Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
buğday, rüşeymi

Buğday Rüşeymi Nedir

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Buğday Rüşeymi Nedir



kahvaltılık yiyecekler - tahıllar
Buğday rüşeymi buğday başağının alt kısmında bulunan embriyodur


Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram rüşeym elde edilebilmektedir

Ekmek yapımında kullanımı


Rüşeym özel yöntemlerle elde edilmediği durumlarda içerdiği yağlar nedeniyle 2 gün içerisinde bozulmakta ve una acılık vermektedir Bu nedenle beyaz ekmek unu üretimi esnasında ayırılır
Yararları


Beyaz ekmek dediğimiz ekmekte arındırılmış olduğundan çogu vitamin ve mineraller de bulunmamaktadır Zengin bir mineral ve vitamin deposu olan rüşeym özellikle bitkisel kökenli E ve B grubu vitaminlerin kaynağıdır "Alpha-tocapherol" olarak adlandırılan "doğal E vitamini" buğday rüşeyminden elde edilmektedir
Zararları


Lif kullanımında sakınca bulunanlar ve bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi olan çölyak hastaları ve tarafından tüketilmemesi gerekmektedir
vikipedi

Buğdaydaki Rüşeym Mucizesi


Türkiye’nin buğday yetiştirme potansiyeli 25 milyon ton dolayında Ancak giderek artan sera etkisi ve küresel ısınma buğday yetiştiriciliğinde çeşitli problemler yaratıyor Yakın zamanda üretim 20 milyon tondan 17 milyon tonlara geriledi Önümüzdeki 10 yılda yıllık rekolte 15 milyon tonlara inecek gibi görünüyor Ancak şu bir gerçek ki, Türkiye tüm özellikleriyle tipik bir buğday ülkesi… Hem sert hem de yumuşak buğdayın organik denebilecek nitelikteki çok vasıflı cinsleri bizde yetişiyor Yine de bu stratejik ürünü şimdi başta Kanada olmak üzere ABD’den ithal ediyoruz Buna rağmen temel besinimiz ekmeğin hammaddesi olan un ve unlu mamullerde yine de kendine yeterli bir ülke vasfını kaybetmiş değiliz

Kar Beyazı Ekmekle Sağlık İsrafı

Elimizdeki bu stratejik hazineden yeterince yararlandığımız söylenemez 20yüzyıl başında gelişen teknoloji buğday kültürlerinde yeni çeşitlerin doğmasına yol açtı Bu süreç gen teknolojisinin getirdiği kolaylıklarla daha da hızlandı Şimdi beyaz ekmek tüketmek bir moda olmanın ötesinde standart bir alışkanlık halinde… Eski geleneksel değirmenlerde öğütülen buğdayda tüm besin unsurları una geçer ve ekmek öyle pişirilirdi Bu tarz pişirme çoğu habis hastalığı önlemekle kalmaz ekmeğin besin değerini de arttırırdı


Şimdi modern değirmencilik dilinde "millfeeds" olarak adlandırılan besin değeri yüksek maddeler uzaklaştırılarak un olabildiğince beyazlatılıyor Pazarın talebi ne yazık ki bu yönde… Ekmeğe sonradan kepek ilavesi ise çözüm değil Fırınlarımız neredeyse nişasta beyazı undan ekmek yapar hale geldi

Rüşeym Denilen Mucize Madde

İşte bu beyazlaştırma işlemi sonrası elde kalan ve doğrudan kepeğe ya da yem sanayine giden maddelerin başında "wheat germ" denilen "rüşeym" var Rüşeym buğday tanesinin en az yüzde 2’sini oluşturan embriyonik vasıflı bir madde Buğdayda çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek olan genetik kodların saklandığı kısım işte bu bölüm Geleneksel değirmen sistemlerinde rüşeym "kepek pasajı" dediğimiz bölümden elde ediliyor Gıda değeri çok yüksek olan bu madde bir bakıma buğdayın özü ve en değerli kısmı…


Rüşeym’un üretimi sırasında kepekle birlikte atılıyor ve genellikle hayvan yemi oluyor İçerdiği proteinlerin ve iz minerallerin biyolojik değeri çok yüksek… Fakat asıl değeri bitkisel kökenli E ve B grubu vitaminlerin kaynağı olması Öyle ki "alpha-tocapherol" olarak adlandırılan "doğal E vitamini" buğday rüşeyminden elde ediliyor ve oldukça da pahalı

Hem Gıda Hem de Güzellik İçin

Rüşeymin içerdiği enzimatik maddeler onun doğrudan kullanılmasını biraz zorlaştırıyor Sorun, rüşeymin çabuk okside olması ve yaşamsal aktivitesini yitirmesi Bu amaçla bazı ısıI işlemlerle raf ömrü uzatılıyor Elde edilen ürün granül ve toz halinde piyasaya sürülebiliyor Ayrıca diyet ürünü olarak kepekle birlikte paketlemek, hazır çorbalara eklemek, hatta süt e ve yoğurda doğal amaçlı takviye katkısı olarak koymak mümkün…


Rüşeymin ekmekçilik endüstrisinde katkı maddesi olarak da ayrı bir yeri var Henüz bizde yüzde 30 rüşeym oranına sahip ürünler satılmasa da yüksek oranda rüşeym içeren ekmek ve unlu mamuller ayrı bir kategori içinde pazarlanabilir Özellikle nişastası azaltılmış ekmekler tam bir diyet yiyeceği ve diyabet ürünü ABD’de rüşeymden elde edilen özel yağlar hem kozmetik ürünlerinde cildin kollajen dokusunu besliyor hem de tam hidrojenasyon yoluyla mükemmel bir diyet margarini haline geliyor Rüşeymin sağlık açısından özellikleri inanılmaz ölçülerde


Örneğin organizmada hücre zarının dayanıklılığını sağlaması ve bağışıklık sistemini desteklemesi önemli niteliklerinden… Koroner kalp hastalığı riskini azaltıyor, damarların elastikiyetini sağlıyor En ilginç yararı ise damarlarda plak oluşumunu önlemesi ve kanı akışkan hale getirmesi… Yüksek orandaki "E ve B vitaminleri" diyabetli hastalarda damar hasarını önlüyor, üreme faaliyetlerini aktive ediyor

Her Un Fabrikasından Temin Edilebilir

Rüşeymin elde edilmesi oldukça kolay; modern değirmenlerde kaba kepeğe karışıp yem olarak zayi olmasını önlemek yeterli… Bu amaçla rüşeym "vals" denen öğütücülerden geçerken "partiküllerin ağırlık farklılığından" yaralanılarak özel bir teknikle ayrıştırılabiliyor Işıksız ortamda depolanan ürünün eğer yağı çıkarılacaksa oksidasyonu önleyen maddeler ilavesiyle "ekstraksiyon" muamelesi yapılıyor


Doğrudan toz haline dönüştürülüp izole edilerek pellet haline getirilmesi de mümkün Özellikle Batı’da uygulanan yeni bir teknik bu… Ayrıca buğday rüşeymini belli ısıl işlemlerden geçirdikten sonra toz ve granül halinde çerezlere eklemek de mümkün Gerekli izinler alınarak bitkisel takviye ürünü olarak pazara sunulması ise bir diğer seçenek Kısacası rüşeym katkılı onlarca ürün imal ederek yeni bir sağlık ve diyet pazarı yaratmanın tam zamanı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.