![]() |
Salatalar Hakkında Genel Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Salatalar Hakkında Genel BilgilerSalata hakkında - salata nasıl yapılır - salata yapmanın püf noktaları - salata çeşitleri Salatalar iştah açıcı, renk ve şekilleri ile sofraların dekoru olduğu gibi, salgıyı artırdıklarından yemeklerin sindiriminde çok önemli yer tutarlar ![]() Salatalar, salatalık, domates gibi çiğ sebzelerden, pişmiş sebzelerden, etlerden ve meyvalardan olmak üzere dört şekilde yapılırlar ![]() Servisi: Salata iyice ayıklanır yıkandıktan sonra salata sepetine ve temiz bir bez içine konur ![]() Porselen, fayans veya kristal bir kap içinde yapılır ![]() ![]() Sosu : En çok zeytinyağı ve limonla yapılır ![]() Bu sosu hazırlamak için kâse içinde arzuya göre iki kaşık zeytinyağı, biraz tuz, biber ve bir kaşık da limon suyu eklenerek hazırlanır ![]() Buna çok ince kıyılmış maydanoz gibi otlar katılır ![]() Pişmiş sebze salataları mayonezle soslandırılır ![]() iştah açmak amacıyle yemekle birlikte yenilmek üzere hazırlanan, ekşili ve genellikle üzerine zeytinyağı gezdirilmiş yardımcı yemeğe salata denir ![]() Avrupa ülkeleri mutfaklarında ise türlü bitki yemiş ve etlerden salata yapma imkânları araştırılmış ve bulunmuştur ![]() ![]() ![]() Ama salatayı yemeklerden önce ordövr veya birinci tabak olarak yemeği bir alışkanlık haline getiren Fransız'lar, bunun iştah açıcılığının yanısıra besin ve kalori yönlerini de ele atmışlardır ![]() ![]() ![]() İçi doldurulmuş yeşil zeytin, salam, kaşer peyniri, salatalık domates, kapari, ançüez, hıyar ve kalamata zeytininden yapılan karışım da ekşi ve zeytinyağı konduğu vakit salata, ekşisiz ve zeytinyağsız olduğu vakit de ordövr olarak yenir ![]() ![]() Avrupa Mutfağı'nda salatalarda, ordövrlerde karışıklara geniş çapta yer vermişlerdir ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
|