Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
dİyet, tarifi, yemeklerİ

Dİyet Yemeklerİ - Dİyet Yemeklerİ Tarifi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dİyet Yemeklerİ - Dİyet Yemeklerİ Tarifi



DİYET YEMEKLERİ

BADEMLİ TAVUK

1 porsiyonda 340 kalori, 74 gr yağ, 105 mg kolesterol, 221 gr karbohidrat, 27 gr fiber, 463 gr protein, 395 mg sodium bulunur

Malzemeler : (8 kişi için)

2 ye bölünmüş 4 adet Tavuk göğsü
½ Kg Taze Mantar
½ çay fincanı kabukları soyulmuş badem
½ çay fincanı Un
Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber

Hazırlanışı :

Fırını önceden 125º dereceye ısıtın Un, tuz, karabiberi birbirine karıştırın Tavuk göğüslerini bu karışıma bulayın Sonra sıvı yağ ile yağladığınız fırın tepsisine sıralayınız 1 saat pişirin Kapağı açık olsun ve bır iki kez öbür yanını çevirerek pişirin

1 saat dolduğunda tavuğun yanına badem ve mantarları serpin Kapağını kapatıp, 2 saat kadar daha pişirin

Bu yemeği buharda pişirilmiş pirinç üzerine koyarsanız lezzetli olacaktır Pişirme zamanını ısıyı arttırarak kısaltabilirsiniz ama yavaş ve az ısıda pişirmek daha çok lezzet katacaktır

Yemeğin yanına üzüm zamanı ise beyaz üzüm katabilirsiniz Yemeğe ayrı bir tat katacaktır


KÖRİLİ PATATES ve NOHUT

Hint Mutfağı - Vejetaryen

Malzemeler : (4 kişi için)

250 gr Nohut
1 adet küçük Havuç
1 adet irice Patates
2 adet Domates
1 bardak Su
2 sap Yeşil Soğan
¼ çay kaşığı Hindistan Cevizi
Köri
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Nohutları bir gece önce suya koyun ve bekletin

Önce patatesleri hafifçe haşlayınız Küçük küçük kesiniz

Ertesi gün bir kapta, süzülmüş nohutları, bir bardak suyu, hepsi küçük küçük doğranmış havuç, patates, domates, yeşil soğan, hindistan cevizi, istediğiniz kadar köri tozunu, tuz ve karabiberi bir tava içinde karıştırınız Karışımın üstünü örterek, havuçlar yumuşayana kadar pişirin Eğer suyu azalırsa, biraz su katınız

Bu karışımı yağsız ya da az yağ ile pişirilmiş pilav ile servis yapınız

SEBZELİ PAELLA

Paella, Ortaçağdan kalma bir İspanyol yemeğidir İçine çeşitli sebze ve etlerin aynı anda konulduğu, safranlı yani sarı renkli bir pilav çeşidi şeklinde özetleyebileceğimiz Paella'nın doğuşu hakkında hikaye şöyledir Fakir ve yiyecek bulma sorunu olan halk, zenginlerin şatolarının çöplerinde atılmış olan pilav ve çeşitli yemekleri karışık olarak yediklerinden bu yemeği yaratmışlar Öyleki, günümüzde deniz mahsullü, tavuklu şeklinde çeşitleri bulunabilen Paella'nın aslında, pilavın içinde koyun, tavuk eti ve deniz mahsulleri aynı anda karışık bulunur

Porsiyon başına Beslenme değerleri 360 kalori, 118 gr Yağ, 18 g doymuş yağ, 55 gr karbonhidrat, 77 gr protein, 72 gr Fiber

Malzemeler : (6 kişi için)

