![]() |
Dİyet Yemeklerİ - Dİyet Yemeklerİ Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dİyet Yemeklerİ - Dİyet Yemeklerİ TarifiDİYET YEMEKLERİ BADEMLİ TAVUK 1 porsiyonda 340 kalori, 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeler : (8 kişi için) 2 ye bölünmüş 4 adet Tavuk göğsü ½ Kg Taze Mantar ½ çay fincanı kabukları soyulmuş badem ½ çay fincanı Un Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber Hazırlanışı : Fırını önceden 125º dereceye ısıtın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 saat dolduğunda tavuğun yanına badem ve mantarları serpin ![]() ![]() Bu yemeği buharda pişirilmiş pirinç üzerine koyarsanız lezzetli olacaktır ![]() ![]() Yemeğin yanına üzüm zamanı ise beyaz üzüm katabilirsiniz ![]() ![]() KÖRİLİ PATATES ve NOHUT Hint Mutfağı - Vejetaryen Malzemeler : (4 kişi için) 250 gr Nohut 1 adet küçük Havuç 1 adet irice Patates 2 adet Domates 1 bardak Su 2 sap Yeşil Soğan ¼ çay kaşığı Hindistan Cevizi Köri Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Nohutları bir gece önce suya koyun ve bekletin ![]() Önce patatesleri hafifçe haşlayınız ![]() ![]() Ertesi gün bir kapta, süzülmüş nohutları, bir bardak suyu, hepsi küçük küçük doğranmış havuç, patates, domates, yeşil soğan, hindistan cevizi, istediğiniz kadar köri tozunu, tuz ve karabiberi bir tava içinde karıştırınız ![]() ![]() ![]() Bu karışımı yağsız ya da az yağ ile pişirilmiş pilav ile servis yapınız ![]() SEBZELİ PAELLA Paella, Ortaçağdan kalma bir İspanyol yemeğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Porsiyon başına Beslenme değerleri 360 kalori, 11 ![]() ![]() ![]() ![]() Malzemeler : (6 kişi için) Çay kaşığının ucu ile Safran (0,5 gr) 1 adet küçük parçalara bölünmüş orta boy Patlıcan 6 yemek kaşığı Zeytin Yağ 1 adet büyükçe Kuru Soğan 3 diş sarımsak 1 adet ortaboy Sarı Dolmalık Biber 1 adet ortaboy Kırmızı Dolmalık Biber ½ Kg Bezelye 1¼ Çay fincanı Pirinç 3½ Çay fincanı Sebze ya da Tavuk Suyu ½ Kg Domates 200 gr Mantar 2 çay kaşığı Kırmızı Toz Biber 1 çay kaşığı Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Safran'ı 3 yemek kaşığı sıcak su içinde eritin ![]() ![]() ![]() Derince bir tavada zeytinyağı kızdırın, içine küçük küçük kesilmiş, sarımsak, soğan, ince ince doğranmış biberler ve süzülmüş patlıcanı aynı anda atıp 5 dakika kadar çevirin ![]() ![]() Bu karışıma pirinci katın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yemeği, hem vejetaryen hem de et severler rahatlıkla kullanabilir ![]() ![]() Not : İçine katılan safran ayrı bir tad vermekle birlikte dikkatli kullanılması gereken bir maddedir ![]() ![]() TABOULE Lübnan Mutfağı - Vejetaryen Malzemeler : (4 kişi için) 1 ½ çay bardağı Bulgur 2 demet Maydanoz 3 adet Domates 1 adet Soğan 1 adet Limonun Suyu İki buçuk çorba kaşığı Zeytinyağı Taze Nane Tuz Hazırlanışı : Öncelikle bulguru suyunu çekene kadar haşlayın ![]() Domatesi küçük küpler biçiminde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAHÇIVAN SALATASI (Salade du Jardinier) Hazırlık : 1 saat Pişirme : 30 dak ![]() Malzemeler : (6 kişi için) 1 Kg Kuşkonmaz 250 gr Taze Yeşil Fasulye 1/2 Karnabahar 1 Salatalık 1 demet Turp 1 Göbek Salata 1 adet Kuru Soğan 1 demet Maydanoz 2 dal Tarhun Otu 1 demet Tere Sosu 4 yemek kaşığı Zeytinyağ 1 yemek kaşığı Sirke Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Fasulyeleri biraz diri kalacak şekilde haşlayın ![]() ![]() ![]() Salatalığı ince halkalar halinde kesin (isteğe bağlı olarak kabuklarını soymadan olursa daha iyi) ![]() ![]() ![]() Göbek salatayı yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() Üzerini turplarla süsleyin