06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Danimarka Mutfağı
Danimarka Çörekleri Tarifi
Malzemeler
20 gr Kuru hamur Mayası(veya 42gr yaş hamur Mayası)
5 Su bardağı un
¼ Su bardağı Toz Şeker
1,5 Su bardağı ılık Süt
150 gr Tereyağı
1 Adet Yumurta
Yapılışı
Danimarka çörekleri için çeşitli iç malzemeler kullanılabilir
Örneği ; Ufalanmış ceviz, badem, fıstık, elma püresi, bal veya çeşitli marmelatlar
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayıp, yeterince kabarınca yeniden yoğurun ve 1 cm kalınlığında uzun bir şekil verin Yumuşamış tereyağın yarısını sürerek hamuru üçe katlayın, köşelerinden başlayarak yuvarlayın Oklava ile tekrar açarak kalan tereyağını üzerine sürün, tekrar aynı işlemi yapın ve yağı iyice yedirin Hamurunuz artık çörekler için hazırdır Hamuru yarım santim kalınlığında açın ve 10 cm'lik kareler halinde kesin
Çörekler için düşündüğünüz iç malzemesini bu karelerin ortasına koyun ve köşelerinden üzerine katlayın Böylece zarf şekli elde etmiş olacaksınız Bu hamurları hafifçe ısıtılmış tepsi üzerinde 20 dakika bekletin ve 200°C ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin Üzerine şekerli su sürerek ufalanmış ceviz, badem, reçel vb ile süsleyin
**************************
Danimarka Slatası
Malzemeler
300 gr pirinç
maydanoz
300 gr midye
sirke
300 gr karides
sıvı yağ
200 gr bezelye
un
1 küçük soğan
tarçın
1 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı toz şeker
6 sap kereviz
Yapılışı
Pirinci çok diri kalacak şekilde haşlayıp, süzün Karidesleri ve midyeleri (dondurulmuş değilse), şeker ve sarımsakla suda haşlayıp kabuklarını soyun ve haşlanmış pirince ilave edin, daha sonra da bu karışıma doğranmış kereviz saplarını ve haşlanmış bezelyeyi katın Maydanozu ince ince kıyıp üstüne serpiştirin Diğer yanda rendelenmiş soğanı, sirke, tuz, yağ, biber, tarçın ile karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın üzerine döküp servis yapın
**********************
Wienerbrod Tarifi
Malzemeler
25 gr maya
150 ml süt
20 gr şeker
1 yumurta
300 gr buğday unu
310 gr tereyağı veya margarin
Remonce olarak : eşit ölçülerde tereyağı ve şeker
Yapılışı
Danimarkalı fırıncılar "fırıncı margarini"denilen bir madde kullanırlar ki bu margarin, hamuru oklavadan geçirirken kırılmadan katlanabilme özelliğine sahiptir-ancak bu margarini yalnızca profesyonel fırıncılar elde edebilmekte!
İşte tereyağı dışında tüm maddeleri katıp bir ekmek hamuru yapmakta başlarsınız Hamura başlarken sütü ve yumurtayı olabildiğince soğuk ve unu da derin dondurucuda bulundurmayı ihmal etmeyin Hamuru çok çabuk işleyin ve oda sıcaklığını olabildiğince düşük bulundurun Soğuk hamur hemen bir dikdörtgen biçiminde oklavayla getirilir 7 mm: den daha fazla olmayan bir kalınlığa getirilir, bu arada herhangi bir çıkıntı veya pürüz olmamalıdır Sonra üçte ikisini bir tabaka katlanabilir tereyağı ile örtün Önce tereyağsız olan üçüncüyü katlayarak hamuru üç tabaka halinde katlayın Hamuru 20 dakika süreyle buzdolabında dinlendirin Bu oklava işlemini iki kez daha tekrarlayın, sonunda 3x9 yani 27 tabaka elde etmiş olacaksınız Şimdi hamuru yine 7 mm daha kalın olmayacak biçimde oklavadan geçirin Reçel, krema, kuru üzüm ve cevizli veya bunlarsız remonce'u ekleyerek wienerbrod'u biçimlendirmeye başlayın Wienerbrod'un oldukça yüksek bir sıcaklıkta, yani 28şC de kabarmasını sağlayın ve sonra bunları sıcak bir fırının ortasında (225şC) çıtır çıtır ve güzelce esmerleşmiş hale gelinceye kadar pişirin Biraz serinledikten sonra glaze edin ve taze olarak sofraya getirin
|
|
|