![]() |
Çocuklarda Astım Hastalığı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuklarda Astım HastalığıÇocuklarımızın her türlü hastalıktan uzak olmasını isterken, maalesef ismi bile ürkütücü gelen bazı hastalıklar çocuklarda sık görülmekte ![]() ![]() ![]() Astım, ağırlık düzeyine gore kendi kendine veya tedavi ile düzelebilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Astım gelişiminde bazı risk faktörleri söz konusudur ![]() Ailesel ve genetik faktörler, ailede allerjinin varlığı en önemli risk faktörüdür ![]() ![]() Çocuklarda astım kliniği, çok hafiften hayatı tehdit eden ağır tablolara kadar değişkenlik gösterir ![]() ![]() *göğüste daralma hissi, *hırıltı, *nabız ve solunum sayısında artma *ve nadiren de nefes darlığı, morarmadır ![]() Aşağıdaki maddelerin varlığı, astım tanısı konmasına yardımcı olur: *Tekrarlayıcı nitelikteki hırıltı (ıslık çalar tarzda), *nefes darlığı ve öksürük atakları, *kronik gece öksürükleri, *belirtilerin özellikle gece ve sabaha karşı ortaya çıkması, *ailede astım veya diğer allerjik hastalıkların bulunması ![]() *Bir çocukta yaşı ne olursa olsun, üç veya daha fazla hırıltı atağı, aksi kanıtlanıncaya kadar astım kabul edilir ![]() Ne yapmalıyız? Erken çocukluk çağında tekrarlayan astım krizi geçiren çocukların pek çoğunda dört-beş yaş civarında iyileşme görülmektedir ![]() ![]() Çocukluk çağında astım tedavisinin en önde gelen ve önemli amaçlarından birisi astımın gelişimini önlemek olmalıdır ![]() Çevresel faktörler ve yaşam tarzının kontrolü ile riskin azaltılması mümkündür ![]() ![]() *Ev tozu akarlarının ortadan kaldırılabilmesi için üretilmiş olan özel elektrikli süpürgeler, *akarları öldürmeye yarayan ilaçlar *çocuğun odasındaki halının kaldırılması, *yün ve kuştüyü yatak, yorgan ve yastıkların elyaf ile değiştirilmesi, bu mümkün değilse yatakların naylon ile kaplanması, *çarşaf ve perdelerin sık sık yıkanması *Tüylü oyuncaklar ve evcil hayvanların (kedi, köpek, kuş) uzaklaştırılması ![]() *Aile fertlerinin sigara içmemesi Viral enfeksiyonlar, astım ataklarını arttırdığı için özellikle kışın kalabalık ve kapalı ortamlara girilmemesi ![]() Hava kirliliğinin arttığı dönemlerde gereksiz fizik aktiviteden sakınılması, Sigara dumanı, toz, parfüm, boya, duman gibi etkenlerden kaçınılması, Solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarla temas edilmemesi ![]() Aspirin gibi bazı ilaçlar da astım atağı ortaya çıkarabilir ![]() ![]() Bir başka nokta da bebeklik çağındaki beslenme ile ilgilidir ![]() ![]() Orta ve ağır astımlı hastalara her yıl grip aşısı yapılmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|