kareler yapın Bu hamuru deep freez’de bekletebilirsiniz ,
Milföy Hamuru Tarifi 3
Malzeme:
* 7 kahve fincanı has un,
* 3/4 bardak su,
* 1 çorba kaşığı tuz,
* 350 gram tereyağı
* Hamuru açmak için:2 kahve fincanı un
Hazırlanışı
Hamur açılan mermere (ya da mutfak fayansına) 350 gram has un elenerek konur Unun ortası havuz gibi açılır Bu çukura iyice yumuşatılmış 30 gram tereyağıyle bir çorba kaşığı tuz ve azar azar olmak üzere 3/4 bardak su katılır, yoğurulur ve orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır Yoğurulur ve orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır (Bu türlü hamur, hamur tahtasında açılmaz Çünkü cıvır ve kötü sonuç verir)
Hamur 5 dakika daha hamur mermerine vurulurcasına yoğurularak iyice özlendiril dikten sonra buna yuvarlak bir biçim verilir, içi hafifçe yağa bulanmış bir yağ kâğıdına sıkıca sarılır ve soğuk bir yerde yarım saat kadar dinlendirilir Yarım saat sonra yağ kâğıdı açılır İçindeki hamur üstü unlanmış mermere konur Hamur merdaneyle aşağı-yukarı yarım santim inceliğinde dört eşit köşeli yıldız biçiminde açılır Sonra bu hamurun tam ortasına hiç yumuşatılmamış olan ve kalıp gibi duran 320 gram tereyağı konur Sonra yıldızın bir ucu yağın üzerine katlanır Kapatılan ucun karşısındaki köşe bunun üzerine katlanır Bunların üzerine de sağ ve soldaki uçlar bohça gibi kapatılır Ve bu hamur bohçası içi, yağa bulanmış bir yağ kâğıdına sıkıca sarılıp buzdolabında bir saat kadar dinlendirilir (Buz dolabı olmayanlar paketin sağına, soluna buz parçaları koyabilirler )
Bir saat sonra hamur buzdolabından çıkarılır Üstündeki kâğıtı açılıp alınır Hamur gene üzeri unlanmış taşa konur, merdaneyle yarım santim inceliğinde uzunlamasına açılır Sonra uzunlamasına açılan bu hamurun her iki ucu eşit bir biçimde üste kıvrılır, sonra da tıpkı para cüzdanlarını kapatır gibi üste kıvrılmış olan bu çift kat öbür kıvrılmış çift katın üzerine kapatılır Sonra dörde katlanmış bu hamur aynen yukarıda yapıldığı biçimde merdaneyle gene 1/2 santim inceliğinde uzunluğuna açılır Gene aynı biçimde dörde katlandıktan sonra hamur gene içi yağa bulanmış yağ kâğıdına sarılarak buzdolabında bir saat daha dinlendirilir Bir saat sonra buzdolabından çıkarılacak hamura bundan önceki bir saatte buzdolabından çıkarıldığındaki işlemler yapılır Yani hamur uzunlamasına açılıp dörde katlanır ve gene açılıp katlanır Bu işlem de iki defa yapıldıktan sonra hamur gene yağ kâğıdına sarılır ve buzdolabında bir saat dinlendirilir Ancak bu son dinlendirmeden sonra hamur kullanılır Bu arada hazırlanacak böreklerin bekletilmeden hemen fırına sokulmasına, fırının da sık sık açılmamasına dikkat edilmelidir Yoksa börekler iyi kabarıp pişmez, hamur olurlar
|
|
|