![]() |
Pancar Pekmezinin Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pancar Pekmezinin TarifiPancar Pekmezi - Pancar Pekmezinin Yapımı - Pancar Pekmezinin Yapılışı Pancar tarladan sökülüp eve getirildikten sonra bıçak ile yapraklarından arındırılır ![]() ![]() ![]() Pekmez yapılacak yere gelen pancarlar kıyma makinesi ile kıyılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçinde yarı yarıya su olan kazanda yaklaşık 4 saat kaynayan pancar, bu süre sonunda kazandan çıkarılarak ağaçtan veya demirden yapılmış eklemeli ve aralıklı kazan benzeri bir aracın içine konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavalarda kaynayan şıra kızarmaya ve ardından sararmaya başlar ![]() ![]() Sıcak iken tavaları sıyırmak ve köpükleri yalamak çok hoştur ve çocukların vazgeçilmez eğlenceleridir ![]() Önce geniş bir kaba sonra da kışlın kalacak kaba konan pekmez kış boyunca afiyetle yenir ![]() ![]() Pekmez yapmanın en zor yanı odunu fazla tüketmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinen kadarı ile en çok pekmez yapılan yer Kırklareli ili Pınarhisar ilçesi POYRALI köyüdür ![]() ![]() Burada sorun ve çıkmaz; devletin bu tür atölyeler üzerinde baskı kurmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ziya GÖKERKÜÇÜK Emekli Öğretmen |
![]() |
![]() |
|