Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Salata & Meze

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, genel, hakkında, salatalar

Salatalar Hakkında Genel Bilgiler

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Salatalar Hakkında Genel Bilgiler



Salata hakkında - salata nasıl yapılır - salata yapmanın püf noktaları - salata çeşitleri


Salatalar iştah açıcı, renk ve şekilleri ile sofraların dekoru olduğu gibi, salgıyı artırdıklarından yemeklerin sindiriminde çok önemli yer tutarlar


Salatalar, salatalık, domates gibi çiğ sebzelerden, pişmiş sebzelerden, etlerden ve meyvalardan olmak üzere dört şekilde yapılırlar


Servisi:


Salata iyice ayıklanır yıkandıktan sonra salata sepetine ve temiz bir bez içine konur


Porselen, fayans veya kristal bir kap içinde yapılır Ve dağıtımı da özel çatal ve kaşıkla olur


Sosu :


En çok zeytinyağı ve limonla yapılır


Bu sosu hazırlamak için kâse içinde arzuya göre iki kaşık zeytinyağı, biraz tuz, biber ve bir kaşık da limon suyu eklenerek hazırlanır


Buna çok ince kıyılmış maydanoz gibi otlar katılır


Pişmiş sebze salataları mayonezle soslandırılır



iştah açmak amacıyle yemekle birlikte yenilmek üzere hazırlanan, ekşili ve genellikle üzerine zeytinyağı gezdirilmiş yardımcı yemeğe salata denir Yurdumuzda salatalar genellikle -domates salatası, beyin salatası, «hıyar salatası», roka salatası, kıvırcık salatası-, «marul salatası», «cacık», «hindiba salatası», «fasulye piyazı» ve benzerleri gibi sınırlanmış, az sayıdadır,


Avrupa ülkeleri mutfaklarında ise türlü bitki yemiş ve etlerden salata yapma imkânları araştırılmış ve bulunmuştur Salata deyince akla italyan Mutfağı gelir Çünkü salata İtalyan Mutfağının icadıdır


Ama salatayı yemeklerden önce ordövr veya birinci tabak olarak yemeği bir alışkanlık haline getiren Fransız'lar, bunun iştah açıcılığının yanısıra besin ve kalori yönlerini de ele atmışlardır Böylece Türk Mutfağı'nın pek alışık olmadığı, ama oldukça hoş ve lezzetli salata çeşitleri ortaya çıkmıştır Bunlar ekşi konduğu vakit salata, ekşlslz olduğu vakit de ordövr olarak yenmektedir


İçi doldurulmuş yeşil zeytin, salam, kaşer peyniri, salatalık domates, kapari, ançüez, hıyar ve kalamata zeytininden yapılan karışım da ekşi ve zeytinyağı konduğu vakit salata, ekşisiz ve zeytinyağsız olduğu vakit de ordövr olarak yenir Ancak bu malzemenin hepsini küçük parçalara doğramayı unutmamak gerekir

Avrupa Mutfağı'nda salatalarda, ordövrlerde karışıklara geniş çapta yer vermişlerdir



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.