|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
camii, içi, mimarisibib, mimarisinin, resimleri, tasarımı, şakirin |
![]() |
Şakirin Camii Ve Mimarisibib Resimleri -Şakirin Camii Ve Mimarisinin Tasarımı ve İci |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şakirin Camii Ve Mimarisibib Resimleri -Şakirin Camii Ve Mimarisinin Tasarımı ve İci![]() Bu caminin sosyetikleşmesinden korktuğunuzu söylediniz… Aslında ben öyle bir şey demedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sosyetik demeyelim; dinle ilişkisini nereye koyacağını bilemeyen, kendini laik olarak tanımlamış orta sınıfın camisi olabilir mi? Bu söylediğiniz de son dönem ortaya çıkmış bir şey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adını ne koyarsanız koyun, din üzerinden toplumsal bir kutuplaşma döneminde olduğumuz kesin ![]() Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Size mi belli etmediler? Bu kadar uçların oluştuğu bir toplulukta mutlaka ‘Bunu niye yapıyor ki’ diyen olmuştur ama kimse bana öyle bir şey söylemedi ![]() ![]() Ben ruhen o kadar ayrıştığımıza da inanmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() — Caminin dış cephe ve zemin kaplamaları Kayseri taşından; uygulama Kadir Akorak’a ait ![]() ![]() ![]() ![]() Ana kubbe iç cephe kaplamaları, Kur’an sayfalarının Nur Suresi satır aralarından tasarlanan desenlerin, şeffaf cam üzerine işlenen panellerle kapatılmasıyla oluşturuldu ![]() ![]() ![]() Ana kubbe zemin renginde Tophane işi renklerden esinlenildi ![]() ![]() ![]() Minber, Zeynep Fadıllıoğlu’nun ekibi Zf Design tarafından tasarlandı ![]() ![]() ![]() ![]() Avize içerideki en modern tasarım; pleksi, metal, ayna ve cam taşları bir arada kullanıldı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Şakirin Camii Ve Mimarisibib Resimleri -Şakirin Camii Ve Mimarisinin Tasarımı ve İci |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şakirin Camii Ve Mimarisibib Resimleri -Şakirin Camii Ve Mimarisinin Tasarımı ve İci![]() Bir söyleşinizde bu caminin politikleşmesinden korktuğunuzu söylüyorsunuz… Tabii ki… Siz yola başka türlü de çıksanız, nihayetinde politik bir mesaj verdiğinizi düşünmüyor musunuz? Kendim vermemek için direndim, ama bu işin içinde bulunarak vermiş oluyorum galiba ![]() ![]() ![]() İslami felsefe sizin hayatınızda ne kadar etkili? Çok etkili, bence muhteşem… Zaten Rönesans’ın yaratılmasında İslami felsefe çok etkili olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düşüncenin durduğu bir çağda mıyız şu anda? Avrupa’da durduğu yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ailenizi, hayatınız boyunca bulunduğunuz çevreleri düşününce laiklik vurgusu yapan Kemalist… (Keserek) Ben Kemalistliği kabul etmeyen biriyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bizi sevmek zorunda değilsin ama teknik olarak iyi donanımlısın ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şakirin Camii Ve Mimarisibib Resimleri -Şakirin Camii Ve Mimarisinin Tasarımı ve İci![]() Genel olarak usül, yol yordam bilir misiniz? Bilirim, benim anneannem hafız ![]() ![]() ![]() Başka cami tasarlamayı düşünüyor musunuz? İki teklif var şu anda ![]() ![]() Bir tasarımcı olarak bunun üzerinize yapışmasından korkmuyor musunuz? Niye korkayım? Bize bir zamanlar oryantalist diyenler oldu ![]() ![]() ![]() Bu camiye de oryantalist diyen çıkacaktır… Oryantalizmin ne olduğunu bilmeyen kullanacaktır ![]() ![]() Gözünüzü Batılı bulan, buraya oradan baktığınızı düşünen çıkmaz mı? Bunu düşünen kendi kültürünü biliyor mu? Burada ne Batılı gözüyle