BAKLALI ENGİNAR Hazırlık : 30 dak ![]() ![]() Malzemeler : (4 kişi için) 1½ Kg Taze Bakla 8 adet küçük Enginar 2 adet Limonun Suyu 1 su bardağı Beyaz Şarap 15 sap Arpacık Soğanı 1 dal Kekik (kuru ise 1 tutam) 4 adet Büyük Domates Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Baklaların içlerini çıkartın ve bunları kaynar suda 15 dakika haşlayın ![]() ![]() Enginarları da sadece göbekleri kalacak şekilde soyun ve kararmamaları için 1 Limonun suyu ile ıslatın ![]() Kıyılmış arpacık soğanlarını teflon bir tavada ikinci limonun suyu ile, kuvvetli ateşte birkaç dakika çevirin ![]() ![]() Tuzunu, karabiberini katıp hafif ateşte 15 dakika pişirmeye bırakın ![]() ![]() ![]() Domatesleri ve baklaları enginarlara katın ![]() ![]() Baklalı Enginar Enerji Veren Özbesinler Grubunun Glusit besinler sınıfına girer ![]() BROKOLİ ÇORBASI Hazırlık : 15 dak ![]() ![]() Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Brokoli 100 gr sebze (pırasa, kereviz sapı) 1 su bardağı Krema 1 su bardağı Tavuk Suyu Zeytinyağı 3 yemek kaşığı kıyılmış Maydanoz, Dereotu, Kekik ince kıyılmış 3 adet Arpacık Soğanı Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Brokolileri yıkayın ve buket buket ayırın ![]() ![]() Pırasa ve kereviz saplarını yıkayın ve zar şeklinde kestikten sonra, kısık ateşte zeytinyağında yumuşayana kadar pişirin ![]() ![]() Ardından brokolileri, kıyılmış otları ve tavuk suyunu da ilave edin ![]() ![]() Sonra bu karışıma, kremayı da ekleyip mikserden geçirin ![]() ![]() ![]() Sıcak servis yapınız ![]() DOMATESLİ YEŞLİ MERCİMEK (Lentilles a la tomate) Hazırlık : 15 dak ![]() ![]() Malzemeler : (4 kişi için) 400 gr Yeşil Mercimek 1 adet Kuru Soğan 6 adet Domates 200 gr Kereviz Sapları 10 sap Maydonoz 1 diş Sarımsak 1 sap Taze Kekik 1 adet Limon Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Mercimekleri 1 gece suda bekletin ![]() ![]() Çelik tavada ince ince çentilmiş soğan, dövülmüş sarımsak, ince ince kesilmiş maydanoz, kereviz ve kekik saplarını limon suyu ile birlikte 5 dakika kadar çevirin ![]() ![]() Domateslerin kabuklarını çıkarıp, dörde bölün ve bunu da üstüne ilave edin ![]() Tüm karışımı bir fırın tepsisine ya da cam tabağa koyup, 130 derece fırında 20 dakika kadar pişirin ![]() Sıcak servis yapınız ![]() SIĞIR DİLİ GRATEN Malzemeler : (6 kişi için) 1,5 Kg Sığır Dili 700 gr Domates Püresi 5 yemek kaşığı Zeytinyağ Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Dili iyice temizleyip, 5 dakika kaynar suda tutun ![]() ![]() ![]() Ertesi gün dilimleyin, cam bir kaba önce permesan peynirini serin üstüne dil dilimlerini sıralayın ![]() ![]() ![]() 150º ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin ![]() Üstünü maydanozla süsleyebilirsiniz ![]() HAŞLAMA Malzemeler : (4 kişi için) Hazırlık : 30 dak ![]() ![]() 1 Kg Koyun ya da Kuzu Eti (kol ya da kürek kısmından, kemikli) 4 adet Patates 3 adet Havuç 1 adet Kereviz (yaprakları dahil) 8 adet Şalgam 2 adet Kuru Soğan Maydanoz, Defne Yaprağı, Kekik Karanfil ince kıyılmış 3 adet Arpacık Soğanı Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Bir tencereye parçalanmış etleri, üstüne çıkacak kadar su ve tuz koyarak kaynamaya bırakın ![]() ![]() ![]() Daha sonra, soğan, karanfil, maydanoz, defne yaprağı, kekik, ufak ufak doğranmış tüm sebzeleri tencereye atınız ![]() ![]() ![]() Etleri tabağa alıp etrafını süsleyerek servis yapınız ![]() Suyu da çorba yapmak için kullanılabilir ![]() HİNDİ ESKALOP Malzemeler : (6 kişi için) 1 Kg Hindi Filetosu ¾ Su Bardağı Krema 6 adet Domates 4 adet Kuru Soğan 3 adet Kırmızı ya da Sarı Dolmalık Biber 4 yemek kaşığı Zeytinyağ Tuz, Tatlı Kırmızı Biber, Acı Kırmızı Biber, Karabiber Hazırlanışı : Soğanları ince ince çentin ve 2 yemek kaşığı zeytinyağ içinde hafifçe pembeleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() Hindi filetolarını uzun şeritler halinde kesin ![]() ![]() Servis tabağına hindi eskalopları, sebze püreniz ile birlikte süsleyerek ikram ediniz ![]() KREMALI TURP ÇORBASI (Créme de radis) Hazırlık : 10 dak ![]() ![]() Malzemeler : (4 kişi için) 2 demet Turp (yaprakları ile) 2 tane Pırasa ½ su bardağı Krema 4 su bardağı Tavuk Suyu 2 yemek kaşığı Zeytinyağı bir kaç sap kıyılmış Maydanoz, Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Pırasa turp ve yapraklarını yıkayıp, ince ince kıyın ve hepsini zeytinyağında hafifçe sararana kadar çevirin ![]() Üzerine sıcak tavuk suyunu ilave edin ![]() ![]() ![]() Tuzunu ve biberini koyup, ısıtın ve servisten önce kremayla karıştırın ![]() Üzerini ince kıyılmış maydanoz ile süsleyin PİRİNÇLİ NISUAZ SALATASI Hazırlık : 25 dak ![]() ![]() Malzemeler : (6-8 kişi için) 400 gr Pirinç 6 Domates 1 Salatalık 1 Kırmızı, 1 Yeşil Dolmalık Biber 2 sap Yeşil Soğan 125 gr Siyah Zeytin 1 diş Sarımsak 1 kutu Ançüez 2 kutu Ton Balığı Sosu 4 yemek kaşığı Zeytin Yağı 1 yemek kaşığı Sirke 1 tatlı kaşığı Tatlı Hardal Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Pirinci kaynar suda yumuşayana dek kaynatın ![]() ![]() Domates, Salatalık, Biberler, Taze Soğanları soyup ufak ufak doğrayınız ![]() ![]() ![]() ![]() Sosu hazırlayıp, iyice karıştırın ![]() ![]() ![]() Pirinç olarak tam rafine edilmemiş kahverengi pirinç kullanırsanız diyet açısından daha iyi olur ![]() ![]() Salatanızın üstünü maydanoz ve dereotu ile süsleyebilirsiniz ![]() SEBZELİ TURTA Hazırlık : 15 dak ![]() ![]() Malzemeler : (4 kişi için) ½ Kg Kabak 2 adet kırmızı Dolmalık Biber 4 adet Domates 1 adet Kuru Soğan 4 adet Yumurta 100 gr rende Gravyer Peyniri 4 yemek kaşığı Süt (light) 2 yemek kaşığı Zeytinyağ Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Kabakları kabuklarını soymadan küçük küçük parçalara bölün ![]() ![]() ![]() Tüm sebzeleri zeytinyağında ve kuvvetli ateşte 20 dakika kadar karıştırarak pişirin ![]() ![]() Diğer yanda yumurtaları kırıp iyice çırpın, içine sütü ve gravyer peynirini ekleyin ![]() ![]() Hepsini bir kalıba döküp 200° C fırında 30 dakika pişirin ![]() Bu turtayı hem sıcak hem soğuk servis yapabilirsiniz ![]() ISPANAKLI SOMONLU GÜVEÇ (Terrine d'épinards au saumon) Hazırlık : 30 dak ![]() ![]() Malzemeler : (4 kişi için) 200 gr Somon Balığı Filetosu 200 gr Ispanak 200 gr Krema 2 yemek kaşığı Zeytinyağ 3 yaprak Jelatin Sos için tekrar 200 gr Krema 2 adet Limon Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Yıkanmış ve ayıklanmış ıspanakları ince ince kıyın ![]() ![]() ![]() Kremayı da mikserde çırpıp, şanti haline getirin ![]() ![]() ![]() Önce bu sıvıyı, sonra da geri kalan şantiyi ıspanak somon püresine ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Servisi yaparken, dilim dilim kesilir ![]() ![]() TERE SOSLU BALIK SUFLESİ Sufle puf böreği gibi şişerek pişen şeylere verilen addır ![]() Hazırlık : 20 dak ![]() ![]() Malzemeler : (6 kişi için) 200 gr beyaz etli balık filetosu 4 Yumurta 6 yemek kaşığı Krema 2 tatlı kaşığı Limon Suyu 10 sap Maydanoz Tere Sosu Tuz, Karabiber Hazırlanışı : Balık filetolarını yıkayıp kurulayın ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurta aklarını mikserle çırpıp, kar köpüğü haline getirin ![]() ![]() Bir cam tepsi ya da küçük 6 güveci yağlayın, içine bu karışımı koyun ![]() ![]() Balık suflesini Tere sosu ile servis yapabilirsiniz ![]() |
![]() |
![]() |
|