Sodalı Açma |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sodalı AçmaSodalı Açma Tarifi - Sodalı Açma Nasıl Yapılır - Sodalı Açma Malzemeleri MALZEMELER 1 su badağı süt ½ su bardağı zeytinyağ 100 gr tereyağ1 şişe soda 1 paket kuru maya 2,5 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 4-5 su bardağı un (ben 5 + 3/4 bardak kullandım )1 tatlı kaşığı mahlep (isteğe bağlı) YAPILIŞI Ilık süt, şeker ve toz maya bir kapta karıştırılıp, 10 dakika kadar üzeri kapalı olarak bekletilir ![]() Oda sıcaklığındaki soda ve tuz da bu karışıma eklenip karıştırılır ![]() Elenmiş un yavaş yavaş karışıma yedirilir Bu aşama da arzu edilirse mahlep de eklenir![]() Hamur ele yapışmayan kıvama gelene kadar un eklenir ![]() Kabın üzeri örtülüp 1 saat mayalanması için hamur dinlendirilir (Ben kalorifer peteğinin üzerinde mayalandırıyorum ) Hamur mayalandığında iki katına çıkmış olmalı![]() Mayalanan hamurdan limondan biraz küçük parçalar kopartılarak rulo şekil verilir ve hafifçe düğüm atılarak şekillendirilir ![]() Yağlı kağıt serili tepsiye dizilen açmaların üzerlerine yumurta sarısı sürülüp arzuya göre susam, çörek otu veya haşhaş tohumu ile süslenir ![]() Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-30 dk , üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir![]() |
|
|
|