ele alınmış? Hiçbir şey Batılı değil, tam tersine gelen, çok kendinden hissediyor ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şakirin Camii Ve Mimarisibib Resimleri -Şakirin Camii Ve Mimarisinin Tasarımı ve İciBütün bunlar size fazla mı geldi? Fazla da demeyelim, yanlış anlaşılır, tansiyonlu geldi ![]() ![]() ![]() Bu, hayatınızın en önemli işi mi? E, bence öyle ![]() ![]() Bu bilmediğiniz bir kitle mi? Aynen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu cami öncesinde İstanbul’un daha ücra semtlerinde ya da Anadolu’da küçük camileri gezerken başınıza hiç mi tatsız bir şey gelmedi? Geldi canım… Bir-iki arkadaşla birlikte Antalya’da bir camiden kovulduk ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şakirin Camii Ve Mimarisibib Resimleri -Şakirin Camii Ve Mimarisinin Tasarımı ve İciŞakirin Camii’nin tasarımı gibi, gelenekselle modern buluştuğunda böyle oluyor galiba ![]() Yabancı basının bu camiye ilgisi, bir tasarımcı olarak yurtdışında aldığınız ödüllerden sizi bilmelerinden mi, yoksa doğrudan İslam, kadın ve camiyi bir araya getirişinizden mi? Bizi tanıyanların dışında da bir ilgi oldu tabii ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yabancı basınla konuşurken kendinizde Batı’da yanlış tanınan İslam’a dair bakışı düzeltmek gibi bir misyon hissediyor musunuz? Aynen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu olmaz’ dedikleri bir detay oldu mu? Hayır olmadı, ama yön gösterdikleri oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçten içe tarihe geçiyormuşsunuz gibi bir duygu var mı? Onu sonradan fark ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şakirin Camii Ve Mimarisibib Resimleri -Şakirin Camii Ve Mimarisinin Tasarımı ve İciŞakirin Cami--Şakirin Camisi --Şakirin Camisinin ici --Şakirin Camii Resimleri -Şakirin Camii Tasarımı ![]() Bir müddettir lafı ortalıktaydı; Şakir ailesinin yaptırdığı, gelenekselle moderni buluşturma yöntemiyle bu çağın camisi olmaya namzet Şakirin Camii’nin içini Zeynep Fadıllıoğlu tasarlıyordu ![]() ![]() Zeynep Fadıllıoğlu’yla söyleşi için sözleşmemizle buluşmamız arasında üç gün vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Batılı beş duyusuyla ilerleyelim; hangi kâseye oturtulacağı bilinmeyen Türkiye gibi bir ülkede, tasarımda gelenekselle modernin hemhal olduğu bir cami yapılıyor ![]() ![]() ![]() Zeynep Fadıllıoğlu kesin konuşmak istemiyor, ama dünya üzerinde cami tasarlayan bir kadına dair bilgiye de ulaşamamış henüz ![]() ![]() ![]() Fadıllıoğlu bir yandan kendisiyle gurur duyuyor, bir yandan hayatının en gergin dönemini yaşıyor ![]() ![]() ![]() Bir de kesile biçile ilerlerken yolda değişen cümleleri var ![]() ![]() ![]() Bütün bunları bir araya getirdiğinizde, kendini Türkiye adına, İslam âlemi adına, İslam âleminin kadınları adına konuşmak durumunda bulan bir insan var karşımda ![]() Bütün bunlar hoşuna gitmiyor mu? Hem de nasıl… Hele Batı basınına konuşmayı çok sevdiğini kendisi söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Araya başka biri girmesin, herkesle doğrudan kendisi muhatap olsun diye bir halkla ilişkiler şirketiyle çalışmayan, konuşurken en dere gibi akan cümlesini, ‘Şu kelime yanlış anlaşılabilir’ diye tadilattan geçiren, verdiği her poz için ‘Şöyle görünmesin’ diye endişelenen bir kadın… Şakirin Camii’nin iç tasarımını Zeynep Fadıllıoğlu’nun yapması, işin içine din girdiğinde ülkesinde ya da dışında, bir kadının bağrında hissedeceği yanlış anlaşılma korkusunu ortaya çıkarıyor en önce ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|