Sudenaz isminin anlamı nedir Kuranda böyle bir isim geçiyor mu? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sudenaz isminin anlamı nedir Kuranda böyle bir isim geçiyor mu?* HZ Sevde (SUDE) BİNT-İ ZEMA * Müminlerin annesi İsmi Sude idiBabası Zema İbni Kays, annesi ise Şemmus bint-i Kays idi * İlk evliliği Kendi amcazadesi Kekran Ibn-i amr ile evlenmiştiSekran Habeşistandan Mekkeye geldiği zaman HzSude de onun yanında idiHer ikisininde İslama intisabları aynı zamanda olmuştu Sekranın Mekkede vefatından sonra, iddet müddetinin sona ermesini müteakip Resulullah haber gönderip nikahlanma isteğini ilettilerHz Sudenin ilk kocasından Abdurrahman isimli bir oğlu olup, Cilevla savaşında şehit olmuştu * Zatı Saadetleriyle Evliliği HzSude, HzHaticeden sonra Resulullahın evlendiği ilk hatun idiBu sıralar HzHaticenin vefatı nedeniyle Peygamberimiz pek üzgün idiler, yalmnızlık çekmekteydilerHzOsman Ibn-i Mazunun karısı HzHule kendilerine: - Ya Resulullah, yeniden evlenmezmisiniz? diye sorarResulullah bu sorusunu nazari itibare alınca, durum HzSudeye iletildi, oda memnuniyetle kabul ederek - Fakat usulü gereğince birde babama sorayım, dedi Kısa zamanda bütün hazırlıklar tamamlandı, 400 dirhem mukabilinde Zatı Risaletpenahileriyle nikahlandı Resulullahın vefatından sonra evden hiç çıkmadı * Ahlak ve Adetleri HzÖmer Ibn-i Hattab , bir kese içinde Hzsudeye para göndermiştiHz Sude: - Bu da ne? buyurdular - Paradır - Hurma gibi keseye mi girdi para? dedi ve hepsini hemen orada ihtiyaç sahiplerine dağıttı HzAyşe r buyuruyor: - Ben hiç kıskanması olmayan kadın görmedim, yalnız HzSude de kıskançlıktan eser yoktuSude kadar da hiç bir kadını kendime bu kadar yakın hissetmedim Zannederimki, onunla benim ruhumuz iki ayrı vucudda bulunan bir tek ruh gibidirHzSude çabuk kızardıBazen en ufak şeye bile kızar, gücenirdiFakat aynı zamanda latifeden de hoşlanırdıÇok kere Resulullahı güldürecek sözler söylerdiBir ara Zatı Risaletpenahilerine: - Dün akşam ben sizin arkanızda namaz kılıyordum siz rukuda o kadar geciktiniz ki, ben burnumdan kan geliyor zannettim, bunun için de kan dökülmesin diye burnumu tutmak zorunda kaldım Bunu duyan Zatı Saadetleri gülümsediler * Vefatı HzSude HzÖmerın hilafetinin son yıllarına doğru vefat eder Bir gün Resulullah huzurunda mubarek zevceleri sorar: - Ya Resulullah, bizden hangimiz en evvel size kavuşur, dersiniz? Resulullah buyururlar: - Hanginizin eli en büyük ise Bunun için Resulullahın vefatından sonra hatunlar ellerini ölçer,HzSudenin eli hepsinden büyük çıkarFakat aralarında ilk önce HzZeynep vefat edince mesele anlaşılırEli büyükden maksat çok sadaka ve hayrat veren, eli açık olan demekmişAralarında bu vasfı en çok taşıyan HzZeynep idi KAYNAK: * Kadın Sahabiler * Sahihi Buhari |
|
|
|