Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
sütlerin, temizlenmesi

Sütlerin Temizlenmesi

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sütlerin Temizlenmesi



hayvan sütleri nasıl temizlenir - hayvan sütlerindeki enfeksiyon tehlikesi - hayvan sütlerinin kullanımı - sütlerin denetimi - sütlerin pastorize edilmesiSüt mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır Bu nedenle süt çok kolay bozulur ve insan sağlığına zararlı hale gelir Sütün biyolojik bulaşması hayvanın hasta olması ve mikroorganizmaların süte geçmesi ile başlar Süt sağılırken çevreden, sağıldıktan sonra da saklama, kullanma sırasında bulaşma olabilir


Süte saprofit mikroorganizmalar yanında hastalık yapan patojenlerde bulaşabilir Temiz olmayan sütlerle insanlara tüberküloz, bruseller, stafilokok enfeksiyonları, strepokok enfeksiyonları, şarbon ve kuduz geçebilir Bu hastalıklardan korunmak için temiz süt kullanmak şarttır


Fabrikalarda sütün ilk önce fiziki temizliği yapılarak içindeki yabancı maddelerden arınması sağlanır Daha sonra belirli ısıda belirli süre tutulup, aniden soğutulup pastörize edilerek biyolojik temizliği yapılmış olur Böylece süte karışmış olabilecek zararlı mikroorganizmalar etkisiz hale gelmiş olur ve süt uzun süre saklanabilir Bu sürece ise pastörizasyon denilir Ülkemizde sütle, 80 ile 85 derecede 15 saniye ısıtılıp soğutuarak pastorize edilir Pastörizasyondan emin olmak için sütü satn alırken bazı denetimler yapılmalıdır


Sütlerin denetimleri şöyle sıralanabilir ;


Sulandırma durumu : Bunun için sütün donma noktası kontrol edilir Saf sütün donma noktası -0530 ile - 0565 derece'dir, sulandırılmış sütün dansitesi düşüktür


Mikroorganizma durumu : Süte damlatılan bir kaç damla metilen mavisi ne kadar çabuk rengini kaybeder ve yok olursa o kadar çok mikroorganizma vardır Süt temizse mavi renk 3 - 4 saat öylece kalır


Fosfataz testi ile pastörizyonun durumu anlaşılabilir Bir miktar süte fenil fosfat eklenir Sütün rengi değişmezse iyi pastörize edilmiş demektir


Eğer süt koyu görünsün diye nişasta eklenmişse onu anlamak kolaydır Sütte bir damla iyoz çözeltisi damlatılınca mavi bir renk oluşur Bu da nişastanın eklenmiş olduğunun göstergesidir


Süt pişirilmek için ateşe konulunca çökerse, bozulmuş demektir Sütlerin uzun ömürlü olması isteniyorsa fabrikada 135 - 150 derece'de 2-4 saniye ısıtılarak mikropların öldürülmesini engelleyebilir



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.