Prof. Dr. Sinsi
|
Şifalı Çorbalar
sağlığa faydalı çorbalar - sağlıklı çorbalar - çorba çeşitleri

Balık çorbası:Taşlıca yerin küçük balığı sirkeyle pişirilir, Sarılıkta (yarakan) kullanılır
Cev-âb Cevâv:Dibekte dövülüp kabuğu çıkarılmış arpa, yıkanıp çömlekte iyice kaynatılıp kevgirden geçirilir İki okka süzme arpaya bir okka bal katılıp hafif ateşte pişirilir Bir fincan kadarı soğuk suyla ezilip içildiğinde uyku getirir, öksürüğe yararlıdır Badem yağıyla pişirilirse uyuz, çiçek ve kızamıkta kullanılır
Maslûka: Et suyuyla sade çorbadır Bedeni semirtir, kanı ve spermi artırır, benzi hoş eder Oğlak, kuzu, iki yaşında koyun (şişek) eti, semiz tavuk veya semiz piliçlerle pişirilip ıspanak veya erişte ile bademyağı katılmış maslûka eklenir, baş ağrılarında kullanılır
Maş (börülce) çorbası: Piliçle pişirilir Sinir yaralanmalarında, kırık ve çıkıklar ile burkulmalarda, kuvvet zayıfladığında, mide şişkinliğinde kullanılır Mercimek çorbası: Kabuğu çıkarılmış mercimekle yapılır Sirke eklenerek kurdeşende, kızamıkta kullanılır
Müzevvere: Çeşitli sebze ve meyvelerden yapılan çorbalara denir Etsiz müzevvere, nekahat dönemindeki hastalara verilir
Ispanak müzevveresi:Nohut suyuyla pişirilmiş olan kolik (kulunç) ve baş ağrısında; bademyağıyla birlikte de boğaz ağrısında, tırnaklar eğri ve kör olduğunda kullanılır Kabak müzevveresi: Göz ağrısında ve bademyağıyla birlikte de boğaz ağrısında, nezleden ileri gelen öksürükte, hummalarda kullanılır Koruk müzevveresi: Piliç (firik, ferruc) etiyle hafakanda, bağır ağrısında, sıtmada, koz (ceviz) yağıyla ise ishalde kullanılır
Mercimek müzevveresi: Nezle ve burun tomurduğunda, koruk suyuyla ya da sumak suyuyla, kan tükürmede, piliç eti ve koruk suyuyla ishalde, haşhaş ile boğmaca ve boğaz döşü şiştiğinde, burun kanamasında, sirkeyle çiçek geç çıktığında, ekşi nar suyu, limon suyu veya sirkeyle vebada (taun) kullanılır Nardeng müzevveresi: Nar suyu ile yapılır Baş ağrısında, bağırsak ishalinde, ağız kokusunda, mide yanmasında, yürek ağrısında ve yürek oynamasında kullanılır
Rişte müzevveresi: Erişte (rişte) ile yapılır Bademyağıyla göz ve boğaz ağrısında; şekerle veya balla birlikte ise nezlede, boğazdan gelen kanı kesmede kullanılır Semiz otu müzevveresi: Baş ağrısında, göz ağrısında, burun kanamasında Kuru kişnişle birlikte kurdeşende kullanılır Şalgam müzevveresi/şalgam aşı: Yeni doğurmuş kadının sütü az olduğunda; dere otu ve nohut suyuyla pişmiş olanı ise kolikte, Vitiligoda (baras) kullanılır Unnab (hünnap) müzevveresi: Kaynamış su ve kızgın yağ yanıklarında kullanılır Dolama, sivilce, çıban ve siğil çıktığında ise yedirilmez Nohudâb: Susam yağında (şirugan) pişirilen soğana kabuğu çıkarılmış nohut eklenip kaynatılır Nohutlar eriyince bezden geçirilip saklanır İhtiyaç olduğunda bir kaşık içilir; felçlerde, etle pişmişi kulunçta, ceviz yağıyla yapılmışı unutkanlıkta, yürek sektesinde, sarılıkta, nikris ve mafsal ağrılarında kullanılır
Oğlak eti çorbası: Çorba için süt emen kara oğlak eti kullanılır Zayıf kişilere yararlıdır, çabuk sindirilir, bedeni şişmanlatır
Tavuk çorbası:Nohut suyu, tarçın ve durak otuyla epilepside (sara); tatlı badem yağıyla boğazdan gelen kanı kesmek için; marul yaprağı ve azıcık kişniş ile yapılmış olanı ise mâlihulya ve divanelikte, zahmetli doğurmada kullanılır Yılan çorbası: Susuz yerin engerek yılanının kuyruğuyla başından birer karışa yakın kısmı kesilip atılır Kalanı temizlenip iyice yıkandıktan sonra bir çömleğe konur
Biraz tuz, biraz durak otu ve azıcık havlican ve su ilave edilerek yılan eti eriyinceye kadar pişirilir Cüzzamda kullanılır
Kaynak Nuran Yıldırım: Türkçe Tıp Yazmalarında Hastalıklara Tavsiye Edilen Çorbalar
|