![]() |
ReÇeller - ReÇeller Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() ReÇeller - ReÇeller TarifiREÇELLER ÇİLEK REÇELİ Malzemeler : 1 Kg irice Çilek 6 bardak Toz Şeker 2 yemek kaşığı Limon Suyu (ya da 3 gr limon tuzu) Hazırlanışı : Çilekler bol su ile yıkanır ve bekletilir ![]() ![]() Bir tencereye bir kat çilek, bir kat şeker koymak suretiyle tüm çilekler döşenir ![]() ![]() Ertesi gün sulanmış çilekler hafif ateşte pişirilmeye başlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Reçelin kıvama gelip gelmediği, koyulaşmış reçel şurubundan kaşık ucu ile alıp bir tabağa damlatılır ![]() ![]() Reçel kıvama ulaştıktan sonra geri kalan limon suyu da katılır ![]() ![]() Çilek Reçeli pişirildiği tencerede soğumaya bırakılır ![]() ![]() Annelerimiz, Çilek reçelinin tane tane olması için çilekleri büyük bir tencereye bir bardak macun halde yanmamış kireç katılarak hazırlanmış kireçli suya atarlar ve 2 saat kadar bekletirlerdi ![]() ![]() Çilekler bekletilmeden pişirilecekse yukarıdaki malzemelere 3 bardak su ilave edilmelidir ![]() GÜL REÇELİ Malzemeler : 150 gr Gül Yaprağı 5 bardak Toz Şeker 1 Limon 2 bardak Su Hazırlanışı : Gül yaprakları iyice yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 gün sonra kavanoz açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül reçeli kokulu güllerden yapılır ![]() ![]() ![]() İNCİR REÇELİ Malzemeler : 1 Kg Yabani İncir (tam olmamış) 8 bardak Toz Şeker (2 Kg) Göztaşı (yarım nohut büyüklüğünde) Limon Tuzu (fındık kadar büyüklüğünde) ya da 1 limonun suyu 5-10 tek Karanfil 3 bardak Su Hazırlanışı : Bıçakla incirlerin kabukları incecik soyulur ![]() ![]() ![]() Haşlanan incirler suya konur ve 2 gün, sabah akşam suyu değiştirilerek bekletilir ![]() Suyu değiştirilip içine göztaşı atılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 Kg şeker, 3 bardak su ile kaynatılır, şurup haline getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Göztaşının kullanılmasının nedeni incir tanelerinin renklerinin canlılığını korumaktır ![]() ![]() Eski İstanbul'da Rum evlerinde misafirlere kahve ikram edercesine, İncir reçeli yanında bir bardak su ikram edilirdi ![]() ![]() PORTAKAL REÇELİ Malzemeler : 1 Kg Kalın Kabuklu Portakal 6 su bardağı Toz Şeker 3 bardak Su 2 yemek kaşığı Limon Suyu Hazırlanışı : Bir tencereyi su ile doldurup kaynatın ![]() ![]() Hafifçe yumuşadığında portakalları tencereden alıp, kabukları ile küçük küçük doğrayın ![]() Ayrı bir yerde 3 su bardağı su ile şekeri kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞEFTALİ REÇELİ Malzemeler : 1 Kg Şeftali 6 bardak Toz Şeker 1 adet Limon Suyu (ya da 1 kahve kaşığı limon tuzu) 2 bardak su Hazırlanışı : Şeftaliler yıkanır, kabukları soyulur ve ikiye ayrılır ![]() ![]() Bir tencereye 6 bardak şeker ve 2 bardak su konarak bir kaç taşım kaynatılır ![]() Su içinde bekletilen şeftaliler kaynayan şurup içine atılarak kıvama gelene kadar kaynamaya bırakılır ![]() ![]() Reçel kıvama ulaştıktan sonra içine 1 limonun suyunun tamamı ya da limon tuzu katılır (şekerlenmesin diye) ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|