![]() |
Buğday Rüşeymi Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Buğday Rüşeymi Nedirkahvaltılık yiyecekler - tahıllar Buğday rüşeymi buğday başağının alt kısmında bulunan embriyodur ![]() Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram rüşeym elde edilebilmektedir ![]() Ekmek yapımında kullanımı Rüşeym özel yöntemlerle elde edilmediği durumlarda içerdiği yağlar nedeniyle 2 gün içerisinde bozulmakta ve una acılık vermektedir ![]() ![]() Yararları Beyaz ekmek dediğimiz ekmekte arındırılmış olduğundan çogu vitamin ve mineraller de bulunmamaktadır ![]() ![]() ![]() Zararları Lif kullanımında sakınca bulunanlar ve bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi olan çölyak hastaları ve tarafından tüketilmemesi gerekmektedir ![]() vikipedi Buğdaydaki Rüşeym Mucizesi ![]() Türkiye’nin buğday yetiştirme potansiyeli 25 milyon ton dolayında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kar Beyazı Ekmekle Sağlık İsrafı Elimizdeki bu stratejik hazineden yeterince yararlandığımız söylenemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi modern değirmencilik dilinde "millfeeds" olarak adlandırılan besin değeri yüksek maddeler uzaklaştırılarak un olabildiğince beyazlatılıyor ![]() ![]() ![]() Rüşeym Denilen Mucize Madde İşte bu beyazlaştırma işlemi sonrası elde kalan ve doğrudan kepeğe ya da yem sanayine giden maddelerin başında "wheat germ" denilen "rüşeym" var ![]() ![]() ![]() ![]() Rüşeym’un üretimi sırasında kepekle birlikte atılıyor ve genellikle hayvan yemi oluyor ![]() ![]() ![]() Hem Gıda Hem de Güzellik İçin Rüşeymin içerdiği enzimatik maddeler onun doğrudan kullanılmasını biraz zorlaştırıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Rüşeymin ekmekçilik endüstrisinde katkı maddesi olarak da ayrı bir yeri var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin organizmada hücre zarının dayanıklılığını sağlaması ve bağışıklık sistemini desteklemesi önemli niteliklerinden… Koroner kalp hastalığı riskini azaltıyor, damarların elastikiyetini sağlıyor ![]() ![]() Her Un Fabrikasından Temin Edilebilir Rüşeymin elde edilmesi oldukça kolay; modern değirmenlerde kaba kepeğe karışıp yem olarak zayi olmasını önlemek yeterli… Bu amaçla rüşeym "vals" denen öğütücülerden geçerken "partiküllerin ağırlık farklılığından" yaralanılarak özel bir teknikle ayrıştırılabiliyor ![]() ![]() Doğrudan toz haline dönüştürülüp izole edilerek pellet haline getirilmesi de mümkün ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|