Çay kaşığının ucu ile Safran (0,5 gr)
1 adet küçük parçalara bölünmüş orta boy Patlıcan
6 yemek kaşığı Zeytin Yağ
1 adet büyükçe Kuru Soğan
3 diş sarımsak
1 adet ortaboy Sarı Dolmalık Biber
1 adet ortaboy Kırmızı Dolmalık Biber
½ Kg Bezelye
1¼ Çay fincanı Pirinç
3½ Çay fincanı Sebze ya da Tavuk Suyu
½ Kg Domates
200 gr Mantar
2 çay kaşığı Kırmızı Toz Biber
1 çay kaşığı Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Safran'ı 3 yemek kaşığı sıcak su içinde eritin Patlıcanları (acılığı varsa gitsin diye) tuzlu suya atıp 30 dakika bekletin Sonra sudan çıkarıp süzün, suyunu sıkın

Derince bir tavada zeytinyağı kızdırın, içine küçük küçük kesilmiş, sarımsak, soğan, ince ince doğranmış biberler ve süzülmüş patlıcanı aynı anda atıp 5 dakika kadar çevirin Kırmızı Toz Biberi ekleyip karıştırın

Bu karışıma pirinci katın Daha sonra küçük küçük doğranmış domates, safran, karabiber ve sebze suyunu ilave edin (isterseniz tavuk suyu olabilir) Kaynamaya bırakın 15 dakika kadar hafif ateşte kaynatırken arada karıştırın küçük küçük doğranmış mantar ve Bezelyeleri ilave edin Arada karıştırarak, suyu azalana kadar kaynatmaya devam edin Mantar ve Bezelyeler pişince ateşten alın

Bu yemeği, hem vejetaryen hem de et severler rahatlıkla kullanabilir Vejetaryenler için, yanına yapılacak bir yeşil salata ile, et severler için ızgara et, ya da istakoz veya tavuk yanında sunulabilir

Not : İçine katılan safran ayrı bir tad vermekle birlikte dikkatli kullanılması gereken bir maddedir Fazlasının zararlı olduğu bilinir

TABOULE

Lübnan Mutfağı - Vejetaryen

Malzemeler : (4 kişi için)

1 ½ çay bardağı Bulgur
2 demet Maydanoz
3 adet Domates
1 adet Soğan
1 adet Limonun Suyu
İki buçuk çorba kaşığı Zeytinyağı
Taze Nane
Tuz

Hazırlanışı :

Öncelikle bulguru suyunu çekene kadar haşlayın

Domatesi küçük küpler biçiminde doğrayın Maydanozu, soğanı ve naneyi incecik kıyın Bulgurla karıştırın Tuzunu katın Limon suyu ve zeytinyağını üzerine gezdirin İyice harmanlayıp servis yapın

BAHÇIVAN SALATASI

(Salade du Jardinier)

Hazırlık : 1 saat Pişirme : 30 dak

Malzemeler : (6 kişi için)

1 Kg Kuşkonmaz
250 gr Taze Yeşil Fasulye
1/2 Karnabahar
1 Salatalık
1 demet Turp
1 Göbek Salata
1 adet Kuru Soğan
1 demet Maydanoz
2 dal Tarhun Otu
1 demet Tere
Sosu
4 yemek kaşığı Zeytinyağ
1 yemek kaşığı Sirke
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Fasulyeleri biraz diri kalacak şekilde haşlayın 1'er santimlik parçalar halinde kesin Kuşkonmazları da ayıklayıp haşlayın ve küçük parçalara bölün

Salatalığı ince halkalar halinde kesin (isteğe bağlı olarak kabuklarını soymadan olursa daha iyi) Karnabaharı buket buket ayırın 3-5 dakika kadar kaynar suya sokup çıkarın

Göbek salatayı yıkayın İnce şeritler halinde kesin Turpların yarısını da ince halkalar halinde kesin Tüm malzemeleri, 20-30 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakılmış salata sosu ile iyice harmanlayın

Üzerini turplarla süsleyin

BAKLALI ENGİNAR

Hazırlık : 30 dak Pişirme : 30 dak

Malzemeler : (4 kişi için)

1½ Kg Taze Bakla
8 adet küçük Enginar
2 adet Limonun Suyu
1 su bardağı Beyaz Şarap
15 sap Arpacık Soğanı
1 dal Kekik (kuru ise 1 tutam)
4 adet Büyük Domates
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Baklaların içlerini çıkartın ve bunları kaynar suda 15 dakika haşlayın Sonra baklaları soğuk su altında soğutarak zarlarını soyun

