Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
reÇeller, tarifi

ReÇeller - ReÇeller Tarifi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

ReÇeller - ReÇeller Tarifi



REÇELLER

ÇİLEK REÇELİ

Malzemeler :

1 Kg irice Çilek
6 bardak Toz Şeker
2 yemek kaşığı Limon Suyu (ya da 3 gr limon tuzu)

Hazırlanışı :

Çilekler bol su ile yıkanır ve bekletilir Bu yolla varsa kumları çöktürülür

Bir tencereye bir kat çilek, bir kat şeker koymak suretiyle tüm çilekler döşenir Bir gece bekletilir

Ertesi gün sulanmış çilekler hafif ateşte pişirilmeye başlanır Şekeri iyice eriyip kaynamaya başlayınca 2 yemek kaşığı limon suyu (ya da yarım kahve fincanı su içinde eritilmiş limon tuzu) yarısı katılır Hafifçe kaynamaya bırakılır Üstünde biriken köpük delikli bir kepçe ile alınır

Reçelin kıvama gelip gelmediği, koyulaşmış reçel şurubundan kaşık ucu ile alıp bir tabağa damlatılır En son damla yayılmadan toplu şekilde duruyorsa, reçel kıvamına ulaşmış demektir

Reçel kıvama ulaştıktan sonra geri kalan limon suyu da katılır Bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır

Çilek Reçeli pişirildiği tencerede soğumaya bırakılır İyice soğuduktan sonra kavanozlara alınır ve kapakları kapatılır

Annelerimiz, Çilek reçelinin tane tane olması için çilekleri büyük bir tencereye bir bardak macun halde yanmamış kireç katılarak hazırlanmış kireçli suya atarlar ve 2 saat kadar bekletirlerdi Kireçli su tehlikeli olduğundan bu işlemin dikkatlice yapılması ve kireçli sudan alınan çileklerin de çok çok iyi yıkanması gerekirdi

Çilekler bekletilmeden pişirilecekse yukarıdaki malzemelere 3 bardak su ilave edilmelidir

GÜL REÇELİ

Malzemeler :

150 gr Gül Yaprağı
5 bardak Toz Şeker
1 Limon
2 bardak Su

Hazırlanışı :

Gül yaprakları iyice yıkanır Bir kavanoza 1 kat gül yaprağı, 1 kat şeker şeklinde konulur Şekerin artanı bir kenara konur Kavanozun üstüne bir adet limonun suyu sıkılır Kapağı sıkıca kapatılır ve bu vaziyette 2 gün bekletilir

2 gün sonra kavanoz açılır Gül yaprakları içinden alınır Tencereye 2 bardak su ve şekerin geri kalanı kaynatılır Gül yaprakları içine ilave edilir Koyulaşınca ateşten indirilip soğumaya bırakılır Soğuduktan sonra kavanozlara alınır

Gül reçeli kokulu güllerden yapılır Gül reçeli mideyi güçlendirir Gül reçelinden yapılan şerbetin de kalbe iyi geldiği söylenir

İNCİR REÇELİ

Malzemeler :

1 Kg Yabani İncir (tam olmamış)
8 bardak Toz Şeker (2 Kg)
Göztaşı (yarım nohut büyüklüğünde)
Limon Tuzu (fındık kadar büyüklüğünde) ya da 1 limonun suyu
5-10 tek Karanfil
3 bardak Su

Hazırlanışı :

Bıçakla incirlerin kabukları incecik soyulur Yıkanır İncirler bol su ile 1 saat haşlanır

Haşlanan incirler suya konur ve 2 gün, sabah akşam suyu değiştirilerek bekletilir

Suyu değiştirilip içine göztaşı atılır Karıştırılır 1 saat kadar bırakılır Sonra bol su ile yıkanır ve incirlerin içindeki sular sıkılır İyice çıkarılır

2 Kg şeker, 3 bardak su ile kaynatılır, şurup haline getirilir Şurup incirlerin üstüne dökülür Bir taşım kaynatılır ve limon suyu ya da limon tuzu eklenir Reçel kıvamına geldiğinde ocaktan alınır ve içine güzel kokması için karanfiller atılır

Göztaşının kullanılmasının nedeni incir tanelerinin renklerinin canlılığını korumaktır Bulamazsanız göztaşı kısmını atlayarak da pişirebilirsiniz

Eski İstanbul'da Rum evlerinde misafirlere kahve ikram edercesine, İncir reçeli yanında bir bardak su ikram edilirdi Bu reçelin tadı hafif ve çeşnisi farklıdır

PORTAKAL REÇELİ

Malzemeler :

1 Kg Kalın Kabuklu Portakal
6 su bardağı Toz Şeker
3 bardak Su
2 yemek kaşığı Limon Suyu

Hazırlanışı :

Bir tencereyi su ile doldurup kaynatın Portakalları kaynayan suya atın

Hafifçe yumuşadığında portakalları tencereden alıp, kabukları ile küçük küçük doğrayın

Ayrı bir yerde 3 su bardağı su ile şekeri kaynatın Portakalları bu şekerli suya atın Koyu bir kıvam aldığında, limon suyunu ekleyin Bir taşım daha kaynatın Soğuyunca, kavanozlara doldurun

ŞEFTALİ REÇELİ

Malzemeler :

1 Kg Şeftali
6 bardak Toz Şeker
1 adet Limon Suyu (ya da 1 kahve kaşığı limon tuzu)
2 bardak su

Hazırlanışı :

Şeftaliler yıkanır, kabukları soyulur ve ikiye ayrılır Su içinde bekletilir

Bir tencereye 6 bardak şeker ve 2 bardak su konarak bir kaç taşım kaynatılır

Su içinde bekletilen şeftaliler kaynayan şurup içine atılarak kıvama gelene kadar kaynamaya bırakılır Kıvamı anlamak için bir kaşıkla şuruptan alıp bir tabağa damlatın, eğer damlalar top top duruyorsa, kıvam tamamlanmış demektir

Reçel kıvama ulaştıktan sonra içine 1 limonun suyunun tamamı ya da limon tuzu katılır (şekerlenmesin diye) Biraz daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.