Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kendinizi, tanıyormusunuz

Kendinizi Tanıyormusunuz..

Eski 06-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kendinizi Tanıyormusunuz..

Düşünürken;
yukarıya mı bakarsınız?
Sağa veya sola mı,
yoksa aşağıya mı?

Yukarıya bakanlar görsel zekaya sahiptirler (Yukarı çapraz yönlere bakanlar da bu sınıfa girer Ancak işitsel yanında da baskınlık olan insanlardır)

Sağ veya sol tarafa bakanlar işitsel zekaya,

yere bakanlar da dokunsal zekaya sahip olan insanlardır

Görsel Zekaya sahip olan insanların öğrenme metodu görsel şeylerdedir Onlar bir telefon numarasını hatırlamak için numaraları gözlerinin önüüne getirerek hatırlarlar Bir kişiyle konuşurken onun gözlerinin içine bakmayı tercih ederler Onlar genelde yazarak çalışmayı tercih ederler Akciğerlerinden nefes alırlar

İiştsel Zekası olan insanlar ise öğrenirken daha çok sese odakanır Seste ahenk bozukluğu onların dikkatlerinin dağılması için yeterlidir Telefon numarası hatırlayacakları zaman numaralar kulaklarına ses olarak gelirİnsanlarla konuşurken sürekli göz teması kurmak yerine etrafa da bakarlar Ders çalışırken daha çok müzik dinlemeyi severler Dikkatlerini bu şekilde toplarlar Nefes alırken daha çok diyaframı kullanırlar

Dokunsal Zekaya sahip olan kinestetik kişiler ise deney yaparak ve kendileri deneyerek öğrenmekten yanadır Dokunsal zekaya sahip olan kişiler dikkatlerini topladıklarında öğrendiklerini kolay kolay unutmazlar Buna rağmen dikkat toplama süreleri de kısıtlıdır Öğretmenlerin genelde dikkatlerinden kaçırdıkları ve h,peraktif diye damgaladıkları ve tembel olduklarını iddia ettikleri bu insanlar genelde toplumu yönlendiren kişilerdir İnsanlarla konuşurken sürekli göz teması kurmak yerine daha çok yere bakmayı tercih ederler Nefes alırken daha çok karın boşluğunu kullanırlar

Günümüz eğitim sistemi daha çok sözel ve görsel zekaya hitep ettiği için, işitsel ve kinestetik olan insanlar okullarda daha az başarılı olabilmişlerdir Halbuki başarısız olabilecek bir insan yoktur Doğru çğretim metodaları ile eğitim görmüş insanlar ve yanlış eğitim metodları ile eğitim görmüş insanlar vardır
Diğer yandan bir insanda bu zeka türlerinin hepsi de mevcuttur Ancak muhakkak baskın olan bir tanesi vardır Bir kişi, %90 görsel, %70 işitsel ve %30 kinestetik olabilir YA da oranlar kişilere göre değişir
Bu gibi şeylere inanmamak bizim ne olduğumuz gerçeğini değiştirmez Asine bu bilgiye sahip olmak, daha kolay öğrenmemizi ve insanlarla daha rahat iletişim kurmamızı sağlar Örneğin görsel sekaya sahip olan bir arkadaşım, kinestetik zekaya saip olan insanlardan hep uzak dururdu Çünkü onların konuşurken yere bakmalarını hep kendisine yapılan bir hakaret olarak algılardı Ancak daha sonradan öğrendi ki, kinestetik zekaya sahip olan o insanın yapabileceği bir şey yok
İnsanlara hoşgörülü davranma ve onları kabul etme, kendimizi kabul etme Bilim insana hizmet ediyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com