![]() |
Yemeğin tarihi antikçağ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yemeğin tarihi antikçağYEMEĞİN TARİHİ � ANTİKÇAĞ Deniz Gürsoy, Yemek ve Yemekçiliğin Evrimi, İstanbul, Kasım 1995, Kurtiş Matbaacılık San ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANTİKÇAĞ Yemeğin, insanoğlunun binlerce yıllık serüveninde en temel gereksinmesi olduğunu biliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemek hizmetlerinin bir endüstri haline gelişi ise hem çok eski, hem de çok yenidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sözgelimi, İÖ 10 binli yıllarda Danimarka'da ve Orkney Adaları'nda kabilelerin büyük mutfaklarda yemek hazırlayarak topluca yemek yediklerine ilişkin bulgular var bugün elimizde ![]() ![]() Eski Mısır tapınak ve mezarlarında yer alan figürler de bu dönemde insanların toplu yemek hazırlamayı ve sunmayı bildiklerini kanıtlıyor rahatlıkla ![]() ![]() Mutlaka, o dönemlerde de yaptığı yemeklerin lezzetiyle diğerlerinden ayrılan ve parmakla gösterilen aşçılar vardı ![]() ![]() Yine İÖ'ye dayanan Çin kayıtlarında gezginlerin yollardaki hanlarda konaklayıp yemek yedikleri belirtiliyor ![]() ![]() ![]() Hindistan'da ise yemek hizmeti veren birimler o kadar yaygınmış ki, bu hizmetlerin belirli bir çerçevede verilebilmesi ve kontrol edilebilmesi için özel kanun düzenlemelerine bile gidilmiş! ![]() ![]() Hindistan'ın hemen yanıbaşındaki Pakistan'da, bir kazıda bulunan eski yerleşim birimi Mohenjo - Daro ise insanların, taş fırın ve toplu yemek üretim tezgahları bulunduran restoran benzeri birimlerden yararlandıklarım kanıtlıyor bize ![]() İncil'de bile toplu yemek üretim endüstrisine ilişkin birçok satır yer alıyor ![]() Sözgelimi Pers Kralı Xerxes'in 180 gün süren bir şölen verdiğini, Kral Süleyman'ın bayram nedeniyle 22 bin büyükbaş hayvan kestirdiğini İncil'den öğreniyoruz ![]() Yine İncil'de yer alan, Kral Salamon'un 700 karısı, 300 cariyesi ve sayısız hizmetkarı için günlük yiyecek tahsisatıyla ilgili satırlar oldukça ilginç: ![]() "Otuz ölçek un, on besili öküz, yirmi normal öküz, yüz koyun ve diğer gıda maddeleri ![]() Görüldüğü gibi, yemek konusuna din kitapları bile kayıtsız kalamamış ![]() ![]() ![]() ![]() Asur Kralı Sardanapalus'un iyi ve güzel yemek sanatının destekleyicisi olarak, muhteşem şölenlerden haz duyduğunu biliyoruz tarihi belgelerden ![]() Ayrıca bu konuda yarışmalar da düzenlermiş Sardanapalus ![]() ![]() Asur ticaret kolonisi yerleşim merkezi olan Kaniş'te (Kültepe / Kayseri) elde edilen arkeolojik bulgular bu kentte lokanta benzeri mahaller bulunduğunu gösteriyor ![]() Antik Yunan'da ise yemek olgusu, uygarlığın göstergelerinden biri olarak çıkıyor karşımıza ![]() ![]() ![]() ![]() Antik Yunan'da şölenler yaşamın vazgeçilmez birparçası olmuş üstelik ![]() ![]() Tabii aşçılar da saygın kişilermiş Antik Yunan'da ![]() Daha da ilginci, o dönemde yemek tarifi patentinin bile alınabildiğini öğreniyoruz belgelerden ![]() |
![]() |
![]() |
|