Enginarları da sadece göbekleri kalacak şekilde soyun ve kararmamaları için 1 Limonun suyu ile ıslatın

Kıyılmış arpacık soğanlarını teflon bir tavada ikinci limonun suyu ile, kuvvetli ateşte birkaç dakika çevirin Sonra bunlara enginarları, kekiği ve beyaz şarabı ilave edin

Tuzunu, karabiberini katıp hafif ateşte 15 dakika pişirmeye bırakın Domatesleri 30 saniye kaynar suda tuttuktan sonra kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın Sonra dörde bölün

Domatesleri ve baklaları enginarlara katın Biraz daha kapağı açık pişirerek, suyun buharlaşmasını sağlayın

Baklalı Enginar Enerji Veren Özbesinler Grubunun Glusit besinler sınıfına girer

BROKOLİ ÇORBASI

Hazırlık : 15 dak Pişirme : 30 dak

Malzemeler : (4 kişi için)

½ Kg Brokoli
100 gr sebze (pırasa, kereviz sapı)
1 su bardağı Krema
1 su bardağı Tavuk Suyu
Zeytinyağı
3 yemek kaşığı kıyılmış Maydanoz, Dereotu, Kekik
ince kıyılmış 3 adet Arpacık Soğanı
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Brokolileri yıkayın ve buket buket ayırın Saplarını kestikten sonra başlarını ince ince kıyın

Pırasa ve kereviz saplarını yıkayın ve zar şeklinde kestikten sonra, kısık ateşte zeytinyağında yumuşayana kadar pişirin Sonra içlerine ince kıyılmış arpacık soğanlarını da katın

Ardından brokolileri, kıyılmış otları ve tavuk suyunu da ilave edin Tüm sebzeler iyice pişene kadar 25 dakika kadar kaynatın

Sonra bu karışıma, kremayı da ekleyip mikserden geçirin İyice hallolunca, tekrar kısık ateşte 5 dakika ısıtın İstediğiniz kadar tuz ve karabiberi ekleyin

Sıcak servis yapınız

DOMATESLİ YEŞLİ MERCİMEK

(Lentilles a la tomate)

Hazırlık : 15 dak Pişirme : 60 dak

Malzemeler : (4 kişi için)

400 gr Yeşil Mercimek
1 adet Kuru Soğan
6 adet Domates
200 gr Kereviz Sapları
10 sap Maydonoz
1 diş Sarımsak
1 sap Taze Kekik
1 adet Limon
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Mercimekleri 1 gece suda bekletin Ertesi sabah tuzlu suda 30 dakika kaynatın

Çelik tavada ince ince çentilmiş soğan, dövülmüş sarımsak, ince ince kesilmiş maydanoz, kereviz ve kekik saplarını limon suyu ile birlikte 5 dakika kadar çevirin Üzerine tuz ve karabiber ekleyip, mercimekleri de koyun

Domateslerin kabuklarını çıkarıp, dörde bölün ve bunu da üstüne ilave edin

Tüm karışımı bir fırın tepsisine ya da cam tabağa koyup, 130 derece fırında 20 dakika kadar pişirin

Sıcak servis yapınız

SIĞIR DİLİ GRATEN

Malzemeler : (6 kişi için)

1,5 Kg Sığır Dili
700 gr Domates Püresi
5 yemek kaşığı Zeytinyağ
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Dili iyice temizleyip, 5 dakika kaynar suda tutun Sonra suyunu süzüp kaynamakta olan bolca suya atarak 2 saat haşlayın Ateşi söndürüp, suyun içinde 1 gece yavaş yavaş soğumaya bırakın

Ertesi gün dilimleyin, cam bir kaba önce permesan peynirini serin üstüne dil dilimlerini sıralayın Üzerine önce permesan peynirini, üstüne domates püresini ve en üste zeytinyağını gezdirin En üste yine permesan peyniri koyun

150º ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin

Üstünü maydanozla süsleyebilirsiniz

HAŞLAMA

Malzemeler : (4 kişi için)

