06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Aşure
Malzemeler:250 gram Buğday
200 gram Nohut
200 gram Kurufasulye
200 gram kuru Üzüm
100 gram kuru İncir
100 gram kuru Kayısı
100 gram fıstık
3 su bardağı Şeker
1 yemek kaşığı tarçın
15 – 20 su bardağı Su
Süsleme için: Kuş üzümü Çekilmiş ceviz içi, Üzüm Ceviz, File Badem Tarçın, Nar taneleri Hindistan cevizi File Fıstık Kiraz şekerlemesi
Hazırlanışı: Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın 15 su bardağı su ekleyip kaynatın Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın ( içine 2 tarçın çubuğu atarsanız kokusu mükemmel oluyor) Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın ( buğday dahil üçünüde aynı anda kaynatmaya başlamanızı tavsiye ederim) Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın Birkaç taşım kaynatın Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın Kıvamını koyu tutmak isterseniz bir çay kaşınını ucuyla aldığınız çok az buğday nişastasını 2 yemek kaşığı gül suyunda eriterek aşureye ekleyin 1 – 2 dakika daha kaynatın
Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın
Not 1: Kettle yada çaydanlıkta sürekli sıcak su bulundurun çünkü koyulaştıkça ektradan su eklemeniz gerekebilir
Not 2: Sıcakken süslemeye kalkarsanız aşure kabuk tutmadığı için malzeme içe çöker
|
|
|