Hazırlık : 30 dak Pişirme : 180 dak

1 Kg Koyun ya da Kuzu Eti (kol ya da kürek kısmından, kemikli)
4 adet Patates
3 adet Havuç
1 adet Kereviz (yaprakları dahil)
8 adet Şalgam
2 adet Kuru Soğan
Maydanoz, Defne Yaprağı, Kekik
Karanfil
ince kıyılmış 3 adet Arpacık Soğanı
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Bir tencereye parçalanmış etleri, üstüne çıkacak kadar su ve tuz koyarak kaynamaya bırakın 1,5 saat kadar kaynatın Arada bir suyun üstünde toplanan köpükleri delikli kepçe ile alınız

Daha sonra, soğan, karanfil, maydanoz, defne yaprağı, kekik, ufak ufak doğranmış tüm sebzeleri tencereye atınız 1,5 saat kadar daha pişirmeye devam edin Su azalmışsa ekleyebilirsiniz

Etleri tabağa alıp etrafını süsleyerek servis yapınız

Suyu da çorba yapmak için kullanılabilir

HİNDİ ESKALOP

Malzemeler : (6 kişi için)

1 Kg Hindi Filetosu
¾ Su Bardağı Krema
6 adet Domates
4 adet Kuru Soğan
3 adet Kırmızı ya da Sarı Dolmalık Biber
4 yemek kaşığı Zeytinyağ
Tuz, Tatlı Kırmızı Biber, Acı Kırmızı Biber, Karabiber

Hazırlanışı :

Soğanları ince ince çentin ve 2 yemek kaşığı zeytinyağ içinde hafifçe pembeleştirin Üstüne şeritler halinde kesilmiş dolmalık biberleri ve kabukları çıkarılarak ufak ufak doğranmış domatesleri ilave edin Bu karışımı hafif ateşte domateslerin suyu uçuncaya kadar pişirin Üstüne krema, tuz, karabiber, tatlı ve isteğe göre acı kırmızı biberi ilave edin

Hindi filetolarını uzun şeritler halinde kesin Geri kalan 2 kaşık zeytinyağında kızartın

Servis tabağına hindi eskalopları, sebze püreniz ile birlikte süsleyerek ikram ediniz

KREMALI TURP ÇORBASI

(Créme de radis)

Hazırlık : 10 dak Pişirme : 10 dak

Malzemeler : (4 kişi için)

2 demet Turp (yaprakları ile)
2 tane Pırasa
½ su bardağı Krema
4 su bardağı Tavuk Suyu
2 yemek kaşığı Zeytinyağı
bir kaç sap kıyılmış Maydanoz,
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Pırasa turp ve yapraklarını yıkayıp, ince ince kıyın ve hepsini zeytinyağında hafifçe sararana kadar çevirin

Üzerine sıcak tavuk suyunu ilave edin 5 dakika kadar pişirin Hepsini mikserden geçirin ve ince süzgeçte süzün

Tuzunu ve biberini koyup, ısıtın ve servisten önce kremayla karıştırın

Üzerini ince kıyılmış maydanoz ile süsleyin

PİRİNÇLİ NISUAZ SALATASI

Hazırlık : 25 dak Pişirme : 60 dak

Malzemeler : (6-8 kişi için)

400 gr Pirinç
6 Domates
1 Salatalık
1 Kırmızı, 1 Yeşil Dolmalık Biber
2 sap Yeşil Soğan
125 gr Siyah Zeytin
1 diş Sarımsak
1 kutu Ançüez
2 kutu Ton Balığı
Sosu
4 yemek kaşığı Zeytin Yağı
1 yemek kaşığı Sirke
1 tatlı kaşığı Tatlı Hardal
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Pirinci kaynar suda yumuşayana dek kaynatın Süzün ve bırakın

Domates, Salatalık, Biberler, Taze Soğanları soyup ufak ufak doğrayınız Üzerine zeytinleri koyun Ançüez ve Ton Balığını da ufak ufak kesip üstüne koyunuz Hepsini iyice harmanlayınız

Sosu hazırlayıp, iyice karıştırın Salatanızın üstüne önce pirinçleri sonra sosu ilave ediniz İyice karıştırıp, 30 dakika kadar buzdolabında bekletiniz

Pirinç olarak tam rafine edilmemiş kahverengi pirinç kullanırsanız diyet açısından daha iyi olur Ancak o zaman pirinci 35-40 dakika yani normalden daha uzun haşlamalısınız

Salatanızın üstünü maydanoz ve dereotu ile süsleyebilirsiniz

SEBZELİ TURTA

Hazırlık : 15 dak Pişirme : 50 dak

Malzemeler : (4 kişi için)

½ Kg Kabak
2 adet kırmızı Dolmalık Biber
4 adet Domates
1 adet Kuru Soğan
4 adet Yumurta
100 gr rende Gravyer Peyniri
4 yemek kaşığı Süt (light)
2 yemek kaşığı Zeytinyağ
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Kabakları kabuklarını soymadan küçük küçük parçalara bölün Domateslerin kabuklarını kaynar suda 30 sn tuttuktan sonra soyun ve sap ve çekirdeklerini çıkardığınız biberlerle birlikte küçük küçük kesin Aynı şekilde soğanları çentin

Tüm sebzeleri zeytinyağında ve kuvvetli ateşte 20 dakika kadar karıştırarak pişirin Tuz ve biberini koyun

Diğer yanda yumurtaları kırıp iyice çırpın, içine sütü ve gravyer peynirini ekleyin Sonra pişirdiğiniz sebzeleri de üstüne ekleyip, karıştırın

Hepsini bir kalıba döküp 200° C fırında 30 dakika pişirin

Bu turtayı hem sıcak hem soğuk servis yapabilirsiniz

ISPANAKLI SOMONLU GÜVEÇ

(Terrine d'épinards au saumon)

Hazırlık : 30 dak Pişirme : 10 dak

Malzemeler : (4 kişi için)

200 gr Somon Balığı Filetosu
200 gr Ispanak
200 gr Krema
2 yemek kaşığı Zeytinyağ
3 yaprak Jelatin
Sos için tekrar 200 gr Krema
2 adet Limon
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Yıkanmış ve ayıklanmış ıspanakları ince ince kıyın Zeytinyağında hafifçe öldürün Pişen ıspanaklarla somon balığı filetolarını birlikte mikserden geçirin

Kremayı da mikserde çırpıp, şanti haline getirin Bu şantiden 2 kaşık alıp bir tencerede hafifçe ısıtın Buna önceden soğuk suda bırakılmış ve sonra suyu sıkılmış jelatin yapraklarını katın

Önce bu sıvıyı, sonra da geri kalan şantiyi ıspanak somon püresine ekleyin Tuz, karabiber ekleyin Güveç ya da Cam bir tepsiye püreyi dökün Buzdolabına koyun 2-3 saat bekletin

Servisi yaparken, dilim dilim kesilir Yanına krema ve limon dilimleri konur

TERE SOSLU BALIK SUFLESİ

Sufle puf böreği gibi şişerek pişen şeylere verilen addır

Hazırlık : 20 dak Pişirme : 25 dak

Malzemeler : (6 kişi için)

200 gr beyaz etli balık filetosu
4 Yumurta
6 yemek kaşığı Krema
2 tatlı kaşığı Limon Suyu
10 sap Maydanoz
Tere Sosu
Tuz, Karabiber

Hazırlanışı :

Balık filetolarını yıkayıp kurulayın Yumurta sarıları ve krema ile karıştırın Mikserden geçirin Üstüne limon suyunu, maydanozları, tuz ve biberi katın

Yumurta aklarını mikserle çırpıp, kar köpüğü haline getirin Bu köpüğü bir kaşık ile yavaş yavaş karışıma yedirin

Bir cam tepsi ya da küçük 6 güveci yağlayın, içine bu karışımı koyun 180-200º fırında 25-30 dakika kadar pişirin

Balık suflesini Tere sosu ile servis yapabilirsiniz

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.